Türkiye (Son Dakika) Yangın termik santrale ulaştı! Türkiye'deki orman yangınlarında son durum

Yangın termik santrale ulaştı! Türkiye'deki orman yangınlarında son durum

Paylaş
Yangın termik santrale ulaştı! Türkiye'deki orman yangınlarında son durum

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, alevlerin Kızkumu sahiline ulaşmaması için yangın söndürme helikopterleri yoğun mesai harcıyor. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Deniz Kuvvetlerimize ait İHA’lar, 12 ilde 45 adet yangını tespit etti" ifadelerine yer verildi. Manavgat'ın Kızıldağ bölgesindeki yangında alevler etkisini yeniden artırdı. Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali'ne ulaştı. Yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti. İşte son dakika haberinin detayları..

Hisarönü Mahallesi'nde başlayarak Orhaniye Mahallesi'nde devam eden orman yangınına, ekipler, havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor. Bölgede bulunan çok sayıda gönüllü vatandaşın da yangın söndürme çalışmalarına destek verdikleri görüldü.

Haberin Devamı

Rüzgarın da etkisiyle Kızkumu Mahallesi'nde, alevler dağların yüksek noktalarından sahile doğru ilerlemeye başladı.

Yangın söndürme helikopterleri alevleri kontrol altına almak için çalışmalarına devam ederken, çok sayıda itfaiye aracı ve arazöz, Kızkumu Mahallesi'ne yerleştirildi.

Bakan Pakdemirli'den yangın açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından, orman yangınlarıyla ilgili son durumu, ayrıntıları içeren bir infografikle paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

"Orman yangınları son durum, 33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı. Ormanın Kahramanları'nın 7 ilde, 16 farklı yangınla olan mücadelesi durmadan devam ediyor."

İşte yangınlarla ilgili son dakika gelişmeleri:

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE HAVADAN MÜDAHALE

Haberin Devamı

01.42: Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın devam ederken, alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı öğrenildi.

Öte yandan, Milas'ta 8 mahallenin tahliye edilmesine yol açan Kemerköy Termik Santrali'nde söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor. Alevlerin teslim aldığı santraldeki yangına karadan sürdürülen çalışmalarının yanı sıra gece görüşlü helikopterle de havadan müdahalenin devam ettiği bildirildi.

RÜZGAR ETKİSİNİ YİTİRMEYE BAŞLADI

00.43: CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber , Kemerköy Termik Santrali çevresindeki yangına dair "Rüzgar biraz daha şiddetini yitirdi. Bu da sevindirici bir haber. Alevlerin daha hızlı kontrol altına alınması umuluyor" ifadelerini kullandı.

00.35 Muğla Valiliği tarafından, vatandaşların güvenliği sebebiyle tahliye işlemlerinin başlatıldığının belirtildiği açıklamada "Değerli hemşerilerim Muğla Valiliği tarafından alınan karar gereği Ören Mahallemiz ve çevre mahallelerde boşaltma kararı alınmıştır. Bu karar hemşerilerimizin güvenliği noktasında derhal uygulanması gereken bir karardır telaşa kargaşaya heyecana gerek yoktur. Soğukkanlılıkla ve en güvenli bir biçimde bu süreci tamamlayarak vatandaşlarımızın güvenli yerlere naklini sağlayacağız. Resmi açıklamalar harici hiçbir açıklamaya sosyal medya paylaşımına veya kulaktan dolma dedikodulara itibar etmeyin vatandaşlarımızın yanındayız" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

00.25: Milas ilçesinde vatandaşlar bölgeden uzaklaşmak için yola koyuldu. Jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik amaçlı önlem aldığı noktalarda uzun araç kuyrukları meydana geldi. Ailesinin Ören Mahallesi'nde olduğunu anlatan vatandaşlardan Ramazan Kaan, "Evimizde oturuyorduk hiçbir şey yoktu. Annem ve babam o bölgede ama yanlarına gidemiyorum. Yardıma gitmek istiyorum bir şey yapamıyorum. Kenarda oturmaktan başka çarem yok. Telefonla ulaşamıyorum telefon hiçbir yerde çekmiyor" dedi.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

00.02: Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, tahliyelerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Başkan Tokat, tahliye kararının ardından ilçesi araçlarıyla tahliye edecek vatandaşların Kurtak, Alatepe, Pinar ve Dereköy yol istikametlerini kullanmalarını istedi. Telaşa, kargaşaya ve heyacana gerek olmadığını ifade eden Başkan Tokat, "Soğuk kanlılıkla ve güvenli şekilde bu süreci tamamlayıp, vatandaşlarımızın güvenle tahliyesini sağlayacağız." dedi. Tokat, Ören Marina'da bin 500 kişilik çıkarma gemisinin hazır şekilde beklediğini açıkladı.

