Gündem Yabancı pilota kısıtlama

Yabancı pilota kısıtlama

Paylaş
Yabancı pilota kısıtlama

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM), havayolu şirketlerine gönderdiği yazıda yerli pilot istihdam edilmesini istedi. Yazıda ayrıca, 30 Haziran 2013 tarihine kadar işletmelerde görev yapan yabancı ikinci pilot sayısının toplam ikinci pilot sayısının yüzde 25'ini aşmayacak şekilde azaltılması gerektiği de bildirdi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından havayolu şirketlerine gönderilen yazıda, kademeli olarak yabancı ikinci pilot istihdamının azaltılmasını içeren plan kapsamında, önümüzdeki yılın sonuna kadar da yabancı ikinci pilot oranının yüzde 10’a düşürülmesi hedefleniyor. SHGM, havayolu işletmelerini 31 Aralık 2013 tarihine kadar bu oranı sağlamak için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve planlamaların bu yönde yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

YERLİ PİLOT İSTİHDAM EDİN

Havacılık sektörüne gönderilen yazıda, uçuş okulları sayısındaki artışa ve Türk pilot istihdamının önemine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: "Son yıllarda ülkemizde hava taşımacılık sektörünün büyümesine paralel olarak pilot ihtiyacı artmakta ve artan bu ihtiyaca paralel olarak yabancı pilot istihdamında artış yaşanmaktadır. Ancak, son yıllarda uçuş okullarının kapasitelerinde de artışlar yaşanmıştır. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış işletmelerde Türk Vatandaşı pilotların istihdam edilmesi esas olup, yabancı uyruklu pilot temini ancak zorunlu ve istisnai şartlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle yabancı uyruklu pilot istihdamı konusunda bu düzenlemenin yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır."

Haberin Devamı

SHGM, belirtilen tarihlerde gereklilikleri yerine getiremeyen işletmelere 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 143’üncü Maddesi kapsamında işlem yapacak. Belirtilen tarihlerden sonra belirlenen oranın dışında yabancı uyruklu ikinci pilotlara Genel Müdürlük tarafından validasyon/çalışma izin belgesi düzenlenmeyecek.

DHA