Pratik Bilgiler Siyah beyaz sivrisinek türü nedir? Zehirli mi? Asya kaplan sivrisineği ısırığına ne iyi gelir?

Siyah beyaz sivrisinek türü nedir? Zehirli mi? Asya kaplan sivrisineği ısırığına ne iyi gelir?

Paylaş
Siyah beyaz sivrisinek türü nedir? Zehirli mi? Asya kaplan sivrisineği ısırığına ne iyi gelir?

Siyah beyaz sivrisinek türü son günlerde İstanbul’da pek çok kişiyi ısırmasının yanı sıra üremeye devam ediyor. Gündüz vakti avlanan ve sesi duyulmayan bu sivrisineğin adı ise kaynaklarda Asya kaplan sivrisineği olarak geçiyor. Isırdığında kabartan, kaşındığında ise semptomları daha da şiddetlenen “Asya kaplan sivrisineği ısırığına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını ve bu siyah beyaz sivrisinek türü hakkında merak edilenleri bir araya getirdik…

Asya kaplan sivrisineği, siyah beyaz görüntüsüyle dikkat çekiyor. Pek çok sivrisineğe göre boyutlarıyla dikkat çeken bu sivrisinek türü sinek kovuculardan pek etkilenmiyor ve ısırdıkları yer neredeyse bir hafta iyileşmiyor. Diğer yandan bulaşıcı hastalıkları taşıma riskiyle de insanoğlunu tehdit ediyor. İşte siyah beyaz sivrisinek olarak da bilinen Asya kaplan sivrisineği ısırığına iyi gelebilecek öneriler…

Haberin Devamı

SİYAH BEYAZ SİVRİSİNEK TÜRÜ NEDİR?

Bedeni ve bacakları siyah eklemlerinde ise beyaz noktalar bulunan sivrisinek türü Asya kaplan sivrisineği olarak biliniyor. Diğer sivrisineklerin aksine gündüzleri avlanıyor.

Piyasada sıklıkla kullanılan sinek kovuculardan etkilenmeyen Asya kaplan sivrisineği, soktukları yeri kabartıyor ve bu yerlerin iyileşmesi bir haftayı bulabiliyor.

ZEHİRLİ Mİ?

Asya kaplan sivrisineği zehirli bir tür değil ancak canlıların kanını emerek beslendiği için hasta bir kişiden aldığı mikroplu kanı bir başkasına bulaştırma riski taşıyor. Tıp literatüründe ise bu tarz canlılara “Vektör” yani taşıyıcı adı veriliyor.

Siyah beyaz sivrisineklerin taşıyabileceği bazı hastalıklar:

Zika: Yeni doğan çocuklarda “mikro sefali”, yani küçük kafa oluşumuna yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Batı Nil Humması: Merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjit, ensefalit ve ataksi gibi pek çok nörolojik hastalığa neden olabilir; ölüm riski vardır. Yüksek ateş, uyuşma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ishal ile kendini gösterir.

Dengue: Yüksek ateş, mafsal ağrıları, kusma, döküntüden başlayıp, iç kanamalar, şok ve ölüme kadar gidebiliyor.

Chinkungunya: Yüksek ateş ve uzun süren mafsal ağrıları, mafsallarda şişme ve döküntü.

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

  1. Eklemlere limon yağı ve lavanta yağı sürmek Asya kaplan sivrisineğinden korunmak için en etkili yöntemler arasında bulunuyor. Bununla birlikte pencerelere tel takmak, açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giymek sivrisinek ısırığından korunmak için önemli adımlar.
  2. Ancak eğer bir Asya kaplan sivrisineği tarafından ısırıldı iseniz kaşıntıya karşı koymak ve ısırılan yeri kaşımamak oldukça önemli. Isırığın etkilerini azaltmak için ısırılan bölgeye buz koyun, buz bulamazsanız soğuk su ile yıkayın.
  3. Siyah ve yeşil çay poşetleri şişmeyi geçirmek için kullanılan materyaller arasında yer alıyor. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylona sarıp buzdolabında saklarsanız, soğutucu etkiden de yararlanabilirsiniz.
  4. Başka bir yöntem ise pek çok farklı alanda kullanılan aloe vera. Aloe vera bitkisinin yaprağının içerisinde bulunan jeli, ısırılan yerin üzerine sürebilirsiniz.
  5. Kıyılmış sarımsağı hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağ ile seyreltip ısırılan yere uyguladığınızda kaşıntı ve şişliğin hafiflediğini görebilirsiniz.
  6. Asya kaplan sivrisineği ısırığına iyi gelen bitkiler arasında fesleğen de yer alıyor. Isırılan yeri fesleğen ile ovmak da semptomların hafiflemesinde yardımcı olacaktır.