İçtiğimiz kahve gezegene ne kadar zarar veriyor?
Çevre kirliliği ve iklim değişimi gün geçtikçe etkilerini daha da gösteriyor. Bazen en ummadığımız şey bile büyük bir kirliliğe neden olabiliyor. Hayatımızın bir parçası olan kahve bunlardan biri. Bilim insanları, bir kişinin günlük olarak tükettiği farklı kahve türlerinin yılda ne kadar karbon emisyon ürettiğini gösteren bir hesap makinesi oluşturdu. İşte Kahve Ayak İzi...
Birleşik Krallık’ta yer alan Cardiff Üniversitesi’nden Lucy Zaborowska adlı bir doktor, insanların günlük olarak tükettiği kahve miktarının dünyayı ne kadar kirlettiğini hesaplamak amacıyla bir hesap makinesi geliştirdi.
Böylelikle bir kişi, günlük ya da haftalık olarak tükettiği kahve miktarını girerek, atmosfere salınan karbon dioksit miktarını doğrudan görebiliyor.
NTV'de yer alan habere göre, platform günlük olarak tüketilen kahvenin çevreye olan zararını hesaplarken, tarım yöntemlerinin, süt üretiminin ve hatta içeceğin servis edilmesinde kullanılan kağıt bardakların da etkisinin hesaplanmasına olanak tanıyor.
Dr Zaborowska, günde bir fincan lattenin yılda 85,4 kg karbondioksite eşdeğer olduğunu buldu. Bu da kahvenin yetiştirilmesinden dağıtımına kadar 72 bin 800 suyun kullandığı anlamına geliyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Dr Zaborowska, "Kahve Ayak İzi Hesaplayıcı'yı oluşturmak özellikle motive oldum. Çünkü büyük bir kahve aşığı ve tüketicisiyim" dedi.
Bununla birlikte hesaplayıcı,insanların kahve ayak izine bağlı olarak, yeniden kullanılabilir fincanlara geçiş de dahil olmak üzere, kahveyi nasıl daha sürdürülebilir bir şekilde içebilecekleri konusunda da tavsiyelerde bulunuyor.
TÜRK KAHVESİ TALEBİ ARTACAK
Diğer taraftan, araştırmalar, küresel kahve talebinin 2050 yılına kadar üretimin üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Ancak, aynı zamanda pek çok ülke, net sıfır olarak bilinen atmosfere herhangi bir ek karbondioksit emisyonu eklememe hedeflerini açıkladı. Bu nedenle sürdürülebilir kahve üretim ve tüketim yöntemlerine gittikçe daha çok ihtiyaç duyuluyor.
İNEK SÜTÜ YERİNE BAŞKA BİR ALTERNATİF
Dr. Zaborowska, "Günlük kahve alışkanlığımın çevreyi nasıl etkilediğini anlamak, daha sürdürülebilir seçimleri benimsemeye yönelik bir adımdır. İnek sütü yerine, alternatiflerine geçmek büyük değişimler sağlayabilir. Bitki bazlı süte geçildiğinde kahve ayak izinin yarıya indiğini gördük” dedi.
Dr. Zaborowska,“Sıcaklıkların artması ve kuraklıkların daha sık hale gelmesiyle iyi kahve üretmek daha zor olacak” dedi.
HANGİ KAHVE NE KADAR KARBONDİOKSİTE NEDEN OLUYOR?
Bir kişinin yalnızca günde bir fincan kahve tüketerek yılda ürettiği karbondioksit emisyonları:
Espresso: 17.5kg CO2
Americano: 18,4 kg CO2
Cappucino: 65kg CO2
Flat White: 54,2 kg CO2
Cafe Latte: 85,4 kg CO2