Gündem Yalova dünyanın en güzel kenti

Yalova dünyanın en güzel kenti

Paylaş
Yalova dünyanın en güzel kenti

Başkan Vefa Salman, tek derdinin vatandaşın huzuru olduğunu söylüyor. Yalova’yı ise ‘cennet’ olarak değerlendiriyor. Hatta başkana göre, Yalova dünyanın en güzel şehri

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr


■ Yerel seçimlerde en heyecanlı yer Yalova’ydı. O günden bugüne neler yaptınız?

2014 Yalova yerel seçimleri, hiçbir başarının tesadüf olmadığının kanıtıdır. Kazanacağımdan çok emindim. AK Parti buraya adeta yığınak yaptı. Hizmetler havada uçuştu. Bakanlar kenar mahallelerde seçim büroları açtılar. Ama sevgiyi unuttular. Para sevgiye yenilmeye mahkumdur. Bu seçimi ekibimizle kazandık. Zor bir süreçti. Ama tekrar yaşansa tekrar aynı şekilde çalışırdık. Adliyede geçen süreç de zordu. Muharrem İnce’nin büyük katkısı var. Aldığımız seçimi masada kaybedebilirdik.


‘MUHARREM İNCE OLMASAYDI KAYBEDERDİK’

■ Muharrem İnce olmasaydı sonuç yine aynı olur muydu?

Seçimi kazanabilirdim ama adliyede kaybederdik. Seçim iki aşamalıydı. İlkini 28 oyla kazandık. 2 kere sandıklar sayıldı ve fark 6’ya indi. Sonra da Yüksek Seçim Kurulu seçimin yenilenmesine karar verdi. 21 gün belediye başkanlığı yaptıktan sonra vekaleti burada bıraktım ve tekrar çalışmaya başladık. Seçimi halka dokunarak kazandık. Halkımızı kucakladık ve sevgimizi hissettirdik. Yalova 13 mahalleden oluşuyor. Çalınmadık kapı bırakmadık. Bugün seçim olsa yine kazanırız.

‘YAŞAM TARZIM HİÇ DEĞİŞMEDİ’

■ Halk sizden memnun mu?

Adaylık sürecimde de şimdi de halkın içindeyim. O günden bugüne hiçbir şey değişmedi. Zemin katta oturuyordum, hâlâ ordayım. Buraya gelen parti büyükleri de bu duruma şaşırıyor. Belediye başkanı oldum diye yaşam tarzımı değiştirecek değilim. Evden belediyeye mümkün olduğunca yaya giderim. Boş kaldıkça kendimi kenar mahallelere atarım. Beni camide, cem evinde, sokakta her yerde görürler. Hatta buradaki Hristiyan cemaate mezar yeri verdik. Bu bir ilk. Geçtiğimiz günlerde Şeffaf Oda projesi için ödül aldık. Belediyenin girişinde camlı oda vardır. İnsanlar sabah 08.00 ile 09.00 arası oraya gelirler. Perşembe günü de halk günüdür. Halk gününde de gizli bir şeffaf oda oluşturduk. 13 mahalleden vatandaşlar o şeffaf odaya gelirler ve dertlerini anlatırlar. Müdürlerim ve koordinatörlerim oradadır. Çözülebilecek şeyler anında çözülür. Benden önce kenar mahallelerde hizmet yoktu. Kenar mahallede doğmuş bir çocuğum. Sıkıntılarını iyi bilirim. 40 tane parkları vardı, tam iki katına çıkardım.

■ Önümüzdeki dönem Kadıköy’e yeşil ışık yakmışsınız. Yalova’yı bırakacak mısınız?

Hayır, öyle bir şey yok. Bir röportajda, farklı bölgelerde belediye başkanlığı yapmayı düşünüp düşünmediğimi sordular. Ben de iyi bir Fenerbahçeli ve aynı zamanda Yalova Fenerbahçeliler Derneği’nin kurucusu olduğumu söyledim. Burası da Fenerbahçe Cumhuriyeti’nin başkenti. Röportajda, “Gönlümde o başkentin belediye başkanlığı yatar” dedim. Ama şakaydı. Tabii her şakanın altında bir gerçek yatar.

■ Vefa Salman nasıl bir belediye başkanı?

Mesai kavramım yok. Gece eve kaçta gittiğim belli olmaz. Boş durdukça yeni şeyler üretirim. Seçildiğimden bu yana kıydığım nikah sayısı 200’ü geçti. Zengin, fakir ayrımı yapmadan ilk kim gelirse onun nikahını kıyıyorum. İnsana dokunmaya devam ediyoruz. Burada bir polisimiz şehit oldu. Belediye meclisinde oybirliğiyle karar aldık. İsmini bir sokağa veriyoruz. Bu konuda bile şov yapmadım. Şehidimizin ailesi ve muhtarlarla açılış yapacağız. Dini motifleri kullanmayı sevmiyorum. Senede 2 defa camileri temizlettirir, eksiklerini gideririm.


■ Yalova’da CHP’ye bakış nasıldı?

Türkiye 81 ilden oluşuyor. Yalova’da 80 ilden insan yaşıyor. Burası çok önemli. Mesela 15 binin üzerinde Erzurumlu var. Sürekli göç alıyoruz. Yalova sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel kenti. Bu dünyadaki cennettir Yalova. Bir kentte arayıp da bulabileceğiniz her şey var. Burası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti. Yalova’yı Atatürk yaratmıştır. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun kurulma kararı burada alınmıştır. Kuran-ı Kerim’in Türkçeleştirilmesi de Yalova’da yapılmıştır. CHP olarak burada 1973’de seçim almıştık. O tarihten bu yana bir de 2014’de almış olduk. Bu kolay iş değil. Yalova, Türkiye’nin en fazla büyüyen kenti. Seçildiğimde nüfus 110 bindi, şimdi 125 bin oldu. Yüzölçümünün yüzde 59’u ormandır. Kentin 5 ilçesi de denize paralel. Bir eliniz yeşilde, diğeri denizde. Madalyalı bir termal kaplıcamız da var.

