Yemek Balık buzlukta nasıl saklanır? Balık saklarken nelere dikkat edilmeli?

Balık buzlukta nasıl saklanır? Balık saklarken nelere dikkat edilmeli?

Paylaş
Balık buzlukta nasıl saklanır? Balık saklarken nelere dikkat edilmeli?

Yaz kış balık yemeği sevenler balık sezonunda aldığı balıkları sezon bitiminde de yemek için genellikle buzlukta veya derin dondurucuda dondururlar. Dondurulmuş balığın çözülmesini sağlayıp taze taze yemek mümkün fakat balığın bozulmaması için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Peki, en doğru yöntemlerle balık buzlukta nasıl saklanmalı? Balık saklarken nelere dikkat edilmeli? İşte balık saklamanın püf noktaları...

Balık sezonu açıldı. Sonbahar ve kış aylarının en sevilen yemekleri arasında yer alan balıkları, birbirinden farklı şekillerde sunabilirsiniz. Izgarası ayrı, kızartması ayrı, buğulaması ayrı güzel olan balıklar, özellikle bağışıklığı güçlendirdiği için kış aylarında sık sık tüketilmelidir. Fakat balığın hem lezzetli, hem de sağlıklı olması için doğru koşullarda saklanması gerekiyor. Balık doğru tekniklerle saklanmadığında, kısa süre içinde kokmaya, bayatlamaya ve bozulmaya başlıyor. Özellikle bozuk balık tüketmek zehirlenmeye ve daha ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu gibi durumlardan korunmak için yapılması gereken ise taze balık tüketmek ve balığı doğru yöntemlerle saklamak. Peki, balık nasıl saklanır? İşte, balık saklamanın püf noktaları:

Haberin Devamı

ŞOKLAMA

Balığı uzun süre saklamak istiyorsanız, şoklama işlemi için buzluğa doğru konumda yerleştirmeniz gerekiyor. Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin.

TUZLAMA

Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz. Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz.

BEKLETME SÜRESİ

Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.

YANLIŞ ÇÖZDÜRME

Kullanacağınız balıkları buzluktan çıkartıp oda sıcaklığında bekletmek de en sık yapılan hatalardan biridir. Kırmızı ette olduğu gibi, balıkları da buzluktan buzdolabı raflarına aktarın. Yarım saat bu şekilde beklettikten sonra oda sıcaklığında bekleyerek çözdürebilirsiniz.

Haberin Devamı

TEKRAR DONDURMA

Derin dondurucudan aldığınız balıkları önce çözdürüp sonra yeniden buzluğa atıyorsanız, sağlığınızı büyük bir tehlikeye atıyorsunuz. Dondurma-çözdürme işleminden sonra balıkları tekrar dondurucuya atmak bakteri oluşmasına yol açar. Bu da gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinden biridir.

TORBADA SAKLAMA

Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.

YAĞLI BALIKLARI UZUN SÜRE SAKLAMAK

Uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar 48 saatten daha uzun süre saklanmamalı, bu süre içerisinde tüketilmelidir. Uzun süre saklanan yağlı balıkların tadı daha ağır ve kokusu daha fazladır.

TAZELİĞİNİ KORUMAK

Balıkların tazeliklerini korumak için fazla bilinmeyen bir yöntem var. Deep freeze bölümünde 3-4 saat sakladığınız balıkları, soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkartın. Ardından tekrar buzluğa atın. Bu sayede balıkların daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

ODA SICAKLIĞINDA SAKLAMAK

Haberin Devamı

Balıkları 24 saat boyunca oda sıcaklığında saklanabilir. Bu süre kış aylarında geçerlidir. Yaz aylarında klimasız bir ortamda saklama süresi oldukça kısadır.

KAPAKLI KAPLARDA SAKLAMAK

Bazı buzdolaplarının buzlukları hava üfleme sistemine sahiptir. Balıkları açık bir şekilde buzluğa koyarsanız, üstleri daha çabuk kurumaya başlar. Bu yüzden streç filme sarmak veya kapaklı kaplarda saklamak daha uygun olacaktır.

BALIK SAKLAMA SÜRELERİ

Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.