Pahalı güneş kremlerine ihtiyacınız kalmayacak! UV ışınlarından koruyan 4 besin
Sağlıklı beslenmek vücut sağlığı gibi cilt sağlığı içinde çok önemli. Yaşlanma karşıtı antioksidan etkilere sahip besinler aynı zamanda cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruyor. İşte bazı güneş kremleri kadar etkili olan besinler...
KIVIRCIK KARALAHANA
Bol bol karlahana tüketerek, güneşin zararlı ışınlarına karşı korunabilirsiniz.
Kıvırcık karalahana "kale" ismiyle de biliniyor. Ona koyu yeşil rengini veren içerisindeki lutein karoteboidi.
Lutein en fazla retinada bulunuyor ve gözlerimizi UV hasarına karşı koruyor.
Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma günde 6 mg luteinin yüzde 43 daha az maküler dejenerasyon riskiyle ilişkilendirildiğini söylüyor.
Yalnızca 100 gram kıvırcık karalahana 10 mg’dan fazla lutein sağlıyor. Ayrıca yumurta sarısı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler de zengin lutein kaynakları.
KAKAO ÇEKİRDEKLERİ
Yüksek kakao içeren çikolatalar cildinizi koruyabilir ancak en iyisi kakao çekirdeği tüketmektir.
Alman araştırmacılar 12 hafta boyunca her gün yüksek flavanoidli kakao içen kadınların UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra ciltlerinde yüzde 25 daha az kızarma meydana geldiğini buldular.
Aynı araştırma kakao çekirdeklerinin kan akışının çok daha iyi gittiğini, daha nemli kaldığını ve daha yumuşak bir cilde sahip olduklarını gösterdi.
HER GÜN DOMATES PÜRESİ
Domates ve kavun gibi bazı yaz meyve ve sebzeleri likopen bakımından zengindir ancak pişmiş domates çok daha daha fazla likopen içerir.
Newcastle ve Manchester Üniversitesi araştırmacıları günde beş yemek kaşığı domates püresi tüketenlerin güneş yanığına karşı yüzde 33 daha fazla korunduğunu gösterdi. Biraz domates püresini makarnanıza, balığınıza veya taze domates çorbanıza ekleyebilirsiniz.
YEŞİL ÇAY
Yeni bir çalışma 1350 mg yeşil çay özü ve 50 mg C vitamini almanın zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalan cildin kızarıklıklarının azalttığını gösterdi.
Yeşil çay cildin UV ışınlarına karşı doğal enflamatuar tepkisini azaltmaya yardımcı oluyor. Bir miktar yeşil çayı demleyin, buzdolabında bekleterek soğuk için.