Beden Sağlığı Yaşam kalitesini artıran 15 sağlıklı gıda

Yaşam kalitesini artıran 15 sağlıklı gıda

Paylaş
Yaşam kalitesini artıran 15 sağlıklı gıda

Sağlıklı yaşam tarzı günümüzde oldukça popüler olmaya başladı. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzına dönüştürenler hem yeni faydalı gıdalar keşfediyor hem de uzun zamandır tükettiğimiz gıdaların olumlu etkileri daha çok yayılıyor. İşte yaşam kalitesini artıran o gıdalar...

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, süper olarak nitelendirdiği gıdalar hakkında “Süper gıdalardan bazıları bağışıklık sistemini düzenlerken bazıları uyku düzenini sağlıyor. Bazıları da hafızayı güçlendiriyor, vücuda vitamin ya da mineral takviye ediyor” dedi. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, bu gıdaların marketlerde ve pazarlarda kolaylıkla bulunabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ruhan Aşkın Uzel, bol antioksidan içeren kakaodan doğal mikrop önleyicisi tarçına, kalp sağlığını koruyan cevizden kan şekerini koruyan tatlı patatese kadar süper gıdalar hakkında bilgiler verdi.

İşte yaşam kalitesini artıran o gıdalar:

1-Kakao: Bol antioksidan içerir. İçerisinde bulunan antioksidan miktarı yeşil çay ve kırmızı şaraptan da fazladır.

2-Yaban mersini: Kan şekerini düzenler. Bol antioksidan içerir. İdrar yollarını temizler. Görme kaybı gibi aksaklıkların giderilmesinde yardımcıdır. Kalbi onarır. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve sindirim sistemini düzenler.

3-Tarçın: Doğal bir mikrop önleyicidir. Kan şekerinin düşürülmesinde destek olur. Hafızayı geliştirir, metabolizmanın yağı ve şekeri işlemesini düzenlediği için kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Haberin Devamı

4-Ceviz: İçerisinde bulundurduğu Omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasında destekçidir. Kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder ve lif içeriği bol olduğu için sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

5-Böğürtlen: C vitamini açısından oldukça zengindir. Düzenli tüketildiğinde yüksek tansiyonu düşürür, vücudu dinlendirir ve güçlendirir.

6-Kinoa: Glutensiz olup besin değeri yüksektir. Tam protein kaynağıdır yani vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri sağlar. Kilo kontrolünü sağlar ve sindirim sistemini düzenler. İçerisinde bulunan yüksek miktardaki magnezyum minerali sayesinde damarları rahatlatarak şiddetli baş ağrılarının giderilmesini sağlar.

7-Avokado: Vitamin ve mineral deposudur. Bol liflidir bu nedenle sindirim sistemini düzenler. Kolesterolü dengeler ve göz sağlığını korur.

8-Dut: Saç dökülmesine karşı kullanılır. Fazla miktarda antioksidan içerir bu nedenle birçok hastalığın tedavisinde ve cilt bakım malzemelerinde kullanılmaktadır.

9-Somon: Hafızayı kuvvetlendirir ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Düşük aklorili olması nedeni ile diyet programlarının vazgeçilmezidir. Tansiyonu düzenler. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Manik depresiflik ya da depresyon gibi ruhsal aksaklıkların giderilmesi için tercih edilir.

Haberin Devamı

10-Nar: Yorgunluğu giderir. Kolesterol ve şekeri dengeler. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.

11-Tatlı patates: Kan şekerini düzenler. Karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskini azaltır. Zengin lif ve magnezyum içeriği nedeni ile sindirim sistemi için çok yararlıdır. Göz ve karaciğer hastalıklarına karşı son derece yararlıdır.

12-Badem: Beyin gelişimini destekler. Düzenli olarak tüketildiğinde vücudun kolesterol seviyesini düzenler. İçerdiği fosfor sayesinde 'osteoporoz' gibi yaşa bağlı sorunların başlamasını önlerken kemik ve diş yapısının güçlendirilmesinde katkı sağlar.

13-Kızılcık: İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Diş çürümelerini, solunum enfeksiyonlarını önler.

14-Karalahana: C vitamini deposudur. Erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin miktarını azaltır, hücrelerin aşınma ve yıpranmasını azaltır veya önler. İçerisinde bulundurduğu anti-kanser bileşenlerin enzim aktivitesini harekete geçirmesi sayesinde tümör gelişimini önler ya da büyümeyi yavaşlatır.

Haberin Devamı

15-Keçiboynuzu: Akciğeri temizler ve antioksidan içeriği kansere yakalanma riskini azaltır. Antialerjik ve antibakteriyel özelliği vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Yüksek lif içeriği sayesinde mideyi ve sindirim sistemini destekler.