Bakım Cildin en büyük düşmanı olduğu ortaya çıktı! Faydası saymakla bitmiyordu

Cildin en büyük düşmanı olduğu ortaya çıktı! Faydası saymakla bitmiyordu

Paylaş
Cildin en büyük düşmanı olduğu ortaya çıktı! Faydası saymakla bitmiyordu

Evde cilt bakımı denildiğinde akıllara ilk olarak doğal yağlar gelir. Doğal yağların cildi beslediği ve nemlendirdiği düşünülür. Ancak oldukça masum görünen doğal yağlar cildinize zarar verebilir. Her doğal yağ cilde uygun olmaz. Doğal yağların içeriğini ve faydalarını iyi araştırmak gerekir. Doğal yağlar cilt bakımında kullanılır mı? sorusunun yanıtını Posta.com.tr okurları için uzman isme sorduk.

Aydan Durak / Posta.com.tr | Doğal yağlarla cilt bakımı son zamanlarda popüler hale geldi. Ancak çok faydalı olarak düşündüğünüz doğal yağlar, yanlış uygulandığında cildinize ciddi zararlar da verebilir. Doğal yağlar gözenekleri tıkayarak sivilce, akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerine yol açabilir.

Haberin Devamı

Doğal yağlar cilt bakımında kullanılır mı? Hangi doğal yağlar cilde iyi gelir? gibi sorularımızı yanıtlayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can konuya ilişkin bilgileri tüm detaylarıyla Posta.com.tr okurları için açıkladı.

DOĞAL YAĞLAR GÖZENEKLERİ TIKIYOR

Dermatoloji Uzmanı Dr. Can, sözlerine "rafine yağlar çok fazla işlendiğinde içerisinde kimyasal barındırabilir bu hassas ciltlerde tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir." şeklinde başlıyor ve doğan yağların saflığının, kalitesinin, muhafaza şartlarının önemli olduğunu belirtiyor.

Doğal yağların yüksek derecede saflığa sahip olması ve uzun süre saklanmada değişmeden kalması yani yağın kalitesi oldukça önemlidir. Önerimiz ilk denemenizde mutlaka küçük bir alanda denemeniz ve alerjik reaksiyon göstermediğiniz takdirde cilt ve saç bakımınızda kullanmanız yönünde. Aynı zamanda yağlar gözeneklerde tıkanma ve sivilcelenmeye de neden olabilir.

Haberin Devamı

YANLIŞ KULLANILDIĞINDA CİLDİN EN BÜYÜK DÜŞMANI!

Uçucu yağların cildi rahatlattığı ve sivilce, akne gibi cilt problemlerine karşı çok iyi geldiği söylenir. Ancak uçucu yağlar cildin en büyük düşmanı da olabiliyor. Çok kokulu lavanta, gül gibi bitkilerin çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilen uçucu yağlar çok yüksek konsantrasyonda etken madde içerdiği için genellikle masaj yağları olarak kullanılıyor. Parfüm ve makyaj ürünlerinin de içerisinde bulunabiliyor. Bu uçucu yağlar cildi direkt uygulandığında ciddi hasarlara yol açıyor. Dr. Can, uçucu yağların yüzde 100 doğal ürün bile olsa seyretilmeden kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor ve  "Uçucu yağlar %100 doğal ürünler bile olsa, seyreltilmeden bilinçsizce kullanılmamalıdır. Doğal uçucu yağlar ciltte hassasiyet, irritasyon, baş ağrısı, mide bulantısı, astım nöbetlerine neden olabilir." diyor.

"Uçucu yağları kimlerin kullanmaması gerekir?" diye sorduğumuz Dr. Can, bu yağların hamilelik, emzirme dönemlerinde ve 6 yaşından küçük çocuklarda doktora danışılmadan kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca cilt lekelenmesine karşı da yağ kullanımı konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

Bergamot gibi güneşle etkileşime giren yağları kullandıktan sonra en az 12 saat güneş ışığına çıkılmamalıdır. Ailenizde veya sizde herhangi astım, akciğer hastalığı veya alerji öyküsü varsa varsa, uçucu yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. Esansiyel yağlar yanıcıdır ve ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

CİLT BAKIMINDA GÜVENLE KULLANILABİLECEK DOĞAL YAĞLAR

Genellikle kokusuz bitkilerin meyve veya tohumlarından soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen sabit yağlar; elde edilirken içeriğindeki değerli bileşenleri kaybetmiyorlar. Dr. Can bu yağların neler olduğunu ve kullanım alanlarını Posta.com.tr okurları için sıralıyor.

Tatlı badem yağı, Jojoba yağı, Argan yağı, shea yağı ve Hindistan Cevizi yağı gibi bitkisel yağlar cildi nemlendirirken, yüzeysel kırışıklıkları önler. Daha parlak ve aydınlık bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Saç bakımında da bu yağlar kullanılabilir. Saç köklerini besler, saç tellerini kalınlaştırır ve kırılmaları önler. Kantaron yağı yara ve yanık iyileşme hızını arttırır.

Haberin Devamı

Yanlış kullanıldığında cildin büyük düşmanı da olabilecek doğal yağları doğru miktarda, doğru zamanda ve cilt tipinize uygun şekilde kullanırsanız, bu tür yağları cilt bakımında güvenle kullanabilirsiniz.