Mezoterapinin vücudumuz için büyük önemi
Cilt problemleri için yoğun ve hızlı çözüm sunan mezoterapi, cilt güzelleştirmeden, yaşlanma karşıtı etkilere, saçlardan selülitlere kadar birçok alanda vücudunuzda harikalar yaratıyor. Uygulaması oldukça kolay olan cilt mezoterapisi cilt bakımında oldukça popüler hale geldi. Peki, mezoterapi gerçekten etkili mi? Mezoterapi nerelerde kullanılıyor?
Kolay uygulaması ve etkili sonuçlarıyla medikal estetikte özellikle son yıllarda popüler hale gelen mezoterapi uygulaması, cilt bakımında kısa sürede etkili sonuçları nedeniyle tercih ediliyor.
Cilt altına özel hazırlanmış vitaminli formüllerin enjekte edilmesiyle yapılan mezoterapi cildin derinden beslenmesini sağlıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş konu hakkında bilgiler verdi.
LEKE MEZOTERAPİSİ
Cilt lekeleri ve koyulukları pek çok dermatolojik hastalık sonrası gelişebilir. Bunun en sık sebebi melasma dediğimiz bir deri hastalığıdır. Melasma, genetik eğilimi olan kişilerde çevresel faktörlerin tetiklemesiyle özellikle yüzde (alın, yanak ve bıyık bölgelerinde) koyu kahverengi lekelerin görülmesidir. Derideki melanosit denilen hücrelerin, aşırı miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmeleri sonucunda oluşur. Melasmanın gerçek nedeni bilinmemektedir. Ancak ortaya çıkmasını tetikleyen bazı faktörler vardır. Kontrolsüz güneş maruziyeti en önemli tetikleyici faktördür. Ayrıca gebelik, doğum kontrol hapları, hormon tedavisi, aile bireylerinde melasma olması ve güneşe maruz kalındığında deride lekeye yol açan ilaçlar tetikleyici sebepler arasındadır. Ten rengi koyu olanlarda melasmanın görülme riski daha yüksektir. Yapılan araştırmalarda melasmanın güneşin çok yoğun olduğu yaz aylarında belirginleştiği ve kış aylarında azaldığı gösterilmiştir.
Leke mezoterapisi, melasma tedavisinde kullanılan bazı renk açıcı maddelerin lekeli deri alanına ince ve küçük iğnelerle enjekte edilmesidir. Ayrıca cilt yenileyen maddeler de enjekte edilerek hasarlı olan deri yenilenir ve lekelerin açılması sağlanır. Leke mezoterapisinde en sık kullanılan etken maddeler, vitamin C, multivitamin kokteylleri, traneksamik asit, glutatyon, hyaluronik asit ve doku yapılandırıcılarıdır.
Leke mezoterapisi, haftada veya iki haftada bir sıklıkla ve 4-6 seans uygulanır. Herhangi bir yöntemle kombine edilecekse uygulama aralıkları ve seans sayısı değişkenlik gösterebilir. Uygulama öncesi cilde lokal anestezik krem sürülür. Kişinin lekesine özel olarak hazırlanan karışımlar çok küçük ve ince iğnelerle, cilt içine verilir. Seanslar ortalama yarım saat sürmektedir.
Leke mezoterapisi, hastanın durumuna göre kimyasal-enzimatik peelingler, renk açma özelliği olan lokal ilaçlar, lazer tedavileri ve doku yenileme özelliği olan PRP gibi uygulamalarla kombine edilebilir.
GÖZ ALTI MORLUKLARINDA MEZOTERAPİ
Gözaltı morluğu, gözaltı cildinde renk maddesinin artışı (pigment birikimi), gözaltında damarların artışı (göz altı derisi ince olduğu için deri altında dolaşımı yavaşlamış damarların ışığı mavi-mor kırması), gözaltı derisinin inceliği, yaşlanması ve göz altı çukurunun belirginleşmesi nedeniyle olabilir. Genetik eğilimin yanı sıra uyku düzensizliği, gözlerin fazla ışığa ve bilgisayar, televizyon gibi unsurlara fazla maruz kalması, allerjiye eğilim, sigara ve alkol kullanımı göz altı morluklarının sebepleri arasındadır.
Tedavide sebebe bağlı olarak derinin ve deri altı bağ dokusunun kalitesinin artırılması, renk birikimlerinin giderilmesi, dolaşımın hızlandırılması, damarlarların daraltılması ve cildin yenilenmesi amaçlanır. Göz altı morluklarını gidermede lazer, prp, ışık dolgusu, yağ enjeksiyonu, kimyasal peeling ve mezoterapi tek başına veya kombine olarak kullanılmaktadır.
