Dünya Whakaari Yanardağı patlamasında ölü sayısı 15'e yükseldi

Whakaari Yanardağı patlamasında ölü sayısı 15'e yükseldi

Paylaş
Whakaari Yanardağı patlamasında ölü sayısı 15'e yükseldi

Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Whakaari Yanardağı'nın faaliyete geçmesi sonucu hayatını kaybeden kişi sayısı 15'e yükseldi. Patlamanın ardından adada mahsur kalan 8 kişiden 6'sının cansız bedenine ulaşıldı. Yeni Zelanda polisi, patlamada yaralanan bir kişinin tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Yeni Zelanda'da Whakaari Yanardağı'nın patlamasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 15'e çıktı. Beyaz Ada’daki yanardağ patlamasında adada kalan 8 kişiyi arama-kurtarma çalışmalarında herhangi bir hayat belirtisine rastlanmadığı duyurulmuştu. Yapılan çalışmalar sonucunda 8 kişiden 7'sinin cansız bedenine ulaşıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Ardern’den, kurtarma ekibine övgü

Whakaari Yanardağı patlamasından kurtulanları ve kurtarma ekibinde görev alanları ziyaret eden Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, tehlike riskine rağmen adaya giderek mahsur kalanları kurtaran helikopter pilotlarına teşekkür etti. Adaya ilk giden pilotların risk altında verdiği karara övgüde bulunan Ardern, "İnsanları çıkarmak için olağanüstü tehlikeli şartlar altında inanılmaz cesur bir karar verdiniz. Çabaların bir sonucu olarak, adadan çok sayıda insan kurtarıldı." ifadelerini kullandı.

Yanardağ mağdurları 7 farklı ülkeden

Yanardağ patlamasını Yeni Zelanda Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada gündeme getiren Başbakan Ardern, mağdurlara "Sınırsız destek" verileceğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin Avustralya, ABD, İngiltere, Çin, Almanya, Malezya ve Yeni Zelandalı olduğunu açıklayan Ardern, ‘‘Acınızı paylaşıyoruz, üzgünüz ve kahroluyoruz. Sizin bize geçmişte destek verdiğiniz gibi bizde size yardım etmek için her şeyi yapacağız.’’ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kayıp 8 kişi Avustralyalı

Patlamanın yaşandığı sırada adadaki 24 Avustralya vatandaşından en az 3’ünün hayatını kaybettiğine inandıklarını açıklayan Başbakan Scott Morrison, ‘‘Yetkililerimiz şu anda hastanede olan tüm kişileri tespit edebilmek için Yeni Zelanda yetkilileri ile yakın çalışıyor. Bazılarının çok ciddi yaralanması var.’’ ifadelerine yer verdi. Hastanelerde tedavi altındaki yaralı 31 kişiden 13’ünün, adadaki 8 kişinin ise tamamının Avustralyalı olduğu açıklandı.

Adada bulunan sayı kesinleşti

Yanardağın faaliyete geçtiği anda adada 100 kişinin bulunduğu yönündeki resmi açıklamalar önce 50’ye, ardında da 47’ye indirildi.

Sayı 15'e yükseldi

Patlamadan 4 gün sonra yapılan açıklamada Beyaz Ada'da mahsur kalan 8 kişiden 7'sinin cansız bedenine ulaşıldığı belirtildi. Yeni Zelanda polisi, patlamada yaralanan bir kişinin tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini bildirdi.

İlk kimlik açıklaması

Yetkililer, yanardağ patlamasında ölenler arasında 21 yaşındaki Avustralya vatandaşı Krystal Eve Browitt'in olduğunu açıkladı. Browitt, kimliği yetkililerce doğrulanan ilk kurban oldu.

AA