Cilt sağlığını bozan 12 besin
Cildi bozan besinler hangileri? Cildi güzelleştiren gıdaları artık pek çoğumuz biliyoruz. Ancak cilt sağlığını bozan gıdaları bilmeden onlar nasıl kaçınır, cildi nasıl koruruz? Cildi bozan yiyecek ve içecekler genelde etrafımızdaki en yağlı gıdalar oluyor. Cildi güzelleştiren besinleri tüketirken, cildi bozan gıdalardan da kaçınırsak cilt için tam koruma sağlayabiliriz. Peki cildi bozan gıdalar hangileri? İşte cilt sağlığını bozan 12 besin!
Rafine karbonhidratlar
Şeker, kola ve çoğu işlenmiş yiyecek bu kategoriye giriyor. Şeker ve beyaz undan ibaret olan bu yiyecekler, yağ üretimini aktif hale geçiren androjen hormonun salınımını artırıyor. Bir araştırmaya göre düşük şeker diyeti yapanlarda, işlenmiş yemekle beslenenlere oranla daha fazla sivilce çıkıyor. Daha da kötüsü basit karbonhidratlar glikasyon denilen, kolajen ve elastini serbest radikallere karşı daha korunmasız yapan hücre sindirim sürecine de neden olabiliyor.
Yapay tatlandırıcılar
Aspartam, Red #5 gibi gıda katkı maddeleri aslında vücudumuza hiç girmemesi gereken kimyasallardır. Hiçbir besin değerleri bulunmaz, vücudumuzda tahrişe, enflamasyona ve histamin tepkisine yol açabilirler. Ayrıca vücudumuz bu tip kimyasalları dokularda depolamaya meyillidir.
Kızarmış yiyecekler
Fast- food restoranlarında kullanılan yağlar aşırı ısıya maruz kaldığında 4-hidroksi-trans-2-nonenal ya da HNE adı verilen bir bileşik açığa çıkarır. Bu kötü bir haberdir; çünkü deri hücrelerinin ölümüne neden olur! Ölüme mahkûm bu hücreler kuru, pullanmış ve mat bir cilde sebep oluyor. Vücudunuza verdiği zararlardan bahsetmiyoruz bile..
Alkol
Elveda, yaz kokteylleri! Alkol almak tıpkı sodyumun yaptığı gibi cildin nemini emer. Alkol vazodilatördür, yani kan damarlarını genişletir ve cildin yıpranmasına neden olur. Peki ya kırmızı şarabın kalp sağlığına faydası yok mu? Kesinlikle yok, bu sadece bir söylenti. Aynı hazzı almak icin köpüklü üzüm suyunu deneyebilir, alkol almayarak cildinizin pullanmasını da engelleyebilirsiniz.
Aşırı kahve
İyi bir bardak kahve çok rahatlatıcı ve lezzetli bir seçenektir. Yine de bu içeceği fazla tükettiğimiz zaman bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu kortizol seviyelerin artmasına sebep olur. Bu stres hormonu aşağıdaki olumsuz sonuçlara yol açabilir: Yaşlanmayı hızlandırır, dehidrasyona sebep olur, cildin soluk gözükmesine sebep olur, bunların tamamı cildimize zarar veriyor.
Sütlü çikolata
Bitter çikolatanın faydası oldukça fazlayken sütlü çikolata cildinizi mahvedebilir ve cildinizin sivilcelenmesine neden olur. Bitter çikolatasını hayatınızda önemli bir yere koyarsanız hem çikolata ihtiyacınızı karşılamış olursunuz hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.
Şeker
İnce rafine veya ilave formda şeker cildinizi kötü yönde etkileyecek bir gıdadır. Cildinizi pürüzsüz ve diri tutan bir protein olan kolajene, şeker sayesinde zarar vermiş olursunuz. Ayrıca şeker yüksek asit içerdiğinden akne oluşumuna neden olur. Aynaya baktığınızda cansız bir cilt ile karşı karşıya kalırsanız şeker azaltmayı hatta kesmeyi düşünebilirsiniz.
Sosis, salam ve sucuk
Endüstriyel çiftçilik yöntemlerinde hayvanlara steroidler, büyüme hormonları ve antibiyotikler verilmektedir. Ayrıca daha sağlıklı olmaları için değil daha hızlı şişmanlamaları için beslenirler. Bunun sonucunda, biz bu etleri tükettiğimizde, onların aldıkları kimyasal her şeyi almış oluruz. Bu maddeler vücutlarımızda hormonal dengesizliklere yol açabilirler, bu da akne ve sivilce problemine, enflamasyona sebep olur.
İşlenmiş gıdalar
İşlenmiş tüm gıdalar genellikle cildi kurutan ilave tuz içerir. Tuz, hücrelerdeki suyu emerek kuruluğa neden olabilir. Mümkün olduğu kadar taze gıdaları tercih edin. Konserve gibi işlenmiş gıdalar satın alırsanız mutlaka şeker içeriğini kontrol edin.
Kabuklu deniz ürünleri
Kabuklu deniz ürünleri her ne kadar iyot bakımından zengin olması sağlığınız açısından iyi olsa da akneye neden olabilir. bu yüzden kabuklu deniz ürünlerini ayda bir veya iki kez tüketmeye dikkat edin.
Süt
Benzer bir problem süt ürünleri için de geçerlidir. Birçok ineğe yıl boyunca süt üretmesi için hormonlar verilir. Bu sütü veya bu sütten yapılmış peyniri, yoğurdu, dondurmayı tükettiğimizde, aynı hormonları biz de alırız. Süt ürünleri tüketimi sivilce ve östrojen artışıyla ilişkili bulunmuştur. Ayrıca süt ürünleri vücutta mukus oluşumuna yol açar. Bu da enflamasyona katkıda bulunabilir ve zararlı bakterilerin vücutta kalmasına sebep olabilir.
Besin takviyeleri
Birçok kişi günlük olarak besin takviyesi alır ama nereden geldiklerini ve içinde ne olduğunu tam olarak bilmezler. Çoğu zaman, ucuz takviyeler, alerjen maddeler ve gizli malzemeler içermektedir. Üstelik bunları her gün alırız. Besin takviyesi seçerken mümkün olduğunda az işlenmiş besinlerden yapılmış olmalarına dikkat edin. Ayrıca son kullanım tarihi olması ve bu tarihin geçmemiş olması da önemlidir. Bunun yanında takviyelerde aşırı doza karşı dikkatli olunmalıdır. Çok fazla A vitamini veya çinko cildi kurutabilir.