İlişkide sağlıklı tartışmanın 6 yolu
İlişkilerde tartışmalar arttıkça gerginlikler artar, gerginliklerin artması ise hem ilişkiyi hem de gündelik hayatı olumsuz yönde etkiler. Uzmanlara göre çiftlerin yarısı şiddetli kavga ettiği için diğer yarısı da kavga etmediği için ayrılıyor. Çok sevip çok kavga etmek sadece sizin yaşadığınız bir şey değil yani. Kavga eden çiftlerin ilişkileri daha uzun önermesi ise bir şehir efsanesinden ibaret. Tartışmaların yaşanmadığı sağlıklı bir ilişki tamamen bir hayal. Evlilikte sürekli kavga etmek ise çiftlerin acilen önlemini almaları gereken bir durum. Yani, sürekli kavga edip ayrılmayan sevgililer yalnızca hayatlarını zorlaştırıyor. Sevgilimle kavga etmek istemiyorum ne yapmalıyım diyorsanız ilişkilerde tartışma sonrasında ne yapmalı kısmını da gözden geçirmelisiniz. Tartışmaların yaşanmadığı sağlıklı bir ilişki tamamen bir hayal. Ama kavganın da kuralları var. İşte ilişkide sağlıklı tartışmanın 6 yolu!
Sen dilini bırakın
"Sen şöylesin, böylesin" şeklindeki suçlamalar, bir tartışmayı anında yıkıcı bir hale getirebiliyor. Çünkü terapistlere göre 'sen her zaman haklısın zaten' gibi ithamlar karşısındakine hareket alanı bırakmayan doğrudan birer saldırı aslında. Oysa 'kendimi yalnız bırakılmış hissediyorum' demek, tamamen farklı bir etki yaratabiliyor.
Öfkenizi yürüyüşle dağıtın
Öfkeli biri makul ve nazik bir konuşma yapamaz. O nedenle önce öfkenin dağılması lazım. Bunun için en iyi yol ise açık havada tempolu bir yürüyüş yapmak. Bunu yapacak imkanınız yoksa, bir arkadaşınızı arayıp ilişkinizdeki problemlerden bahsetmeden, farklı konulardan sohbet edebilirsiniz.
Mantıklı kalın
Tüm diyaloğu duygularınızın ele geçirmesine izin vermeyin. Tartışmaya başladığımızda beynin amigdala bölgesi aktive olur. Amigdala, duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki birincil role sahip bölgedir. Amigdalanın aktive olmasını ardından stres hormonu salgılanmaya başlar, tepkilerinizin duygusallaşmaya ve mantıktan uzaklaşmaya başlar. Böyle durumlarda duygularınıza değil, olaylara odaklanın, örneğin partnerinizle olayların oluş sırasını yeniden konuşun.
Geçmişi ortaya koymayın
Tartışmalarınızı bugünde tutmaya özen gösterin. 'Sen bunu yaptın, sen de zaten bunu yapmıştın' demek sonsuz tartışmaların zeminini hazırlar. Hiçbir yere varamazsınız, olay artık bir tenis maçına dönüşür.
Evet, anlamadığınız yerleri sorun
Tartışmaların çoğu yanlış anlaşılmalardan kaynaklanır, partnerinize hiç 'hah ben de tam onu diyorum' dediğiniz oldu mu. Bu nedenle, partnerinize anladığınız yerleri tek tek anlatın, eksik kısımları tamamlamasını isteyin. Böylelikle boşluklar dolar ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmiş olursunuz.
Şikayet etmeyin, talepte bulunun
Problemlerinize gerçek bir çözüm önerisinde bulunmadan tartışmaya başlamayın. Şikayet etmek yerine partnerinize deyin ki 'Bir daha lütfen bunu yapma'. Bu şekilde en azından elinizden geleni yapmış olursunuz.