Neden hasta oluyoruz? Dr. Ayça Kaya’dan sağlık manifestosu

Türkiye’nin önde gelen iç hastalıkları uzmanlarından Dr. Ayça Kaya, yeni kitabı “Hayat Yeniden” ile sağlıklı yaşam konusundaki uyarılarını bir kez daha gündeme taşıdı. Kaya, özellikle fast food ve hazır gıdalarda yaygın olarak kullanılan monosodyum glutamat (MSG - E621) maddesinin, toplum sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti.
Lezzeti artırma amacıyla kullanılan MSG; hazır çorba, cips, gofret, soya sosu, hazır sos ve dondurulmuş gıdaların büyük çoğunluğunda bulunuyor. Dr. Ayça Kaya, artan kanser vakalarına karşı uyarılard abulunurken, “Ürün ambalajlarında ‘koruyucu içermez’ ibaresi, katkı maddesi yok anlamına gelmez. Monosodyum glutamat, bağımlılık yapan bir lezzet katkısıdır. Beyinde iştahı artıran hormonları tetikler, tat alma duyusunu köreltir, hücrelere toksik etki yapar ve dolayısıyla kanseri tetikler” dedi.
MSG’nin bir “eksitoksin” olduğunu belirten Kaya, “Bu madde sinir hücrelerini aşırı uyararak hücre ölümüne yol açabilir. Alzheimer, Parkinson, Huntington gibi nörodejeneratif hastalıklara, insülin dengesizliğine, retina hasarına ve obeziteye zemin hazırlar. Sürekli hazır gıda tüketen bireylerde büyüme hormonu baskılanır, karaciğer ve pankreas hasarı ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.
Dr. Kaya, sadece katkı maddeleri değil, “doğal” olarak pazarlanan kaya tuzlarının da zararsız olmadığını belirtiyor: “Kaya tuzu içinde sağlık açısından tehlikeli olabilecek kurşun, plütonyum, radyum gibi ağır metaller olabilir. Üstelik içeriğindeki sodyum miktarı sofra tuzundan farksızdır."
Toplumun bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, "Sağlıklı beslenme bir lüks değil, yaşam kalitesinin temelidir" diyerek hazır gıdalara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.