Egzersiz - Diyet Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için 12 kritik kural

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için 12 kritik kural

Paylaş
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için 12 kritik kural

Bayramlarda yapılan bol ve çeşitli ikramlar, dengesiz beslenmeye neden olur. Özellikle kurban bayramında şeker tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artar. Bu süreçte sıkı bir diyete girmek ya da kendinizi tamamen lezzetli ikramlara kaptırarak şişkinlik yaşamak yerine bazı noktalar dikkat ederek daha sağlıklı kalabilirsiniz. İşte kurban eti hazırlarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken 12 kritik kural...

Kurban Bayramı'na az kaldı, bayram süresinde özellikle en sık şikayet edilen konulardan biri fazla yemek ve kilo almak... Bayramda diyet yapmayacağım, diye telaşa girenlerden misiniz? Yılda 2 kez olan bayramlarımızda kendimizi kısıtlamak yerine birkaç noktaya dikkat ederek tadını çıkarın. Diyetisyen Rıdvan Arslan kurban bayramında dikkat edilmesi gereken noktaları bizler için açıklıyor.

Haberin Devamı

  • Diyabet, kalp damar veya tansiyon gibi kronik hastalığı olan bireyler bayram sürecinde tükettikleri etin porsiyonuna dikkat etmelidir.
  • Kurban kesildikten sonra ette rigor martis (ölüm katılığı) meydana gelmektedir ve bunun sonucunda ette sertlik oluşmaktadır. Bu yüzden et mutlaka 24 saat dinlenmeli ve daha sonra tüketilmelidir. Kesildikten sonra hemen tüketilen et, sizlerde mide şişkinliği veya hazımsızlığa neden olacaktır.
  • Kırmızı etin içerisinde görünür ve görünmez yağlar vardır. Eti görünür yağlarından ayırdıktan sonra pişirirken ekstra yağ ilave edilmemelidir. İçerisindeki görünmez yağ, pişirmede yeterli olacaktır.
  • Etleri pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerinden, haşlama, ızgara veya fırınlama tercih edilmelidir.
  • Etler kesilirken mutlaka ayrı bir kesme tahtası kullanılmalıdır.
  • Etin içerisindeki demirin emilimini arttırmak için mutlaka yanında C vitamininden zengin besinler tercih edilmelidir. Mesela etin yanında yapacağınız bol limonlu salata, demirin emilimini arttırmaya destekleyici içeriktedir.
  • Ana yemeklerden 20 dakika önce 1-2 bardak su tüketmek yemek sırasında daha az yemenize katkı sağlayacaktır.
  • Tatlı tükettikten sonra ardından süt veya yoğurt tüketmeye özen gösterin. Böylece şekerin emilimi azalacaktır.
  • Asitli ve şekerli içecekler yerine yemeklerle birlikte maden suyu veya ayran tüketin.