Çorba diyeti nedir, nasıl yapılır?
Çorba diyeti kısa sürede önemli kilo kaybı vadeden çorba bazlı bir diyet planıdır. Çorba diyetlerinde genellikle çorbadan başka bir şey tüketilmez. Bazı diyet listelerinde ise uygun yiyecekler dahil edilir. Peki çorba diyeti nasıl yapılır? İşte bilmeniz gerekenler. /ÖZEL
ÇORBA DİYETİ NEDİR?
Her çorba diyetinin detayları farklıdır, ancak bir çorba diyeti ortalama olarak 5 ila 10 gün arasında sürer. Çorba diyetleri arasında keto çorba diyeti, paleo çorba diyeti, vejeteryan çorba diyeti ve fasulye çorbası diyeti bulunuyor. Her biri hızlı kilo kaybını kolaylaştırmayı vadediyor.
Çorba içmek, tokluğu artırmaya yardımcı olabilir. Bu da genel olarak az yemenizi sağlar. Çorba diyeti, kilo kaybına yol açabilse de uzun vadede kilo yönetimine etkisi henüz kanıtlanamamıştır.
ÇORBA DİYETİ NASIL YAPILIR?
Çorba diyetinin birçok çeşidi var. Her birinin farklı, sınırlı veya yasaklanmış yiyecekleri vardır. Her plan benzersiz olsa da aralarında belirli eğilimler vardır.
Çoğu çorba diyetinde her gün üç öğün yemek yersiniz. Bazıları, kahvaltı dahil her öğünde çorba yemenizi gerektirebilir. Bazıları her gün çorba olmayan bir öğün ve yalnızca çorbadan oluşan iki öğün daha tüketmenize izin verebilir. Planların çoğunda yemek tüketimi için belirli bir zamanlama gerekli olmaz. Diyetlerin bazıları atıştırmayı sınırlar veya tamamen yasaklar.
Çorba diyetinde belirtilen süre boyunca beslenme planına bağlı kalanlarda günlük kalori sayınızı kısıtladığınız için hızlı kilo kaybı mümkün. Bununla birlikte, çorba diyetleri tipik olarak dengeli beslenmeden yoksundur ve kilo kaybını sürdürmek için bir çözüm olmayabilir. Çorba diyeti bazı insanlar için işe yarayabilir, ancak kısıtlayıcı doğası nedeniyle birçok sağlık uzmanı tarafından özellikle uzun süre önerilmez.
ÇORBA DİYETİNDE NE YENİR, NE YENMEZ?
NELER YENMEZ?
Tavuk, sebze veya et suyu
Yeşil fasulye ve kereviz gibi yeşil sebzeler
Domates
Baharatlar
NE YENMEZ?
Dondurma, unlu mamüller ve şekerleme gibi tatlı ikramlar
Cips ve kraker dahil ağır işlenmiş atıştırmalık yiyecekler
Peynir, krema ve dondurma gibi süt ürünleri
YÜKSEK KARBONHİDRATLARDAN KAÇININ
Çoğu çorba diyeti, temel olarak temiz bir et suyu kullanmanızı gerektirir. Düşük karbonhidratlı bir beslenme planını takip eden çorba diyetlerinde şalgam, karnabahar ve kara lahana gibi daha düşük glisemik indeksli (GI) sebzeler kullanılır. Genel olarak, bu diyetler havuç ve patates gibi yüksek karbonhidratlı sebzelerden kaçınır.
Birkaç çorba diyetinde süt ürünleri tüketilmesine izin verilir. Bunun anlamı kahvenize süt ekleyebileceğinizdir.
ÇORBA DİYETİNİN ARTILARI
Sebze tüketimini artırabilir.
Bitki bazlı protein alımını artırabilir.
Su alımını artırabilir.
Tokluğu artırabilir
ÇORBA DİYETİNİN EKSİLERİ
Kalori alımını güvenli olmayan seviyelere indirebilir
Tam tahıl tüketimini eksiltir.
Bazı planlarda meyve yoktur.
Genellikle yüksek sodyum içerir.
Kısa süreli kilo kaybı vadeder.
Uzun vadeli sağlıklı beslenme planı sağlanmaz.