Kusursuz cildin sırrı oymuş! 20 yaşından sonra başlamak gerekiyor
Kusursuz bir cilde sahip olmak her yaştaki kadın ve erkek için çok önemlidir. Sağlıklı ve kusursuz bir cilde sahip olmak için beslenme kadar cilt uygulamaları da önemlidir. Peki kusursuz ve sağlıklı bir cilt için yapılması gerekenler nelerdir?
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Özgür Pilancı, daha genç bir yüz görünümüne sahip olmak için sıklıkla yaptırılan işlemleri tüm detaylarıyla anlatıyor.
Düzenli cilt bakımı her cilt tipi için gereklidir
Kişinin cildinin ihtiyacına göre uzmanlar tarafından yapılan derin bir cilt temizliğidir. Düzenli tıbbi cilt bakımı arasında önerilen aralık 6 ila 8 haftadır. Bu süreçte cilt temizlenir ve kusurlar giderilir. Klasik medikal cilt bakımı basamakları genel olarak; cilt temizliği, peeling işlemi, tonik, siyah nokta ve sivilce temizliği, sakinleştirici maske, serum ve nemlendirici uygulamasıdır. Kullanılacak her ürün kişinin cilt tipine ve ihtiyacına göre seçilmelidir. 20 yaşından sonra herkes yapabilir ve daha genç, daha taze bir cilde sahip olabilirsiniz.
Çevresel etkenlerin izini mezoterapi ile ortadan kaldırın
Mezoterapi yöntemi güneş, stres ve diğer çevresel etkenlerin sonuçlarını kaldırmak için tercih edilebilir. Uygulama bölgeleri ise yüz, boyun ve dekoltedir. Kırışıklık, çökme ve sarkmalar için oldukça ideal bir yöntemdir. Mat, cansız, lekeli ve solgun görülen ciltlerde tercih edebilir. Bu yöntem ile cildin vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanarak bozulan kan dolaşımı düzeltilir. Uygulama yöntemi ise oldukça kolaydır. İşlem yapılacak bölge dezenfekte edilir, hazırlanan karışım cilde enjekte edilir. Ağrıyı önlemek amacıyla soğuk kompres yapılabilir.
En sık tercih edilen işlemler
Dolgu işleminde kullanılan materyal dokunun hacmini artırmaya yöneliktir. Bu maddeler deriye enjekte edilebilen ilaçlardır. En yaygın olarak kullanılanlar ise hyalüronik asit ve kollajendir. Bu iki madde farklı dolgu maddeleridir. Aynı şekilde yağ transferi de dolgu maddesidir. Yaşlanma, güneş ışığı ve benzeri faktörler cildimizdeki hyalüronik asit ve kollajen miktarının azalmasına neden olabilir. Bu maddelerin azalması ile cildimiz gençlik canlılığını kaybederek çöker, ince çizgiler ve kırışıklıklar ortaya çıkar. Özellikle bu tip şikayetler için tercih edilen yöntem hyalüronik asit içeren dolgulardır çünkü şikayetleri ortadan kaldırır ve cilde hacim kazandırır. Etkisi genellikle 18 aydır. Genellikle dolgu işleminin uygulandığı bölgeler şu şekildedir; dudak dolgunlaştırma, burun dolgusu, jawline, yanak – elmacık kemiği dolgusudur.
Botulinum toksini, botulinum bakterisi tarafından üretilir. Belirli tipteki sinirlerin hareketini büyük ölçüde bloke ederek bir nörotoksin görevi görür. Enjekte edilen kastaki sinir sinyalleri bloke edilerek uygulama alanında istenilen sonuçlara ulaşılır. Botoks enjeksiyonları sonrasında sinir sinyallerinin bozulması nedeniyle etkilenen kaslar geçici olarak dondurulur. Bu sayede yüz bölgesindeki bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir. Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ila 6 ay arasında görülebilir.
Lekelere en etkili tedavi: PRP
PRP tedavileri kırışıklık, leke, akne ve yara izlerini tedavi etmek için kullanılır. Uygulama sonrasında sarkma ve kırışıklık izlerinde azalma gözlenir. Peeling ve lazer gibi topikal tedavileri PRP ile birleştirmek tedavi sürecini hızlandırabilir ve kalıcı sonuçları destekleyebilir. Tüm yaş grupları ve cinsiyetler için uygundur. PRP tedavisi 2 hafta arayla 3-4 kez uygulanır. 10-12 ayda bir tekrarlanabilir. Ortalama seans yaklaşık 30 dakika sürer. PRP dolguları gibi derin kırışıklıklar için kullanılabildiği gibi mezoterapi veya yüz maskeleri için de kullanılabilir. PRP hastaya ait olduğu için herhangi bir yan etki görülmez. Tedavide hastanın kendi kanı kullanıldığı ve yabancı cisim kullanılmadığı için alerji gibi reaksiyonlar oluşmayacaktır. Enjeksiyon nedeniyle enjeksiyon bölgesinde sadece hafif ağrı ve morarma olabilir.