Yaşam Yabani pirinç hakkında merak ettiğiniz her şey

Yabani pirinç hakkında merak ettiğiniz her şey

Paylaş
Yabani pirinç hakkında merak ettiğiniz her şey

Diyetisyen Dilan Dalgıç yabani pirinç hakkında merak ettiklerinizi yanıtlıyor...

Son yıllarda chia tohumu, amaranth, kinoa gibi popüler ithal tahılların bir diğeri de Latince ismi ‘Zizania Aquatica’ olan yabani/siyah pirinç. Bu lif kaynağı pirincin kökeni Kuzey Amerika’ ya uzanıyor.

Haberin Devamı

BEYAZ PİRİNÇTEN 30 KAT DAHA FAZLA ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ VAR

İçeriğindeki yüksek fenolik bileşenler ve antioksidan içeriği sayesinde fonksiyonel besinler arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar yabani pirincin, beyaz pirinçten 30 kat daha fazla antioksidan kapasitesi bulunduğunu gösteriyor. Fonksiyonel besinler yaşlanma karşıtı etkisinin yanı sıra kanser, koroner arter hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Tam tahıldan zengindir, bu sayede LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Demir, selenyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, manganez gibi mineraller ve B6 vitamininden zengindir. Beyaz pirince göre 2 kat daha fazla demir içerir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin beslenmesinde yer verilebilir.

KABIZLIK PROBLEMİ OLANLAR MUTLAKA TÜKETMELİ

Beyaz ve esmer pirince göre posa içeriği oldukça fazladır. Bu sayede kabızlık problemi yaşayanlar ve insülin direnci/ diyabet hastaları için oldukça iyi bir alternatiftir. En çok yararı sağlamak için Diğer pirinç türlerinde olduğu gibi iyice yıkayıp mutlaka 10-12 saat ıslatılmalı ve ıslatma suyunun 4-6 kez değiştirilmesi gerekir. Düdüklü tencerede 20-30 dakika pişirmek yabani pirincin içerisindeki antioksidan ve fenolik bileşenlerin kaybını azaltmaz için en ideal pişirme yöntemidir. Salata, sebze yemeklerine ekleyerek tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

YABANİ PİRİNÇLE YAPILAN ANTİOKSİDAN SALATA TARİFİ

Malzemeler

Roka, Maydanoz, Dereotu, 6-7 kiraz domates, 1 avuç ceviz, 1 küçük kırmızı soğan, 5 çorba kaşığı pişmiş yabani pirinç, Sos için Zeytin yağı, Balzamik Sirke

POSADAN KISITLI DİYETLERDE ÖNERİLMEZ!

Özellikle bazı sindirim sistemi hastalıklarında mide- barsak hareketletlerini artıracak posalı yiyeceklerin kısa/ uzun süre diyetten çıkarılması gerekebiliyor. Peptik ülser, Chron hastaları, bazı böbrek ve karaciğer hastalarının tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.