Egzersiz - Diyet Kırmızı et yiyerek bayram detoksu nasıl yapılır?

Kırmızı et yiyerek bayram detoksu nasıl yapılır?

Paylaş
Kırmızı et yiyerek bayram detoksu nasıl yapılır?

Kurban bayramında et yemekten vazgeçemeyecekler için bayram detoksunun püf noktalarını öğrenmek ister misiniz? İşte hem kırmızı et tüketerek hem de bayram sofralarından vazgeçmeden detoks yapmanın püf noktaları..

Kurban bayramı tatilinde kırmızı et yemekten vazgeçmeden kilonuzu korumak ve detoks yapmak istiyorsanız, kurban bayramı detoks programımıza mutlaka göz atın. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, Posta.com.tr okuyucuları için porsiyon kontrolü ile detoks yapmanın püf noktalarını verdi.

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşam için ilk ve en önemli kural porsiyon kontrolü. Bayramlar ise yılda bir kez yaşadığımız, sevdiklerimizle bir arada olduğumuz geniş sofralarda yemek yiyebildiğimiz güzel zamanlar Bu zamanlarda da porsiyon kontrolünü düşünmeden birlikteliğin keyfini sürerken kaçamakların dozunu kaçırabiliriz. Ama bazı kurallara dikkat ederek küçük kaçamaklar yapabildiğiniz bir bayram detoksu mümkün!

BAYRAM DETOKSU NEDİR?

Arınma anlamına gelen ‘detoks’ u yanlış uygulamalarla çekilmez hale getirebiliyoruz. Tamamen sıvı beslendiğiniz detoks programlarıyla hızla kaybedilen ve sudan oluşan ağırlık kaybını bir haftada geri kazanmak kaçınılmazdır. Siz ne yaparsanız yapın yaşam devamlılığı için vücut kaybettiği sıvıyı bir şekilde geri kazanacaktır.
Arınmayı yani detoksu kafein tüketimini azaltarak, yeterli sıvı alarak ve protein ve sebze ihtiyacınızı karşılayarak da yapmak gayet mümkün. Yani etinizi doya doya yerken salata tüketimini yeterli miktarda gerçekleştirir; çay – kahve tüketimini abartmazsanız bayram sonrasında kilo bile verebilirsiniz.

Haberin Devamı

YÜKSEK KOLESTEROLÜN TEK SUÇLUSU KIRMIZI ET DEĞİL!

Yapılan çalışmalarda beyin sağlığının kolesterolle doğrudan ilişkili olduğu saptanmıştır. Kolesterolün vücuda alınan yağları parçalamada görevi olduğunu biliyor muydunuz? Yağların sindirimi ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini sağlayan ve safra kesesi tarafından salgılanan safra tuzları kolesterolden üretilir.

Kan kolesterol seviyesini yükselten en etkili faktör diyetle alınan fazla enerji yani tüketilen tatlılar, hamur işleri ve fazla yağlı yiyecekler, kızartmalardır. Bilinenin aksine kırmızı et bu saydığım yiyeceklerden çok daha masumdur. Yumurtadan bahsetmeme bile gerek yok! Eğer bireyin kan kolesterol düzeyi yüksekse fazla enerji yiyecek ve içecek tüketiminin yanında alkol, sigara, hareketsiz yaşam tarzı ve stres düzeyini de dikkate almak gerekir.

NE KADAR KIRMIZI ET TÜKETİLEBİLİR?

Sağlıklı bir birey etin kalori değerine göre 150 ile 200g arasında kırmızı et tüketebilir. Bu da haftalık 1 kg ile 1,5kg et miktarına eşittir. Bayramda 3 gün boyunca günlük en az yarım kilo kırmızı et tükettiğinizi düşünürsek haftalık tüketimi biraz aşmış oluyoruz. Hatta eğer keçi veya dana eti tüketecekseniz bu miktarın biraz daha üzerine bile çıkabilirsiniz. Keçi eti kolesterol içeriği tavuk etinden bile daha düşük olan en sağlıklı et türüdür. Yani bayramda doyana kadar et tüketmeniz yeterli salata ve su tükettiğinizde kilo olarak dönmeyecektir.

Haberin Devamı

BAĞIRSAKLARI AKTİF TUTUN!

Bayram boyunca günde en az 2 kez salata tüketirseniz kabızlık imkânsız olur. Doyana kadar et yemenin yanında günde en az 2,5 – 3 Litre su, salata veya köz sebze tüketimi, yeterli hareket ile bayramda vücudunuza detoks etkisi yapabilirsiniz.

TATLIDAN UZAK DURUN

3 dilim baklava ortalama yağsız yerinden 200g kırmızı ete eşdeğerdir. Aynı zamanda da şerbetli tatlıların kan kolesterol seviyesine tehlikesinin yağsız kırmızı etten daha fazla olduğu çalışmalarca kanıtlanmıştır. Ramazan Bayramında tatlıya doyarız, Kurban Bayramında da ete doyalım derseniz bayram tatilinden eksilerle dönersiniz.

Haberin Devamı

YETERLİ SU İÇMEMEK ÇOK TATLI YEMEK KADAR TEHLİKELİ!

Kırmızı ete doymak istiyor aynı zamanda da toksinlerden kurtulup detoks yapmak istiyorsanız ağırlığınızı 40 ile çarparak litre değerine çevirip bu miktarı tamamlamalısınız. Günde 3 ltre su ihtiyacınız var ama gün içerisinde tüketemediniz diyelim. Akşam ölçüyü tamamlamak doğru mu? Kesinlikle yanlış! İhtiyacınız olan miktarı güne yayarak, yavaş yavaş içerseniz vücudu arındırır, tonsinleri gönderirsiniz.

BAYRAM DETOKS MENÜSÜ NASILDIR?

SABAH KAHVALTISI

  • 1 kase yoğurt VEYA süt
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 4 çilek veya 1 muz veya 4 kayısı
  • 2 tam ceviz içi veya 10 çiğ badem

KAHVALTI alternatifi:

  • 3 yemek kaşığı lor peyniri ile domates – salatalık – maydanoz – taze nane ile yapılmış salata (limon ve ev yapımı nar ekşisi eklenebilir)
  • 3 tam ceviz içi
  • 3 kayısı

ARA ÖĞÜN

  • Öğleye kadar en az yarım litre su bitmiş olmalı
  • Detoks ayran (1 su bardağı ayranın içerisine 1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu ve yarım çay kaşığı tarçın ekleyiniz)

ÖĞLEN YEMEĞİ

  • Doyana kadar ızgara kırmızı et (1 gün dinlenmiş olmalı, ateşe yakın pişmemeli, yağsız kısımları tüketilmeli)
  • Sınırsız salata (kişi başı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir)

ÖĞLEDEN SONRA ARA ÖĞÜN

  • Detoks ayran (tarif ilk ara öğünde belirtilmiştir)

AKŞAM YEMEĞİ

  • Soğuk çorba (1 kase yoğurdu dileğiniz kadar su ile sıvılaştırarak içerisine 1 yemek kaşığı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı haşlanmış kara buğday ekleyiniz)
  • Közlenmiş patlıcan, yeşil biber salatası (maydanoz ilave ediniz)

AKŞAM YEMEĞİ SONRASI ARA ÖĞÜN

  • 1 orta boy meyve (üzerine toz Hindistan cevizi ve tarçın ilave ediniz)ç