Mezoterapide gözaltı derisinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, antioksidan ve proteinlerin enjeksiyonuyla kolajen, elastin yapımı çoğaltılarak morluk rengi açılır. Ayrıca mezoenjeksiyonlar kan dolaşımın hızlandırılmasını sağlar.
Mezoenjeksiyonlar haftada veya iki haftada bir sıklıkla, çok ince uçlu iğnelerle, 4-6 seans uygulanır. Herhangi bir yöntemle kombine edilecekse uygulama aralıkları ve seans sayısı değişkenlik gösterebilir. Uygulama öncesi bölgeye lokal anestezik krem sürülür.
SELÜLİT, BÖLGESEL YAĞLANMA VE ÇATLAKLARDA MEZOTERAPİ
Selülit cilt altı yağ dokusunun, bağ dokuları arasında sıkışıp kalmasıyla ortaya çıkan ve ciltte portakal kabuğu görüntüsüyle kendini belli eden bir rahatsızlıktır ve mezoterapi, selülitin tıbbi yani ilaçla tedavisidir. Selülitin gelişiminde genetik ve hormonal faktörlerin yanı sıra yağdan ve karbonhidrattan zengin dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam, sigara, alkol alışkanlıkları, dar kıyafetler ve yüksek topuklu ayakkabı tercihleri ile dolaşımın olumsuz etkilenmesi de suçlanmaktadır.
Mezoterapide deri altına doğal bileşenlerden elde edilen yağı eritecek ve dolaşımı düzenleyecek bir karışım, çok ince iğneler yardımıyla enjekte edilir. Enjekte edilen başlıca maddeler L-Karnitin, PPC (Fosfatidilkolin), Deoksikolat, Kollajenaz, Hyaluronidaz, Kafein, Enginar Ekstraktı, Deoksi kolik asit ve Melilotus (tıbbi yonca) Ekstraktı, Hamamelis ve Ruscustur. Bu karışım sıkışmış yağ hücrelerini rahatlatırken, onları tekrar kullanılabilir hale getirir. Mikrodolaşımı düzelterek dokuda ödem oluşumunu önler. Bozulmuş bağ dokusunu yeniden yapılandırarak selülit görünümünde düzelme sağlar. Mezoterapi, sellüliti başarıyla tedavi ettiği gibi uygulanan kişide konturları düzeltir ve belirgin bir incelme sağlar. Karın ve bacaklardaki çatlaklarda toparlanma ve sıkılaşma sağlar. Ayrıca, enjekte edilen karışımın içeriğinde vitamin, mineral ve antioksidan olduğundan ciltte düzelme ve gençleşme sağlanır. Mezoterapi ilaçları ile liposuction ameliyatları sonrası oluşabilecek asimetrileri (eşit olmayan kontur veya biçim) ve yağ enjeksiyonları sonrası oluşabilecek asimetrileri ortadan kaldırmak mümkündür.
Selülit ve bölgesel yağlanmada mezoterapi kişinin ihtiyacına göre 4-6 seans uygulanır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar cilt altına çok küçük ve ince bir iğne ile enjekte edilerek (bacak, üst kol, sırt, basenler, bel ve karın bölgesi vs. gibi) cildin düzgün, pürüzsüz ve daha canlı bir hale gelmesini, yağlanmada azalma ve ciltte toparlanma sağlar.
SAÇ MEZOTERAPİSİ
Sağlıklı bir saç kökünün devamlılığını ve canlılığını sağlayabilmesi için doğru malzemelerle ve yeterli miktarda beslenmesi şarttır. Saç Mezoterapisi, saçın ihtiyacı olan vitamin, mineral, aminoasit ve antioksidanların direkt saçlı derideki kıl köklerine çok ince iğnelerle enjekte edilmesidir. Bu faydalı karışımların tatbikiyle dökülmeye başlamış, gücünü ve sağlıklı yapısını yitiren saç kökleri yeniden aktive olur. Saç ekimi operasyonlarından sonra da yerleştirilen greftlerden daha iyi fayda sağlamak için de önerilebilir.
Saç yapılandırılmasında PRP ve mezoenjeksiyonlar kombine edilerek, 15 gün aralıklarla yaklaşık 4-6 seans uygulanmaktadır. İşlem çok ince iğnelerle uygulanmakta, yaklaşık yarım saat sürmekte ve sonrasında kişi hemen günlük yaşantısına geri dönebilmektedir.
Mezoterapiden fayda gören saç dökülmeleri; strese bağlı, mevsimsel, metabolik nedenli saç dökülmeleri ve gebelik sonrası ani saç dökülmeleri olarak sıralanabilir. Özellikle kıl kökünde bir küçülmenin gözlendiği ve kılın oluşum ve büyüme evresi olan "anajen evresinde" kısalmanın saptandığı "androjenik alopesilerde (erkek tipi saç dökülmesi)" mezoterapi uygulanması faydalıdır.