Ekonomi Yakıt tasarrufu için 7 basit öneri

Yakıt tasarrufu için 7 basit öneri

Paylaş
Yakıt tasarrufu için 7 basit öneri

Benzin fiyatlarının düşük olmasına alışkın Amerikan halkı, son dönemde 1 galon (yaklaşık 3.8 lt) benzinin 4.3 dolara yaklaşmasıyla adeta şok yaşıyor.

Bir yandan eleştiriler yükselirken, diğer yandan neredeyse her basın-yayın organında “yakıt tasarrufu”na yönelik öneriler dile getiriliyor. Bu öneriler arasından, benzinin litre fiyatının 4.5 TL’yi aştığı Türkiye’ye de uyarlanabilecek olanları seçtik... İşte bunlardan birkaçı:

Haberin Devamı

Aracınızın ağırlığını azaltın. Gereksiz yere aracınızın bagajında bulundurduğunuz yükler ya da eşyalar varsa, bunları kısa zamanda boşaltın. Uzun yola, fazla sayıda bavulla çıkmayın. Fazladan ağırlık, artan yakıt tüketimi demek.

Gideceğiniz yolu önceden hesaplayın. Gitmek istediğiniz yer için mümkünse kısa ve trafiği yoğun olmayan yollar seçmeye çalışın. Bunun için trafiğin daha az yoğun olduğu saatleri seçebilir, ya da yolların yoğunluk durumunu radyo veya internetten izleyerek bir rota çizebilirsiniz.

Aracı uzun süre çalıştırmayın. Şayet bir yerde durup eş-dostunuzun gelmesini bekliyorsanız veya yol kenarında telefonla konuşuyorsanız, park halindeyken aracı 10 sn’den fazla çalışır durumda bırakmayın. Soğuksa üzerinize bir mont giymek, sıcaksa cam açmak etkili olabilir.

Haberin Devamı

Bakımları aksatmayın. Bakımları tam ve düzenli olarak yapılmış bir otomobil, he zaman daha az yakıt tüketir. Lastiklerin, üreticinin önerdiği hava basıncında olması, hava filtresi ve bujilerin zamanında değiştirilmesi daha az yakıt harcamanızı sağlar.

Yavaşlayın. Evet, muhtemelen bir yere yetişmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak oraya vaktinde yetişebilmek için gaza daha fazla bastığınızda ve hız yaptığınızda, daha fazla yakıt harcayacaksınız. Sıkça gaz-fren ikilisini kullanmak, ışıklardan kalkışta çabuk hızlanmaya çalışmak da aynı sonucu getirir. Mümkün olduğunca istikrarlı bir hızda kalmak, daha fazla işe yarar.

Tasarruflu araç seçin. Yeni araç alırken en önemli kriterlerden biri kuşkusuz yakıt tüketimi. Son dönemde yeni çıkan modellerin yakıt tüketimleri bir hayli düşük. Bununla birlikte sıkışık trafikte aracı kendiliğinden durdurup çalıştıran sistemlere sahip modellere gözatmak da mümkün.

Kısa mesafe için kullanmayın. Otomobili çok kısa mesafelerde kullanmak, fazla yakıt tüketimi demektir. Nitekim henüz ısınmayan motor, fazla yakıt harcar.

MİLLİYET