Egzersiz - Diyet Anzer balı ne kadar oldu? 2022-2023 sezonu Anzer balı fiyatları

Anzer balı ne kadar oldu? 2022-2023 sezonu Anzer balı fiyatları

Paylaş
Anzer balı ne kadar oldu? 2022-2023 sezonu Anzer balı fiyatları

Yeni sezonun açılmasıyla Anzer balının fiyatına zam yaptıklarını söyleyen fiyatının Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, "Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 2022-2023 sezonu için Anzer balının kilogram fiyatını belirledik." dedi. İşte buna göre yeni sezonda Anzer balının fiyatları...

Dünyaca ünlü Anzer balının kilogram fiyatı 2 bin TL'den satışa çıktı. Rize’nin eşsiz doğaya sahip Anzer Yaylasında üretilen Anzer balı, yapılan başvuru sonucunda 2021 yılı şubat ayında coğrafi işaret almaya uygun görüldü. Coğrafi işaretine kavuşan Anzer balı hem yurtiçinden hem de yurtdışından büyük talep görüyor. Anzer balının kilogram fiyatı bin 200 liradan 2 bin TL'ye çıkarılma kararı alındı.

Haberin Devamı

Yeni sezonun açılmasıyla Anzer balının fiyatına zam yaptıklarını söyleyen fiyatının Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, "Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 2022-2023 sezonu için Anzer balının kilogram fiyatını 2 bin TL olarak belirledik. Yarım kilo Anzer balının fiyatı bin TL iken 250 gramlık balın fiyatını da 500 TL olarak belirledik. Yeni sezonda Anzer Balı üretimi rekoltesi hava şartlarına göre güzel devam ediyor. Yıl boyunca tahminen 5-6 ton civarında bal üretimi beklentimiz var. İnşallah bu sezon verimli geçer üreticimiz de emeğinin karşılığını alır. Tüketicimize de bakanlık onaylı Coğrafi işaretli Anzer balımızı göndereceğiz" dedi.

Anzer balına her geçen gün talep arttığını ifade eden Muzaffer Deniz, "Anzer balına her yıl talep daha da artıyor. Çünkü Anzer balı çok kıymetli bir bal. Rakım olarak 2 bin 500-3 bin metre yükseklikte üretiminin yapıldığı bal olması, Ülkemizin de en değerli balı olmasından dolayı Avrupa ülkelerinden de talep her geçen gün artıyor. Bizde üretici olarak Anzer balını daha verimli üretmek için çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ANZER BALINA ASIL DEĞER KATAN POLENİN FİYATI DA BELİRLENDİ

Anzer balının poleninin çok faydalı olduğunu belirten Deniz, "Bu yıl Anzer balının fiyatını belirlediğimiz gibi Anzer balına asıl değeri veren poleninin de fiyatını 2 bin 200 TL olarak belirledik. Bizde tüketicilerimize özellikle de Anzer polenini de kullanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Tüketicinin Anzer balını satın alırken coğrafi işaretine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Deniz, "Anzer balı coğrafi işaret tescili aldı. Tüketiciye gerçek Anzer balını ulaştırılması için bunu özellikle tüketicimizin de dikkat etmesi gerekiyor. Tescil alındıktan sonra tüketiciye daha güvenli ürünler gidiyor olmasının sebebiyle tüketicimiz bizden daha güvenli şekilde alıyor. Bundan dolayı da taleplerimiz artmış bulunmakta" ifadelerini kullandı.

(İHA)

ANZER BALI NEDİR?