Haberin Devamı

23.38: Hatay'ın Dörtyol ilçesi Çarşamba ve Öğülbek mevkilerindeki ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında çıkan orman yangını, vatandaşların da yardımıyla büyük oranda kontrol altına alındı. Yangın söndürme ekiplerinin bölgedeki çalışması devam ediyor.

23.30: Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangının Kemerköy Termik Santraline sıçramasının ardından, Muğla Valiliği ve Milas Belediyesi bölgenin boşaltılması için karar aldı. Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bin 500 kişilik çıkarma gemisi vatandaşların tahliyesi için Ören Marina'ya yanaştığı öğrenildi. Bölgenin boşaltılması için jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini sürdürüyor.

Haberin Devamı

23.19: Ukrayna'dan Isparta Havalimanı'na gelen 5 helikopter, akşam da orman yangınlarına müdahale için hazırlıklarına başladı.

SANTRAL BÖLGESİ TAHLİYE EDİLDİ

22.47: Yangının Kemerköy Termik Santraline sıçraması sonrasında, santral yetkilileri alevlerin santrali sardığını belirterek bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade etti. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti. Yangınla mücadelenin sürdüğü bölgede Ören Mahallesi'nde oturanların da tahliye işlemlerine başlanıldı.

22.30: MSB: Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor.

21.28: Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali'ne ulaştı.. Santral çevresinde güvenlik önlemi alındı. Alevlere su tankerleri, TOMA'lar ve itfaiye aracı müdahale ediyor. Yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı

21.00: CNN Türk muhabiri Mustafa Berber: Şu anda Ören bölgesindeyiz. Alevlere 500-600 metre uzaklıktayım. Gökyüzünde siyah dumanları görmeniz mümkün. Alevlerin Milas yoluna doğru gittiğini gördük. Sonrasında alevleri karşımızda görürken bir anda sol tarafıma dönünce alevlerin güvenli noktaya geldiğini gördük. Yol üzerine düşen küçük közler, kozalak parçası, yanı başımızdaki otlara sıçradı. 30 saniye içerisinde ölümle burun buruna geldik.

20.00: Milli Savunma Bakanlığı Milas'ın Fesleğen Yaylası’ndaki yangında mahsur kalan bir vatandaşın, Hava Kuvvetleri'nin 125'inci Eğitim Filo Komutanlığı'na ait helikopter ve görevli personel tarafından kurtarıldığını bildirdi. Bakanlığın açıklamasında "Dumandan etkilenen vatandaşımıza ilk müdahale helikopterde yapıldı. Bölgede mahsur kalan başka vatandaşlarımızın olup olmadığını belirlemek üzere havadan keşif faaliyetimiz devam ediyor." ifadelerine de yer verildi.

19.30: Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hatay Valiliği’nin talebi üzerine Dörtyol ilçesinde başlayan yangına müdahale için 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımızdan 160 personel görevlendirilmiştir" denildi.

18.48: Mersin'de 31 Temmuz'da otları tutuşturarak yangına sebebiyet verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüpheliden 1'i tutuklandı.

18.00: İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Yangınla mücadelemiz çok yönlü bir şekilde devam ediyor. Havadan ve karadan yapılan etkili müdahaleler umudumuzu daha da artırıyor. Özellikle hava araçlarımız Yeşil Vatanımız için cansiparane çalışıyor. Tüm ekiplerimize sonsuz teşekkürler." ifadelerini kullandı.

17.20: Kumlubük mevkisinde rüzgarın şiddetiyle etkisini artıran yangın, Amos Antik Kenti'ne doğru ilerliyor. İtfaiye ekipleri hem havadan hem de karadan yangının önünü kesmek için yoğun çaba sarf ediyor. (TRT Haber)