Pratik Bilgiler Sadakat nedir? Sadakat ne demek TDK? Sadakat sözlük anlamı...

Sadakat nedir? Sadakat ne demek TDK? Sadakat sözlük anlamı...

Paylaş
Sadakat nedir? Sadakat ne demek TDK? Sadakat sözlük anlamı...

Sadakat kelimesinin birçok tanımı mevcuttur. Örneğin bir kişinin verdiği sözü tutması ve sözüne sadık olması sadakat olarak nitelendirilir. İnsanların kendisine yapılan iyilikleri unutmaması ve bağlılık yemini ettiği kişileri hayal kırıklığına uğratacak davranışlardan kaçınması da sadakattir. Sadakatsizlik ise birliktelik yaşayan çiftlerden birini diğerini aldatması anlamına gelir. Sadakat ne demek? Sadakat ile eş anlamlı sözcükler nelerdir sizler için derledik.

Sadakat kelimesi internette anlamı araştırılan bir kelime. Sadakat kelimesi birçok anlamda kullanılabilir. Peki, sadakat ne demek? Sadakat ile eş anlamlı sözcükleri merak edenler için Posta.com.tr olarak araştırdık.

Haberin Devamı

Sadakat gösteren kişiler için kullanılan sıfatlar şunlardır: 

1- Sadık - Sadakat kelimesinin sıfat halidir. Dostlarına, sevgilisine ya da eşine karşı her zaman dürüst olan, karşı tarafı kandırmaya ya da oyalamaya yönelik davranışlardan kaçınan kişilere sadık denir. Verdiği sözleri tutan kişiler içinse "sözüne sadık" ifadesi kullanılır. 

2- Vefakar - İkili ilişkilerinde, bir şeyler paylaştığı insanlara değer veren, üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin onları unutmayan kişilere vefakar denir. 

3- Bağlı - Bağlı kelimesi mecazen sadık ve vefakar demektir. Örneğin: Çalışkan kişilere "işine bağlı", sadık kişilere ise "eşine bağlı" denir. 

4- Vabeste - Farsça kökenli bir sözcük olan vabeste, çeşitli kelimelerle bir arada kullanıldığında sadık ve bağlı manasına gelir. Örneğin vabeste-i yar, sevgilisine çok bağlı demektir. 

Haberin Devamı

SADAKAT NEDİR?

Sadakat kelimesinin ilk anlamı, kişinin kendisine zamanında yardımı dokunan kişileri hiçbir zaman unutmaması, onlara her zaman gereken saygıyı göstermesidir. Bu bağlamda sadakat, bağlılık ve vefa ile eş anlamlıdır. Nankörlük, vefasızlık, küfran ve değerbilmezlik sözcükleri sadakat ile karşıt anlamlıdır. 

SADAKAT NE DEMEK TDK? 

Sadakat kelimesinin diğer anlamı verilen söze ve edilen bağlılık yeminine sadık kalmaktır. Örneğin nikah törenin çiftler hastalıkta sağlıkta, birbirlerine bağlı ve sadık kalacaklarına söz verirler. Eşlerden birinin diğerini başka biriyle aldatması ya da zor zamanlarında yanında olmaması ise sadakatsizlik olarak nitelendirilir. Çünkü bu şekilde davranan kişi nikah töreni esnasında verdiği sözü tutmamış, yani ahde vefa etmemiş sayılır. 

SADAKAT SÖZLÜK ANLAMI

Sadakat, verdiğin sözden caymamak ve içten bir şekilde bağlı kalmak anlamına gelir. 

Örnek cümleler: 

1- Kadınlar sadakat ve güvene, erkeklerden çok daha fazla önem veriyor. 

2- Richard Gere ve Diane Leane'nin başrollerini paylaştığı Sadakatsiz filmini izledin mi?