Siyaset Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı: Saldırılar kabul edilemez
Paylaş
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı: Saldırılar kabul edilemez

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı: Saldırılar kabul edilemez

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Başsavcılığımızın siyasi parti kapatma davalarını açma konusunda yönlendirildiğine ilişkin yazı, haber, yorum ve düşünce açıklamalarını kınıyor, hukuk devletinin de güvencesi olan Başsavcılığımıza yapılan saldırıları kabul edilemez nitelikte görüyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığını basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarındaki "ÇYDD’den başsavcıya ’kapat’ baskısı" başlıklı haberler dolayısıyla açıklama yapılmasının uygun görüldüğü belirtildi.

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile protokol dışındaki kişi ve kuruluş temsilcilerinin görüşme istemlerini özel kaleme iletmeleri sırasında görüşme nedenleri sorulmakta ve nezaket gereği dışındaki siyaset, ülke sorunları, temyiz başvuruları ve görev kapsamında kalan diğer konulara ilişkin görüşme istemleri olan kişi ve kuruluş temsilcilerinin görüşme istemleri kabul edilmemektedir" ifadelerine yer verilen açıklamada, yoğun iş yükü nedeniyle görüşmelerin 10-15 dakika ile sınırlı tutulduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Görüşmelerde ziyaretçilerin görüşme kapsamına sadık kalmaları konusunda gerekli duyarlılığın gösterildiği belirtilen açıklamada, "Başsavcılığımız görev ve yetki kapsamına giren hususların paylaşılması, istişare edilmesi söz konusu olmamaktadır" görüşlerine yer verildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın görev başladığı 21 Mayıs 2007’den bu yana ayda yaptığı yaklaşık 30 civarında görüşmelerde söz konusu unsurlara dikkat ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu haberde yer verilen ve 12 Şubat 2008 günü saat 14.00’te adı geçen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüşme yapılıp yapılmadığı kurum kayıtlarına göre hatırlanılmamakla birlikte, kuruluş yetkilileri tarafından faks yolu ile randevu talebinde bulunulduğu anlaşılmış ve bu kapsamda nezaket gereği yapılmış bir görüşme olmasına karşın haberlerin veriliş biçimindeki gerçek dışı yorum, ima ve değerlendirme içeren görüşmeye farklı bir anlam yükleme gayretleri dikkat çekici bulunmuştur.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturmalarda ve açtığı davalarda hiçbir organ, makam, merci veya kişilerden emir veya talimat almayan, tavsiye ve telkinlerle hareket etmeyen bağımsız bir kurumdur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi açıklama ve gelişmelerden etkilenmeksizin, demokratik düzenin korunması için Anayasanın verdiği yetki ve görev ile siyasi parti kapatma davalarını açmıştır. Aksinin düşünülmesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kurumsal ve işlevsel yapısı ve hukuk sistemi içerisindeki konumu ile bağdaşmamaktadır.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının görev ve yetkilerini yerine getirme sırasında yönlendirilemeyeceği, aykırı düşünenlerin hukuk devleti ilkesi ile demokratik değerlerden yoksun bulunduğu, bu yöndeki yazı ve beyanların kurumumuzu yıpratmaya yönelik olduğu açıktır. Başsavcılığımızın siyasi parti kapatma davalarını açma konusunda yönlendirildiğine ilişkin yazı, haber, yorum ve düşünce açıklamalarını kınıyor, hukuk devletinin de güvencesi olan Başsavcılığımıza yapılan saldırıları kabul edilemez nitelikte görüyoruz."

Haberin Devamı