Gündem WWW açılımı nedir? World Wide Web ne anlama geliyor?

WWW açılımı nedir? World Wide Web ne anlama geliyor?

Paylaş
WWW açılımı nedir? World Wide Web ne anlama geliyor?

Bugün World Wide Web'in (WWWW) 30. yıl dönümü... Google bu özel günü doodle yaparak sürpriz yaptı. Şu anda ise "World Wide Web nedir?" sorusu ise gündem olmuş durumda...

Google, World Wide Web'in (WWWW) 30. yıl dönümünü es geçmedi. Bugüne özel doodle yaptı. Goohle'daki görseli görenler ise "World Wide Web nedir?" sorusuna yanıt aradı. İşte detaylar...

Haberin Devamı

WORLD WIDE WEB (WWW) NEDİR?

World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

WORLD WİDE WEB NASIL ÇALIŞIYOR?

World Wide Web, Internetin en hızlı büyüyen ve en yenilikçi bölümüdür. Web’e bağlandığınızda metin, grafik, ses ve videolardan oluşan multimedya sayfalarına bakabilirsiniz. Web, bir yerden başka bir yere atlamanızı sağlayan hipertext linkleri kullanır. Hipertext linklerini kullanmanızı ve Web sayfalarını izlemenizi sağlayan lisana hypertewt Markup Language, bilinen adıyla HTML denir.

Haberin Devamı

Sistem, Web client-server modeliyle çalışır. Client yazılımı-Web Browser olarak bilinir- sizin bilgisayarınızda bulunur. Sunucu yazılımı ise Web hostu üzerinde çalışır. Web’i kullanmak için önce bir Internet bağlantısı yapmanız gerekir, sonra tarayıcı çalıştırılır.

Bir tarayıcıya gitmek istenilen internet sitesinin URL’si (Link olarak da tabir ediliyor.) yazılır ya da istenilen yere sizi gönderecek bir linkin üzerine tıklanır. Web lokasyonların isimlerine URL denir. Tarayıcınız URL talibini HTTP ile gönderir. HTTP Web browser ile Web sunucusu arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğini belirler.

İNTERNET NASIL ÇALIŞIYOR?

World Wide Web’de bilgi kısa zamanda yol alır.

Bir bilgiyi yolladığınızda doğru adrese hemen gitmesi beklenir.

Web'de herşey uyumlu bir şekilde gelişir. Aslında yapılan her basit işlemin altında tüm dünyaya dağılmış hardware ve softwarelerden oluşan, altyapısı yıllar öncesinden kurulmuş ve sürekli gelişen, karmaşık bir mimari yapı vardır.

Bu mimari yapı, bilgisayarlar programlarını istenilen yere getiren ve size bilgi sunan çok güçlü sunucularla; doğru verileri doğru adreslere gönderen (routers) yönlendiricilerden, her alfanumerik adresini (örneğin www.hurriyet.com.tr) IP adresine dönüştüren (123.22.22.112) ve bilgisayarın iletişimi için gerekli kuralları kontrol eden ad sunucularından oluşur.

Haberin Devamı

Duruma bu şekilde bakıldığında arkadaşlarımıza yolladığımız basit bir e–mail , tüm dünyayı dolaşıp, sonunda tek bir parça olarak alınır. Arkadaşımıza yolladığımız tek bir e-mail’e neler olduğunu bir düşünün. Bilgisayarınızda mesaji yazıp yolladıktan sonra, E-mailiniz küçük parçalara ayrılıyor ve her bir parçası uygun yerlere doğru bir sıralamayla gidiyor.

Bu transfer mesajınızdaki her bir paket için tekrarlanır. IP adresinin tespit edilmesinden sonra, paketler kendilerini her seferinde son hedefe daha yakınlaştıran yönlendiricilerden geçerler.

Sizin e-mail programınız ve arkadaşınızın e-mail programı mail server’larla (posta sunucusu) postayı alıp-gönderme konusunda iletişim kurarlar. Olaya bu şekilde bakıldığında, sistem aslında hiç görüldüğü gibi değildir.

Haberin Devamı