Sağlık 'Yağ tüketin önerisi Türkiye'yi obez yapabilir'

'Yağ tüketin önerisi Türkiye'yi obez yapabilir'

Paylaş
'Yağ tüketin önerisi Türkiye'yi obez yapabilir'

Son zamanlarda medyada yağ tüketiminin sağlığa olan etkisine ilişkin yapılan açıklamalar kafaları karıştırdı. Dr. Canan Karatay yağ tüketimini tavsiye ve teşvik edici açıklamalarda bulunurken, 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçları ise bu önerileri desteklemiyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, beslenme ve sağlık üzerine uzman olmayan kişilerin yaptıkları açıklamaların insanın enerji dengesini bozabileceğini belirterek "Beslenmeden yaşamamız mümkün değil. Ancak uzman olmayan kişiler tarafından yapılan açıklamalar kişilerin enerji dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bu durum toplum sağlığını da olumsuz etkiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son yıllarda Türkiye’de beslenme üzerine yapılan en kapsamlı araştırma olan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, "Verilere göre Türk insanı yağdan zengin besleniyor. Araştırma, 12 yaşından itibaren hemen hemen her yaş grubunda fazla yağ tüketimine vurgu yapıyor” dedi.

Araştırmanın bu derece net ortaya koyduğu yağ tüketimini artıracak yaklaşımlar ve aşırı tüketime neden olacak önerilerin Türkiye’de obezite riskini daha da artırabileceğini belirten Prof. Dr. İlhan, "Yağlar en fazla enerji veren besin grubudur ve özellikle yağdan zengin beslenmede doyma hissi geç yakalanır. Bunun sonucunda enerji dengesinin negatif yönde bozulduğu gözlenir ve kilo alımı hızla başlar. Önemli olan her besinden ölçülü tüketmek ve oturarak harcadığımız zaman yerine, olabildiğince fizik aktivite yapmaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı