Ekonomi Yalçıntaş: Üzerimde siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum

Yalçıntaş: Üzerimde siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum

Paylaş
Yalçıntaş: Üzerimde siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, tutuklanması ve tahliyesi süreciyle ilgili

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanması ve tahliyesi süreciyle ilgili, "Referandumda güçlü bir şekilde ’Evet’i seslendirdiği için üzerinde siyasi oyun oynandığı" değerlendirmesine karşılık, "Üzerimde bir siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum" dedi.

Haberin Devamı

İTO’nun Eminönü’ndeki merkezinde gazetecilerle sohbet toplantısında biraraya gelen Murat Yalçıntaş, 2011 beklentileriyle başladığı konuşmasında, reel ekonomi için en önemli kriter olarak nitelediği büyüme parametrelerine değindi.

2010 yılında dünyanın yüzde 4 büyüdüğünü ve 2011 yılında da biraz daha az, yüzde 3,5 gibi bir büyüme oranının beklendiğini belirten Yalçıntaş, Türkiye içinse 2010’da yüzde 7,5-8 olarak gerçekleşen büyüme rakamlarıyla ilgili, 2011’de yüzde 4,5-5 arasında bir rakamın telaffuz edilebileceğini, dünyada ülkeler arasında farklı farklı büyüme gerçekleşmelerinin yaşandığını, yaşanacağını, Türkiye’nin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Anadolu öncelikli olmak üzere eşit bir büyüme performansının gerçekleşmesi gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Dünya piyasalarındaki gelişmeler gözönüne alındığında Türkiye’de iç talep kaynaklı bir büyümenin gerçekleşeceğinin rahatlıkla söylenebileceğini vurgulayan İTO Başkanı, Türkiye için risk ve kırılganlık anlamında tek noktanın cari açık olduğuna dikkati çekti.
Devamla, cari açığın artamaya devam ettiğini ve GSMH’nin yüzde 5,5’ine denk gelen 45 milyar dolarlık bir açık olduğunu, 2011’de ise açığın daha da artmasının beklendiğini, tek kırılgan noktanın bu göründüğünü yineleyen Yalçıntaş, 2010 yılında bütçe disiplininden ödün verilmediğini ve seçim yılı olmasına karşın 2011’de de ayın trendin devam edeceği değerlendirmesini yaptı.

Devletin borçlanma oranlarının gerilediğini ve bunun özel sektörün kaynak miktarının artacağına işaret ettiğini dile getiren Murat Yalçıntaş, reel sektörün bankacılık sektörü dışında finansman kaynaklarının artacağı yeni fırsatlar ortaya çıkacağını, şirketlerin yurtdışından borçlanmasının kolaylaştırıldığını, tahvil çıkarılabileceğini ve 2010’da 22 şirketten 2 milyar dolar kaynak yaratılan halka arzların bu yıl iki katına çıkacağı tahmin ve temennisini gazetecilerle paylaştı.

KOBİ için özellikle leasing yönteminin tekrar cazip hale getirilmesini gerektiğini de dile getiren Yalçıntaş, 2011’de özel sektör için finansal imkanların artacağını, büyümenin de bu şekilde yükseleceğini anlattı.

Haberin Devamı

-BÜYÜME-DEMOKRATİKLEŞME EĞRİSİ-

Murat Yalçıntaş, büyümeyle demokratikleşmenin doğru orantılı olduğunu belirterek, 2011 yılında yeni anayasayla ilgili çalışmalara hız verilmesi gerektiğini, kendilerinin de İTO olarak bu konuda hazırlık ve çalışmalara başladıkları bilgisini verdi.

İTO’nun yürüttüğü projelere değinen Yalçıntaş, restorasyonlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi için yeni bina ve kampus, şehitler adına ilköğretim okulları, fuarlar, ihraç ürünleri sergileri hakkında yapılan çalışmaları özetledi, 2011 yılında Cezayir, Arnavutluk, Libya ve Hindistan’da olmak üzere 4 ihraç ürünler sergisi gerçekleştireceklerini, yapılanlara ek olarak 2011 yılında şehitler adına 10 adet okul yapımıyla ilgili daha prensip kararı alındığını, işletmelerin ara eleman ihtiyacını karşılamak ve vasıfsız işsizleri meslek sahibi yapmak amacıyla yürütülen İl Özel İdaresi Mesleki ve Teknik Eğitim Kursları (ÖZİMEK) projesinin etkinlik ve kapsamının genişletilerek devam edileceğini, CeBIT ile ilgili partner ülke olarak çalışmaların süreciğini, teknopark ile ilgili çalışmalara devam edileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

-HABER YAPMA ARZUSU-

Giriş konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Murat Yalçıntaş, bir fuarcılık şirketiyle Dünya Ticaret Merkezi arasındaki davayla ilgili "rüşvet" iddiaları konusunda başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanması ve tahliyesiyle ilgili süreç hakkındaki ısrarlı soruları yanıtsız bıraktı.

Yargıda devam eden bir süreç olduğunu ve bu konuda başka bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirten Yalçıntaş, bu konuda gazetecilerin haber arzusunu saygıyla karşıladığını ancak, konuyla ilgili konuşmayacağını vurguladı.

İTO olarak bugüne kadar hangi hizmetleri yaptılarsa bundan sonra da o hizmetleri yapmaya devam edeceklerini, İTO olarak hizmet anlayışları, çizgileri neyse, aynen devam edeceklerini, tek düşüncelerinin hizmet olduğunu söyledi.

Olaylardan birey olarak nasıl etkilendiğine ilişkin soruya da Yalçıntaş, "Bir süreçti ve yaşandı bitti" karşılığını vermekle yetindi.
Yaşadıklarının kendisine çok şey kattığını, tanıdık ve tanıdık olmayan insanların desteğinin kendisine moral verdiğini anlatan Yalçıntaş, "Allah öğrendiklerimi unutturmasın ve bir daha yaşattırmasın" temennisinde bulundu.

Haberin Devamı

TOBB ve genel seçimlerle ilgili adaylık olasılıklarına ilişkin sorulara da Yalçıntaş, şu an itibarıyla tek düşüncesinin 2013’e kadar İTO başkanlığı görevini sürdürüp, hizmet üretmek olduğunu, şu an için bir planı olmadığını vurguladı.

Bir gazetecinin adı geçen süreçte veya sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmediğini sorması üzerine Yalçıntaş, bakanlarla, bürokratlarla bir çok defa görüştüğünü kaydetti.

Bir gazetecinin, referandum sürecinde bir sivil toplum kuruluşu olarak güçlü bir şekilde evet cephesinde yer aldığı için üzerinde böyle bir siyasi oyun oynanmış olabileceği iddialarını dillendirmesi üzerine Murat Yalçıntaş, "Üzerimde bir siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum" karşılığını verdi.

Leasing (kiralama) ile ilgili bir soruya da Yalçıntaş, leasing üzerindeki KDV oranının bir süre önce değiştirildiğini ve enstrümanın cazip olmaktan çıkarıldığını ancak, KOBİ’ler için bankalardan kaynak temin etmekte yaşanılan sıkıntıların leasing için geçerli olmadığını ve burada yeni bir düzenleme yapılarak Türk finansman hayatına kazandırılmasıyla ilgili çalıştıklarını belirterek, "İnşallah 2011’de hayırlı haberi alırız" dedi.
Yalçıntaş, gümrüklerde yapılan rüşvet operasyonuyla ilgili üyelerinden daha önce bir şikayet alıp almadığı sorusuna da bu konuda kendisine bir duyum gelmediği yanıtını verdi.

TBMM Genel Kurulunda, dün Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın kabul edilerek yasalaşmasıyla ilgili değerlendirmelerinin sorulması üzerine de Murat Yalçıntaş, TBMM üyelerine bir araya gelip ekonomiyle ilgili yasaların geçmesini sağladıkları için teşekkür ederek, ancak bazı çekincelerin, düzenlenmesi gereken noktalar olduğunu belirtti ve bu konuyla ilgili sahip olduğu önem nedeniyle önümüzdeki günlerde basın toplantısı yapmayı planladığını kaydetti.