Cilt sorunlarından kurtulmanın sırrı: Cilt mikrobiyotası
Cildinizde yaşayan trilyonlarca bakterinin genel sağlığınızda hayati bir rol oynadığını biliyor muydunuz? İnsan derisi, vücudunuzu kaplayan ve koruyan en büyük organdır. Bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi büyük bir görünmez mikroorganizma popülasyonunun ikametgahıdır. Bunlar, sağlığınızı birçok yönden etkileyen ve fayda sağlayan bir cilt mikroflorası veya mikrobiyom ekosistemi oluşturur. Nasıl olduğunu merak ediyor musun? Bilmek için okumaya devam edin.
NEDİR BU CİLT MİKROBİYOTASI
Cilt mikrobiyomu veya mikroflorası, cildinizde bulunan mikroorganizmaları ifade eder. Deri mikrobiyotası onlar için başka bir isimdir. Cildiniz, mikrobiyomunu oluşturan 1000'den fazla farklı bakteri türünün ve yaklaşık 80 farklı mantar türünün yaşam alanıdır
Yerleşik mikroorganizmaların sayısı çok fazladır - insan vücudundaki ve üzerindeki toplam mikroorganizma hücre sayısı, neredeyse insan hücrelerinin sayısıyla aynıdır. Bağırsaktan sonra, cildinizde maksimum mikrop bulunur.
Epidermisin üst kısmı, kıl folikülleri ile birlikte aşağıdakiler gibi bakterilerin yaşam alanıdır:
Bağışıklık Sisteminizin Daha İyi Çalışmasına Yardımcı Olur
Başlangıçta, düşünce, mikrobiyomun yalnızca cildin üst yüzeyinde var olduğuydu. Ancak mevcut araştırmacılar, mikropların deri altı yağ tabakasında ulunduğunu ve bağışıklık sistemini zararlı bakteri ve virüsler hakkında uyarmada önemli bir rol oynadığını bulmuşlardır.
Cildiniz mikrobiyomu bir tür uyarı parlaması görevi görür. Ayrıca UV ışığına karşı hücre tepkilerini de etkilerler.
Tüm çalışma süreci henüz keşfedilmemiş olsa da, mikrobiyom ve bağışıklık sistemi arasındaki iletişimin deri altı yağ tabakasında gerçekleştiği kanıtlanmıştır.
Vücudunuzu Enfeksiyonlardan Korur
Sağlıklı bir cilt mikrobiyomu cildinizi asidik tutar (pH 5,0 civarındadır), bu da patojenlerin büyümesini engeller. Doğal bir antibiyotik görevi görürler ve birçok zararlı mikropun büyümesini durdururlar. Bağırsak mikrobiyomu gibi cilt mikrobiyomu da vücudunuzu enfeksiyonlara karşı korur.
İltihaplanmayı Azaltır
Cilt mikrobiyomunuz, bağışıklık sisteminizin etkinleştirilmesi veya devre dışı bırakılması için sinyal verebilir. Zararlı iltihapları iyileştirmeye ve kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Araştırmalar , cilt mikrobiyomu olmadan, bağışıklık sisteminizin farklı faktörleri dengelemek için katelisidin gibi çeşitli antimikrobiyal peptitleri serbest bırakabileceğini gösteriyor. Ve bu, inflamatuar yanıtı tetikleyebilir. Cildinizin iyi bakterileri, bağışıklık sisteminden iltihaplı bileşiklerin salınımını kontrol edebilir.
Yaraları İyileştirmeye Yardımcı Olur
Cildinizin mikrobiyomu, alerjenlere maruz kalmasını sınırlayarak, nemli tutarak ve oksidatif hasarı en aza indirerek yara iyileşmesine yardımcı olur. Yakın zamanda yapılan bir araştırma , Staphylococcus epidermidis gibi faydalı bakterilerin cildinizi zararlı UV ışınlarından koruyabildiğini gösteriyor.