‘HAVA HARP OKULU YALOVA’YA GELSİN’

■ Peki bu saydıklarınızın turizme katkısı oluyor mu?

Buranın sektörel bir kimliği yok. Tarım, sanayi, turizm ya da üniversite kenti değiliz. Hepsinden parça parça var. Hava Harp Okulu’nun Yalova’ya gelmesini istedim. Buna çok hazırız. Zaten eğitim uçuşu yapmaya geliyorlardı. Fiziki şartlarımız da jeopolitik konumumuz da çok uygun. Türkiye’nin en önemli 3 kentinin ortasındayız. Yalova’nın en önemli özelliği çiçek kent olması. Karayollarının projesi olmasına rağmen peyzaj çalışmalarını da başlattık.

■ Yalova’nın en büyük problemi ne?

Ulaşım ve işsizlik. Aslında bu sorunlar sadece biz de yok, tüm Türkiye’de var. Şu an önümde 3 bin 500 kişinin özgeçmişi var. Bir çalışanımız sadece bu işe bakar. Ama işsizliğimiz yalancı işsizlik. Nedir bu? Herkes belediyede çalışmak istiyor. Türkiye’yi bekleyen en büyük tehlike de bu. Tembellik had safhada. Emek vererek çalışmak isteyen insan az. Herkes memur olmak istiyor. Olmaz böyle bir şey. Esnaf ya da sanayi odalarının toplantılarına katıldığımda, çırak bulup bulmadıklarını soruyorum. Çırak yok. Herkes okuyacak da ne olacak? Üniversite mezunlarının işsiz kalması çok daha ağır.

■ Ulaşım sorunu için çözümünüz var mı?

Yalova zamanında çok kötü planlanmış. Kentin içinde cadde, sokak, otopark yok. Her hafta 13 mahalle muhtarıyla toplantı yaparım. Mesela Rüstempaşa Mahallesi’nde bir tane bile çocuk parkı yok. Yapacak yer de yok. Yolları da çok kötü. Üniversiteyle bir protokol imzaladım ve bir uzman danışman getirdim. Bazı çözümlerle trafiği işler hale getirdik. Avrupa’da insanlar araçlarını şehre girmeden bırakır ve yaya olarak şehre girerler. Ancak bizim insanımız bunu yapmıyor. Azıcık yürüyeceksin. Türk insanına ezber bozdurmak çok zor.

‘ÇILGIN PROJEM KULE’

■ Çılgın projeniz var mı?

Kule projem var. Bu çocukluk hayalim. Büyük amcam 1920 doğumlu ve Amerika’da yaşıyor. Çocukken bana bir kartpostal getirdi. Miami’deki bir kulenin fotoğrafı vardı. Tepesi 24 saat dönen restoranı vardı.

O zamandan beri içimde uktedir. Böyle bir kuleyi Yalova’da yapacağım. Altı sergi salonu, ortası otel, üst tarafı da seyir terası olacak. Ancak bu proje kısa vadede hayata geçirilebilecek bir proje değil. İkinci döneme kalacak.

‘KONUŞAN BANKLAR BARIŞIN DİLİNİ ANLATIYOR’

■ Konuşan banklarınız var…

15 Temmuz öncesi terör olaylarının zirve yaptığı dönemde yaptık. Topluten. Geceleri de ışığı yanıyor.

‘HALKA DOKUNAN HİZMETLERİMİZ VAR’

■ Yalovalı’daki hizmetlerinizi anlatır mısınız?

En fazla sempati toplayan hizmetim, sabit olan mezarlıklar. Benden önce belediyenin kadrolu bir imamı yoktu, hemen aldım. İkinci mezarlığımız vardı, onu da tamir ettirdim. İlave bir gasılhane yaptırdım.

Burada cenaze işleri ücretliydi, bedava yaptım. Cenaze olduğunda ekibim imamla birlikte cenaze evine gider. Zengin, fakir ayrımı yapmadan 100 pide ve 100 ayran götürürler.

Her Cuma iki mezarlığımıza da kentin farklı iki bölgesinden araç kaldırırız. Cuma günleri çiçek ve gül suyu dağıtıyoruz. Temizlikte ise geldiğimde günde en az 20 kişiden şikayet alırdık. Şu an neredeyse hiç şikayet gelmiyor. Önere yaptık.

2 tane engelli plajı açtık. Kendi imkanlarımla engellilere akülü araç tahsis ettim. Hastanelere nakilleri için de özel araç tahsis ettim. Gelecek hafta Down sendromlu çocuklar için bir kafe açıyoruz. Türkiye’nin ilk veteriner hekim olan belediye başkanı benim. Hayvanlara özel bir muamele gösteriyorum. Hayvan barınağımız ve ambulansımız var.

Kedi ve köpeklerin doğal hayatta yaşayabilecekleri bir projemiz var. Koşulları sağlayıp, hepsini bir yerde barındırmayı planlıyoruz. 21 tane kardeş şehrimiz var. Yalova’nın en kenar mahallesinde kardeş şehirler parkı yaptık. Barınak projemiz SODEM’de ödül aldı.