Siyaset 'Ya barışacaklar ya barışacaklar'
Paylaş
'Ya barışacaklar ya barışacaklar'

BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Akdeniz Belediyesi'nin düzenlediği Yaz Şenlikleri etkinliğine katıldı barış süreci ile ilgili açıklamalar yaptı

Tırmıl Miting Alanı’ndaki etkinlikte konuşan Sakık, 1. Dünya Savaşı sonrası Kürtlerin dünyanın bir çok yerinde zulme uğradığını savundu. 90 yıllık süre içinde Kürtlerin bu zulme direndiğini kaydeden Sakık, ilk kez bugün 90 yıllık mücadeleden bir müzakereye dönüşen süreci yaşadıklarını söyledi. Sakık, "Bu 90 yıllık süre içerisinde Kürtlere zulüm politikaları uygulandı. Zulme karşı yıllarca çeşitli şekillerde mücadele verildi. Ama artık mücadelenin para etmediği, artık müzakerenin yaşandığı bir süreci yaşıyoruz. Bundan dolayı çok kısa bir süre sonra ben eminim ki, hayatımıza bazı şeyler yansıyacak. Çare yok. Ya barışacaklar ya barışacaklar" diye konuştu.

Haberin Devamı

'BU TOPRAKLARDA SİYASET YAPACAKLAR'

Kürtlerin bu ülkeyi bölmeyi değil, bu ülkede Türklerle birlikte eşit koşullarda yaşamayı istediğini ifade eden Sakık, 21 Mart 2013 tarihinin Kürtler açısından bir milat olduğunu belirterek, "Şimdi birinci aşama denilen aşama kazasız belasız bitti. Bakın son 5-6 ay içinde silahlar sustu. Gerilla, kazasız belasız sınır dışına çıktı. Kazasız belasız onları tekrar bu topraklarda görmek istiyoruz. Gelecekler ve bu topraklarda siyaset yapacaklar." dedi.

'KİM BUNDAN RAHATSIZ'

Son 5-6 ay içinde kan, göz yaşı ve ölümlerin yaşanmadığını dile getiren Sakık, şöyle konuştu: "Hepimiz bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Kim bundan rahatsız? Kandan ve şiddetten beslenenler. Adı ulusalcı, adı milliyetçi kesimler bu süreçten rahatsızlar. Bunların hiçbirinin bu savaşta hiçbir emeği, hiçbir bedeli yok. Onlar bu savaşın rantçıları. Dikkat edin parlementoda, kim en çok savaş istiyor. Milliyetçiler ve ulusalcılar. Şimdi bizim onlara bir çağrımız var; biz barış yanlısıyız. Kürdistan dağlarında gerilla silahları ile birlikte çekildi, barış alanlarını açıyor. Ama sizin yüreğiniz varsa, savaşmak istiyorsanız, Kürdistan dağları orada. Siz gidin onlarla savaşın. Ama böyle bir yüreğiniz yok. Siz yoksul Anadolu çocuklarını, Türk çocuklarını savaşa gönderirsiniz, ama asla kendi çocuklarınızı savaşa göndermezsiniz. Siz çünkü bu savaşı parlementoda timsah gözyaşları akıtarak ranta çevirirsiniz. Size rağmen bu ülkede barışı sağlayacağız."

Haberin Devamı

Kürt halkının süreç kapmasında üzerine düşeni yerine getirdiğini savanun Sakık, konuşmasında, askeri karakol yapımı, korucu kadrolarının genişletilmesi ve askeri sevkiyatları eleştirdi. Sakık ayrıca, İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’a ’bebek katili, teröristbaşı’ gibi ifadelerin kullanılmamasını da istedi.

'BARIŞ HOŞ GELDİN SEFA GELDİN'

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Türkiye’de barışın mutlaka sağlanacağını söyledi. Türkiye’yi yönetenlerin barışa teslim olacağını belirten Kürkçü, "Bu kadar da çok telaş etmeyin barış olacak diye, eninde sonunda olacak. Bu barışa teslim olacaksınız. ’Barış hoş geldin, sefa geldin’ diyeceksiniz. O nedenle kendinizi kasmayın, serbest bırakın. Eninde sonunda barış olacak, bundan siz de istifade edeceksiniz" dedi.

Haberin Devamı

'BARIŞ İSTİYORUZ, BARIŞ İSTİYORUZ, BARIŞ İSTİYORUZ'

Barışı sağlamak için ortaya konulan yol haritasına kendilerinin uyduğunu anlatan Kürkçü, "Şimdi silahlar sustu ama demokratik siyaset bir türlü konuşmuyor. Hükümet palalı, satırlı adamlarla meydanda insan kovalıyor. Barış tek elle olmaz. Zaten tek elle olsaydı bugüne kadar Kürt halkı kendi barışını kurmuş olurdu. Bunun için karşıdakinin de senin kadar barış istemesi, buna alan açması, seni anlaması, senin taleplerine saygı göstermesi gerekir. Daha yeterince gerillanın dışırayı çıkmadığını söylüyorlar. Kaç tane çıksın? Bütün herkes mi çıksın? Bütün Kürtler Türkiye’den çıkarsa barış mı olacak? Öyle şey olmaz. Kaç gerilla çıkarsa çıksın, demokrasi için hükümet tedbir almaya başlamalı. Buradan hükümete sesleniyoruz: barış istiyoruz, barış istiyoruz, barış istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kürkçü, hükümetin elindeki sopayı bir yana bırakarak insanları yaratıklar olarak değil, eşit haklı yurttaşlar olarak görmesi gerektiğini belirterek, Kürtlerin mutlaka Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit haklı yurtaşları olacağını söyledi. Konuşmaların ardından etkinlik, yerel sanatçıların konserleriyle devam etti.

DHA-Genel - Mustafa İNSAN