Spor 'Ya çatıyı yaparlar ya da tazminat öderler'

'Ya çatıyı yaparlar ya da tazminat öderler'

Paylaş
'Ya çatıyı yaparlar ya da tazminat öderler'

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Galatasaray'ın sözleşmeye uyarak ya Arena'nın üzerini kapatması ya da tazminat ödemesi gerektiğini söyledi. Kılıç, Arena'nın mevcut yapısının kapatmaya müsait olduğunu da belirtti

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, NTV Spor'un Ankara stüdyosuna konuk oldu ve Erbatur Ergenekon’un sorularını yanıtladı.

Türk Telekom Arena'nın üzerinin kapatılması hakkında soruları yanıtlayan Kılıç, net konuştu.

Galatasaray'ın TT Arena'nın üzerini kapatmak üzere sözleşme imzaladığını hatırlatan Kılıç "Açılır kapanır çatı sistemi yapılmadığı takdirde bunun maliyetine paralel bir tazminatın devlete ödenmesi gerektiği yönünde bir protokol hükmü var” şeklinde konuştu.

Bu arada Suat Kılıç, Galatasaraylı yöneticilerin "Arena'nın mevcut yapısı açılır - kapanır çatı yapmaya uygun değil, bazı değişiklikler lazım. Çatının kendi maliyetinden daha fazla harcama yapmak gerekiyor." şeklindeki açıklamalarının da aksi yönünde konuştu. Kılıç, “Arena, taşıyıcı sistemler üzerine binlerce tonluk açılır kapanır çatı sistemi kurulacağı varsayımına dayalı olarak inşa edildi. Stadın mimarı projeyi buna göre çizdi” dedi.

'MÜHENDİS OLMAYANLAR KONUŞMASIN'

Türk Telekom Arena’nın üstünün kapatılması hakkındaki soruya yanıt veren Bakan Kılıç, “Öncelikle bu konuda mühendis olmayanların konuşmaması lazım" dedi.

Bu konuda mühendis raporlarını ve sözleşme metnini okuduktan sonra konuşmak gerektiğini ifade eden Kılıç, "9 Ağustos 2010 tarihinde imzalanan sözleşmenin 5. maddesinde belirtilen ve stadyuma yapılacak çelik açılır kapanır çatı sistemi adıyla başlayan cümleler var. Protokolün imza tarihine göre 2 yıl içinde bu sistemin kurulması gerekiyor. Bu süre dolmuş bulunmakta ve çatı sistemi yapılmadı. Ben burada çatı sistemi yapılmadı diye Galatasaray yönetimine göndermede bulunmuyorum” diye konuştu.

'ZEMİN, KAPALI ÇATIYA GÖRE YAPILDI'

Türk Telekom Arena’daki zemin sorununa da değinen Bakan Kılıç, “Stadyumun kapalı olacağı varsayımına bağlı olarak bir zemin çalışması yapıldı. Dolayısıyla fazla yağmur yağmayacak, zemine düşen kar çok olmayacağı düşünülerek direnajın buna göre yapıldığı anlaşılıyor. Türkiye’nin en modern ve UEFA standartlarına en uygun stadında böyle görüntüler yaşanmasını istemezdik” şeklinde konuştu.

'STAT, ÜZERİ KAPATILMAYA UYGUN YAPILDI'

Türk Telekom Arena’nın inşasının üzerine çelik açılır kapanır bir çatı eklenebilecek şekilde yapıldığını vurgulayan Kılıç, “Türk Telekom Arena’nın taşıyıcı sistemleri üzerine binlerce tonluk açılır kapanır çatı sistemi kurulacağı varsayımına dayalı olarak inşa edildi. Stadın mimarı projeyi buna göre çizdi” dedi.

'ÇATIYI YAPMAZLARSA TAZMİNAT İSTERİZ'

Kılıç, Galatasaray’ın Arena'nın üzerini kapatmazsa bu kez devlete tazminat ödemesi gerekeceğini de sözlerine ekledi. Sarı kırmızılı kulübe stadın üzerinin kapatılıp kapatılmaması konusunda hak tanıyabileceklerini belirten Bakan Kılıç, “Burada hukukun ortaya koyduğu bir kaide var. Açılır kapanır çatı sistemi yapılmadığı takdirde bunun maliyetine paralel bir tazminatın devlete ödenmesi gerektiği yönünde bir protokol hükmü var” şeklinde konuştu.

Galatasaray Kulübü’nün çatı sistemini gereksiz gördüğünü ifade eden Bakan Kılıç, “Biz protokolden doğan yükümlülükleri kullanarak Galatasaray’a bu çatı sistemini yaptırabiliriz. Ama biz bunun camiada farklı noktalara çekilmesinden endişe ediyorum. Eğer stadın üzeri açık kalsın diyorlarsa buradan konuşmaya devam edebiliriz.

Bu taktirde Galatasaray’ın protokoldeki yükümlülükte belirten ücerti tazminat olarak devlete ödemesi lazım. Bu Galatasaray’a kötülük ya da düşmanlık değildir. Kimsenin bunu istismar etmesine izin vermeyiz. Bunu istismar edecek girişimler olursa biz de çıkar en meşru zeminlerde en etkili şekilde kendi hukukumuzu koruyacak şekilde cümleleri sarf ederiz” dedi.

Haberin Devamı