Pratik Bilgiler A5 kağıt ölçüleri kaç Cm'dir? A5 kağıtlar kaç Mm?

A5 kağıt ölçüleri kaç Cm'dir? A5 kağıtlar kaç Mm?

Paylaş
A5 kağıt ölçüleri kaç Cm'dir? A5 kağıtlar kaç Mm?

Kağıt üzerine yazı yazılan, basım yapılan ya da ambalaj işlemlerinde kullanılan bilen ince yapılı bir üründür. Tarihi çok geçmişe dayanmakla birlikte milattan önceki devirlerde ilk kez Çin'de kullanıldığı bilinmektedir. Kağıtların boyut olarak birçok formu bulunmaktadır. Bu boyutlardan biri olan A5 kağıt ölçüleri kaç cm'dir ve A5 kağıtlar kaç mm? İşte, tüm detaylar.

Kağıt birçok sektörde kullanılabilen çok yönlü bir nesnedir. Sadece yazı malzemesi ya da çizim ve kitap basımı amacıyla kullanılan bir malzeme değildir. Paketleme, ambalaj, endüstri temizlik hijyen ürünleri ve hatta inşaat alanlarında da kendine bir kullanım alanı bulmuştur. Çin'de bulunan kağıt 13. yüzyılda Avrupa'daki ülkelere yayılmış böylece kullanım amacı zamanla artmaya devam etmiştir. Seri üretimini yapabilmek amacıyla fabrikalar kurulmuştur. Bilinen ilk kağıdın anıldığı ülke Çin olsa da eski Mısır ve bazı Akdeniz ülkelerinde de kağıt benzeri bir ürün kullanılmıştır.

Haberin Devamı

A5 KAĞIT ÖLÇÜLERİ KAÇ CM'DİR?

Kağıt standart tek bir boyutta olmamakla birlikte şekil olarak kategorize edilmiş birçok boyutu bulunmaktadır. Bu boyutlar isimleriyle gruplara ayrılmıştır. A kategorisinde kağıtlar genellikle bireyler tarafından bilinmekte olan kağıt türleridir fakat B, C, D ve E grubuna kadar kağıt türleri bulunmaktadır.

Günlük hayatta kullanılan A1 kağıtlar 54,9 x 84,1 cm, A2 kağıtlar 42 x 59,4 cm, A3 kağıtlar 29,7 x 42 cm, A4 kağıtlar 21 x 29,7 cm ve A5 kağıtlar ise 14,8 x 21 cm olarak boyutlandırılmıştır. Her kağıt türünün kullanım alanı birbirinden farklılık göstermektedir.

A4 ve A5 kağıtları sıklıkla kişiler tarafından kullanılan ürünler olmakla birlikte bir A4 kağıdın ortadan ikiye ayrıldığında A5 kağıdı boyutlarında bir malzeme elde edilebilmektedir. Kullanım alanlarının geniş olmasıyla birlikte bu alanlara uygun bir biçime kağıtların boyutlarının çeşitlendirilmiştir.

Haberin Devamı

Bu ölçüler genel olarak standardize edilmiş belirli kalıplar içerisindedir. Ek olarak bu kağıt boyutlarına uygun bir biçimde ayarlanmış ölçülerde zarflar ve zarfların boyutları da bulunmaktadır.

A5 KAĞITLAR KAÇ MM?

 Kağıtların ölçüleri milimetre açısından incelendiğinde ise bir A1 boyutundaki kağıdın 840 x 594 mm, A2 kağıt 594 x 420 mm, A3 kağıt 420 x 297, A4 kağıt 297 x 210 mm ve son olarak A5 kağıtların boyutu ise 148 x 210 milimetredir. Kağıtların gruplarına göre boyutlarının değişmesiyle beraber ağırlıklarında da değişim olmaktadır. A1 kağıtlar 50 gram olmakla birlikte A2, A3, A4 ve A5 kağıtlar ise 80 gramdır.