Bilim - Teknoloji Volkswagen’den Tesla açıklaması
Paylaş
Volkswagen’den Tesla açıklaması

Volkswagen’in CEO’su Tesla’yla alakalı önemli eleştirilerde bulundu. CEO Matthias Müller’in Almanya’da yaptığı açıklamanın detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Geçen hafta Almanya’da düzenlenen Menschen in Europe etkinliğinde konuşan Volkswagen CEO’su Matthias Müller, Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla hakkında açıklamalarda bulundu.

Elon Musk tarafından kurulan Tesla, sadece elektrikli araçlar üretmek amacıyla 2003 yılında kurulmuştu. 2017 yılıyla birlikte araçlar, tamamen kendi kendine gidebilir hale gelmişti. Bu seneye kadar sadece üst seviye araçlar üreten Tesla, Model 3 ile birlikte herkes tarafından ulaşılabilir araçlar üretmeye başlamıştı.


AÇIKLAMA YAPTI


Ortaya çıkan emisyon skandallarının ardından özellikle Amerika’da 19 milyon dolar düzeyinde ceza yiyen Volkswagen’nin CEO’su, etkinlikte yaptığı konuşmasında Tesla’ya da değinmek istediğini söyledi ve Amerikan üretici hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Tesla’nın yıllık sadece 80 bin araç ürettiğini kendilerinin ise bu yıl 11 milyon araç sattığını söyleyen Müller, 14 milyar euro kar eden bir şirketle milyarlarca parayı her yıl yok eden bir şirketin karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi. Bunun elma ile armutu karşılaştırmaya benzeten CEO, ayrıca Tesla’nın yakın zamanda yaptığı işten çıkarmalara da değindi. 400 ile 700 kişinin işine performans raporlarındaki sorunlar nedeniyle son veren Tesla’yı işçilerini acımazca kovmakla suçladı. Bu durumun sosyal bir sorumluluk sorunu olduğunun da altını çizdi.

Tesla’nın Borsa Değeri VW’nin Neredeyse 3 Katı

1937 yılında Almanya’da kurulan Volkswagen, 2017 yılında 11 milyona yakın araç satmış durumda. 2003 yılında Amerika’da kurulan Tesla ise 2016 yılında 80 bin araç satı. 2017 yılında satışlarını 10 kata yakın arttırmayı hedefleyen Tesla, çok fazla talep olmasına rağmen yeterince araç üretemediği için hedeflerine ulaşamayacak gibi görünüyor. Yeni kurulan ve dünya genelinde yayılmaya çalışan Tesla, henüz kara geçebilmiş bir şirket değil. Her yıl büyük yatırımlar yapan şirket, dünyanın en büyük pil fabrikasını araçlarında kullanılacak pilleri üretmek için kısa süre önce kurdu. Çin’de de fabrika açması konuşulan üreticinin araçlarını almak için minimum 15 gün sıra beklemeniz gerekiyor. Firmaların borsa değerlerine bakıldığın Tesla’nın Amerikan borsasında 345 dolarlık hisse fiyatı bulunurken, VW’nin Almanya’da 118 euro değeri bulunuyor.

Elon Musk tarafından konulan bir vizyon üzerinden geleceğin araçlarını üretmek üzere yola çıkan Tesla, tamamen bu amaca hizmet edecek şekilde ürünler geliştiriyor. Elektrikli araçlara Alman devletinin zoruyla geçen VW ise elektrikli araçlar ve otonom araçlar konusunda bir vizyon ortaya koyup bunu günlük hayata uygulayabilmiş değil.

Haberin Devamı