Yaşam Bu da 'ateist kilisesi'

Bu da 'ateist kilisesi'

Paylaş
Bu da 'ateist kilisesi'

Papa Francesco'nun 'Onlar da cennete gidebilir' dediği ateistlerden ilginç bir adım geldi. Batı dünyasını hızla etkisi altına alan bu akım kapsamında ateistler de tıpkı inançlı Hıristiyanlar gibi pazarları toplanıp 'ayin' yapıyor

Ateist ‘mega-kiliseler’ Batı’yı hızla etkisi altına alıyor. Hıristiyan kiliselerine çok benzer yapıda olan ateist kiliselerde şarkılar söyleniyor, alkış tutuluyor ve topluma faydalı işlere methiyeler düzülüyor. Bu oluşumun geleneksel kiliselerden tek eksiği ise ‘Tanrı’.

Papa Francesco’nun “Onlar da cennete gidebilir” diyerek zeytin dalı uzattığı ateistlerden karşı adım geldi. Pazar ayinlerinden etkilenen ateistler, İngiltere’nin ardından ABD ve Avustralya’da da kendi kiliselerini kurdu.

'ÖLÜMDEN ÖNCE YAŞAM'A İNANIYORLAR


'Ölümden sonra yaşama değil, ölümden önce yaşama inanıyorum' diyen kiliseli ateistler, sloganlarının, 'Daha iyi yaşa, daha çok yardım et, daha çok merak et' olduğunu söylüyor.

'İsteyen her kente, kasabaya, köye tanrısız bir cemaat' vizyonuna sahip olduklarını söyleyen grup, kilisedeki etkinliklerde çeşitli yardımlaşma faaliyetleri yürütüyor, birlikte şarkılar söyleyip iyilikten, hayır işlerinden bahsediyor.

RİTÜEL VAR, DİN YOK


Bir kilisede yapılan tüm ritüellerin, içinde din olmadan gerçekleştirldiği kiliselere ilginin büyük olduğu belirtiliyor. İngiliz komedyen ikili Sanderson Jones ve Pippa Evans tarafından kurulan “Sunday Assemblies” (Pazar Toplantıları), yeni açılacak kiliseler için ABD ve Avustralya’yı kapsayan bir tur gerçekleştiriyor. Şu ana dek 50 bin dolar (102 bin TL) toplayan kurumun hedefi, 800 bin dolara (1 milyon 630 bin TL) ulaşarak yeni kiliseler için yeterli kaynağı elde etmek.


İngiliz komedyen ikili Sanderson Jones ve Pippa Evans

Kuruculardan Jones, bu fikrin aklına ilk kez bir kilisede düzenlenen Noel ayinine katıldıktan sonra geldiğini belirtiyor. Ayin sırasında söylenen ilahiler, yapılan konuşmalar, kendini geliştirme ve başkalarına yardım etme fırsatları Jones’un ilgisini çekmiş. Ancak özünde inanmadığı dinin olması sebebiyle Hıristiyan kiliselerine gitmek istemeyen Jones’un aklına ‘ateist kilisesi’ fikri gelmiş.

DİĞER ATEİSTLER NE DİYOR?

ABD’nin Los Angeles kentinde gerçekleştirilen pazar toplantısına katılanların durumdan memnuniyetleri dile getiriliyor. Bununla beraber, ‘ateizmin bir din olmadığı’ görüşünde olan ateistlerin bu oluşuma onay vermedikleri de ifade ediliyor.

Toplantıya katılanların ise şarkılar söyledikleri, bağış toplandığı, kahve ve kekleri paylaştıkları anlatılıyor.

Haberin Devamı