Yemek Aşure yapmak için hangi malzemeler gerekli? Aşure tatlısı kaç çeşit malzemeden yapılır? 2022 Aşure günü ne zaman?

Aşure yapmak için hangi malzemeler gerekli? Aşure tatlısı kaç çeşit malzemeden yapılır? 2022 Aşure günü ne zaman?

Paylaş
Aşure yapmak için hangi malzemeler gerekli? Aşure tatlısı kaç çeşit malzemeden yapılır? 2022 Aşure günü ne zaman?

Aşure tatlısı, içindeki farklı malzemelerin muhteşem uyumuyla damakları şenlendirirken, milyonlarca kişi tatlısını evinde kendisi yapmayı tercih ediyor. Ana malzemesi buğday olan aşure tatlısı hem baklagil hem kuruyemiş hem de meyvelerle pişirilebiliyor. Peki aşure tatlısı kaç çeşit malzemeden yapılır? İşte 2022 Aşure günü tarihi ve aşure yapmak için gerekli malzemeler listesi…

Aşure günü her yıl Muharrem ayının 10. gününde idrak edilirken bu özel günde mis gibi aşure tatlısı yapılıp kapı kapı komşulara dağıtılıyor. Aşure yapmak için öncelikle malzemeleri hazırlamak gerekiyor zira aşure tatlısı için birçok gıda grubundan ürün yer alıyor. İşte Aşure tatlısı yapmak için gerekli olan malzemeler ve aşurenin yapılışı...

Haberin Devamı

AŞURE TATLISI KAÇ ÇEŞİT MALZEMEDEN YAPILIR?

Aşure tatlısının ortaya çıkışı rivayete göre Nuh Tufanı’na dayanır. Nuh Peygamber tufanda gemi ile ilerlerken yiyecekleri tükenmeye başlamıştır ve son olarak ellerinde kalan tüm malzemeleri karıştırarak bir çorba pişirirler. İşte o gün pişirilen çorba, bugün lezzetle yediğimiz aşure tatlısının atasıdır.

Kimilerine göre kırk çeşit malzemeden yapılan bu tatlı kimilerine göre ise 10 çeşit malzemeden yapılır. Aşurenin yapılışı ve tarihi yöre yöre değişmektedir. Kimi bölgelerde bir tatlı olarak tüketilen aşure, kimi bölgelerde ise kurban eti de eklenerek yapılan tuzlu bir çorba olarak pişirilmektedir. Aslına bakılırsa aşure tatlısının hangi malzemeler ile yapılacağı kişinin tercihine kalmıştır.

AŞURE YAPMAK İÇİN HANGİ MALZEMELER GEREKLİ?

  • 250 gram buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 100 gram pirinç
  • 1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
  • 1 adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
  • 2 adet orta boy elma (soyulmuş, küp doğranmış)
  • 10 adet kuru kayısı (doğranmış)
  • ½ su bardağı çiğ badem
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 4 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1 avuç ceviz
  • 1 avuç fındık
  • 900 gram toz şeker (şekerli sevmeyenler azaltabilir)
  • 10 adet karanfil
  • 1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)
  • 4,5 litre sıcak su
  • Süslemek İçin:
  • ½ su bardağı file Antep fıstığı
  • ½ su bardağı çiğ badem
  • ½ su bardağı toz Antep fıstığı
  • ½ su bardağı fındık
  • 5 adet kuru incir (dilimlenmiş)
  • 1 adet nar (ayıklanmış)
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı susam

AŞURE TARİFİ

  • Bol suyla ovalayarak yıkadığınız buğdayı derin bir tencereye alın, üzerine 1 litre su ekleyerek kısık ateşte pişirin.
  • Buğdaylar suyunu çektikten sonra 1 litre daha su ekleyin ve yaklaşık bir saat daha pişirmeye devam edin.
  • Sonrasında portakal ve limon kabuğu ile pirinci eklediğiniz buğdayların üzerine 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
  • Dinlenen karışıma 1 litre sıcak su ile soyulmuş küp küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyin.
  • Haşlanmış kuru fasulye ve haşlanmış nohutları da karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.
  • Kuş üzümü, çiğ badem, fındık, ceviz ve doğranmış kuru kayısıları tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.
  • Toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynayan 1 su bardağı suyu da tencereye ekleyin ve yarım saat karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Altını kapattığını aşureyi soğumaya bıraktıktan sonra ara ara karıştırmaya devam edin. Sıcakken daha akışkan olan aşure soğudukça koyulacaktır.
  • Ilındıktan sonra servis kaselerine pay ettiğiniz aşureleri tarçın, kuruyemiş ve meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

2022 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Her yıl Muharrem ayının 10. Günü idrak edilen Aşure günü 2022’de 8 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor.

Haberin Devamı