Yanlışlıkla mı ortaya çıktı? Tiramisu ve Şef Roberto Linguanotto'nun hikayesi
Dünyaca ünlü tatlı tiramisuyu yaratan şef Roberto 'Loli' Linguanotto 81 yaşında hayatını kaybetti. Ardından dillere destan, lezzeti ile kendine hayran bırakan eser, tiramisu tatlısını bıraktı. Mascarpone peyniri ve kakaonun enfes birleşimiyle ulaşılan tiramisunun ortaya çıkışı da bir hayli etkileyici...
Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr / Roberto Linguanotto, 28 Temmuz 2024'te hayata gözlerini yumar ancak mutfak dünyasına kalıcı bir miras bırakar. Bir dondurma yapma girişimi sonucu keşfedildiği öne sürülse de bambaşka bir hikaye ile yaratılan tiramisu, 1971-72 yıllarında Şef Linguanotto ve Alba di Pilla'nın uğraşıları sonucunda bugünkü halini alır. İşte, tiramisunun serüveni...
ÜNÜ DÜNYAYA YAYILAN TİRAMİSU!
Kakao ve mascarpone peynirin muhteşem birleşiminin ürünü olan hafif ancak lezzetli tatlı tiramisu, Le Beccherie'de çalışan Şef Roberto 'Loli' Linguanotto ve restoran sahibesi Alba di Pillo'nun uzun çalışmaları sonucu klasikleşen haline kavuştuğu söyleniyor. Tatlının ortaya çıkışına dair çeşitli iddialar bulunuyor. Bunlardan biri ise yanlışlıkla ortaya çıktığı.
Tiramisu tatlısının keşfine dair Şef Linguanotto'nun, vanilyalı dondurma yaparken yanlışlık eseri ortaya çıkardığıdır. Mascarppone peynirini istemeden bir kase yumurta ve şekere düşürerek elde ettiği lezzetin tadının hoşuna gittiğini ve konuyu Alba di Pillo'ya açtığını öne sürülüyor. Ardından Pillo ve Şef Linguanotto, kahveye batırılmış ve kakao serpilmiş ladyfinger keklerle tatlıyı zenginleştirir ve ortaya dünyanın en çok sevdiği tatlı tiramisuyu çıkarır.
Ancak restoranın internet adresinde tiramisuya dair, Pillo ve Şef Linguanotto'nun 1971-72 yıllında sarf ettikleri çabalar sonucu yaratıldığı bildiriliyor. Alba, kayınvalidesinin yaptığı zabaglione ve kahveden elde edilen oluşumu tattıktan sonra tiramisuya karar veriyor. İkili, uzun uğraşlar neticesinde tarifi mükemmelleştirdi. Tatlının orijinal hali ise yuvarlak şekle sahiptir. Tatlı ilk kez restoran listesinde 1972 yılında yer alır.
Tatlı kısa sürede Le Beccherie'nin vazgeçilmezi haline gelir. Birkaç yıl sonra, 1983'te tiramisu tarifi ilk kez ünlü gastronomi dergisinde yayınlanır. Tatlı, İtalyan gazeteci ve yemek yazarı Gigi Padovani'nin kalemine de dokundu. Aradan geçen kısa sürenin ardından ttalı Venedik'e gitti ve dünyaya yayıldı. 1990 yılından itibaren ise tiramisuyu her yerde bulmak mümkün hale geldi.