2021 yılında coğrafi işaret almaya hak kazanan, sadece Rize'nin Ayder yaylasında üretilen ve ismini de yine buradan alan Anzer balı, dünyanın herhangi bir başka bölgesinde üretilemeyen eşsiz bir bal. Öyle değerli ki, 2022 yılında kilosu 1200TL'den satışa sunuluyordu. Ancak bu nedenle piyasada pek çok sahte Anzer balı da yer alıyor. Oysaki Anzer balı üretiminde, bitki florasındaki en ufak olumsuzluk bile balın rekoltesine etki ediyor. Bu nedenle piyasada bulunan ve hakiki anzer balı denilerek satılan ballara çok dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Karadeniz, yüksek rakımlı bölgeleri ve ovaları endemik açıdan da zengin olduğundan dolayı bal üretiminin en verimli olduğu yerlerden biri. Karadeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı ovalarında yapılan balcılık faaliyetleri ile Türkiye genelinde ve dünyada en verimli ve yüksek besin değerlerine sahip ballar üretilebiliyor. Karadeniz Bölgesi'nde en çok tercih edilen bal ise Anzer balı.

Ünü Türkiye’nin dışına çıkan, şifalı ve pahalı bir bal olan Anzer balında bitki florasındaki olumsuzluklar bile bal rekoltesine etki ediyor. Çünkü bal veriminin yüksek olması için bitki florasının uygun hava sıcaklığında olması gerekiyor ve eğer o yıl içinde gereken sıcaklık yakalanamazsa bal üretimi azalıyor. Soğuk hava balın ana kaynağı olan bitki ve çiçekler üzerinde olumsuzluklar bırakıyor. 2 bin 100 metre rakımlı Anzer köyünde ideal sıcaklık yakalanamadığında bal üretimi azalıyor.

Haberin Devamı

Nitekim, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda 2300-3000 rakımda üretilen ve pek çok hastalığa iyi geldiği için alıcısı bir yıl önceden sıraya giren Anzer balının 2022 yılında kilogramı 1200 liradan satışa sunuluyordu. Üretim ne kadar azalırsa, Anzer balının da fiyatı o kadar artıyor.

ANZER BALI NASIL ÜRETİLİYOR?

Anzer balı üretebilmek amacıyla her yıl haziran ayı içerisinde yüz aile, yaklaşık 2 bin 500 kovanı güneşlenme oranına göre yaylaya yerleştiriyor. Hava şartları yıllık bal üretiminde belirleyici olurken, üretim kalitesi ve hava şartlarına uygunluğu dolayısıyla Kafkas ırkı arı tercih ediliyor. Ayıların zarar vermemesi için kovanlarını kafeslere yerleştirerek kilitleyen arıcılar, hava şartları ve çiçek açma çokluğuna göre ağustos ve eylül ayı içerisinde bal sağımı gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürlenerek piyasaya sunuluyor.

Ancak piyasada pek çok sahte Anzer balı yer alabiliyor. Bu nedenle Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ambalajları her yıl değiştiriyor. Kooperatif, tüketicilerin kooperatifin etiketi, ıslak mührü ve barkodunun olmadığı ürünleri tercih etmemeleri konusunda uyarıyor.

ANZER BALI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?


Aldığınız Anzer balının gerçek Anzer balı olup olmadığını anlamak için üreticisine ve üretim yöntemlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Hiçbir katkı maddesi bulunmadığında insan sağlığı için çok değerli besin kaynağı olan olan ballar için seçici olmak ve güvenilir markaların tercih edilmesi gerekiyor.

Piyasada pek çok sahte Anzer balı yer alabiliyor. Bu nedenle üreticiler taklitlerinden sakınabilmek için her yıl ambalajlarında yeniliğe gidiyor. Bunun dışında şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:

  • Balın kontrollü üretimden geçip geçmediğine, tüm aşamaların yetkili kurumlar tarafından test edilip edilmediğine bakın.
  • Balın içerisinde hiçbir katkı maddesi katılmadığından emin olun.
  • Anzer balı, herhangi bir ısıl işlemden geçmemiş olmalı. Kalitesini buradan alıyor. Bu sayede besin değerini, lezzetini, kıvamını ve aromasını koruyabiliyor.

KİMLER ANZER BALI TÜKETEBİLİR, BURADAN OKUYUN