05 Ağustos 2022 - 15:34Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (05 Ağustos 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak sultan kebabı ve yanına hafif ve serinletici bir lezzet olarak enginar dolması tarifi, mevsim salatası, biberli susamlı ekmek tarifi ve şekerpare tarifi...
05 Ağustos 2022 - 15:34 Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı tel şehriye çorbası tarifi, kuru fasulye tarifi, şehriyeli pilav tarifi, su muhallebisi tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
SULTAN KEBABI TARİFİ
MALZEMELER
- Yarım kg iri doğranmış kuşbaşı dana veya kuzu eti
- Yarım su bardağı bezelye
- Bir adet havuç
- Bir adet büyük patates
- Bir adet orta boy kuru soğan
- Üç - dört diş sarımsak
- Bir yemek kaşığı sıvı yağ
- Bir adet yufka
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber
Patatesi kızartmak için:
- Sıvı yağ
Beşamel sos için:
- Bir su bardağı süt
- Bir silme yemek kaşığı un
- Bir yemek kaşığı tereyağı
- Karabiber
- Çay kaşığının ucuyla tuz
Üzeri için:
- Bir çorba kâsesi kaşar peyniri rendesi
3
SULTAN KEBABI YAPILIŞI
- Havuçların kabukları soyulup küp küp doğranır.
- Bezelye ile birlikte haşlanır ve süzdürülür.
- Patatesin kabuğu soyulur ve havuçlarla aynı büyüklükte doğranarak sıvı yağda kızartılır, bir kenara alınır.
- Etler yıkanıp yapışmaz tabanlı bir tencere veya tavada yüksek ısıdaki ateşte mühürlenir ve üzerine sıcak su konularak yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak veya düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişirilir.
- Tencereye sıvı yağ konulur.
- Kabukları soyularak yemeklik doğranan soğan ve sarımsaklar ilave edilir.
- Soğan pembeleşince salça ilave edilir.
- Salça çok katı değilse su ilavesi ile eritip açmaya ihtiyaç yoktur.
- Kokusu çıkana kadar kavrulur.
- Etler, kızarmış patatesler, haşlanan havuç ve bezelyeler eklenerek harmanlanır.
- Üç - dört dakika kadar birlikte kavrulur.
- Varsa pişirilen etin suyundan yoksa normal sıcak sudan bir çay bardağı kadar ilave edilir.
- Tuzu ve baharatı eklenir, tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte on dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınır.
- Tencerede yemeğin fazla suyu kalmamalıdır.
- Bir büyük yufka dört eşit üçgen parçaya bölünür.
- Üçgenlerin bir parçası büyük bir çorba kâsesinin içine kenarları sarkacak şekilde yerleştirilir.
- Üçgenin en uçtaki bir iki parçası koparılarak kâsenin tabanına yerleştirilir.
- Bir miktar soğumuş olan etli karışımdan delikli kepçe veya kevgir yardımıyla dikkatlice yufkanın içine yerleştirilir.
- Kâseden sarkan yufka parçaları kâsenin içine doğru katlanarak kapatılır.
- Kapatma yeri alta gelecek şekilde ısıya dayanıklı yağlanmış orta boy bir borcama veya fırın kabına yerleştirilir.
- Diğer yufka parçaları da aynı şekilde hazırlanır.
- Bu arada küçük bir tencereye bir kaşık tereyağı konur, eriyince un eklenir ve unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
- Üzerine oda sıcaklığında süt, karabiber ve çay kaşığının ucuyla tuz konulur, unun topak kalmaması için sürekli çırpma teliyle karıştırılır ve beşamel sos katılaşmaya başlayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
- Topaklaşma halinde blendır ile giderilebilir.
- Pişen sos hazırlanan yufkaların üzerine kaşık yardımıyla paylaştırılır.
- En üste rendelenmiş kaşar serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kaşarlar eriyip hafifçe kızarana kadar pişirilir.
- İç malzeme zaten pişmiş olduğundan önce beşameli kızartıp sonra fırından çıkarıp kaşar rendesi ekleyerek tekrar fırınlamaya gerek yoktur.
4
ENGİNAR DOLMASI TARİFİ
MALZEMELER
- 6 adet enginar
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 6 yemek kaşığı pirinç
- 1 demet dereotu
- Yarım demet taze nane
- Yarım demet yeşil soğan1 limonun suyu
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tuz
- Karabiber
- Nane
- Fesleğen
ENGİNAR DOLMASI YAPILIŞI
- Enginarların yapraklarını koparmamaya özen göstererek iç kısımlarını kaşıkla alın.
- İç harcı için, yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edin.
- Üzerine ince ince kıydığınız dereotu, nane, yeşil soğan ve limon suyunu ilave edin.
- Toz şeker, tuz ve baharatlarla tatlandırıp pirinçler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Enginarları yayvan bir tencereye alın. İçlerine pirinçli harçtan doldurun.
- Suyunu ilave edip kısık ateşte enginar yaprakları ve pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Ilık ya da soğuk olarak servis edin.
5
MEVSİM SALATASI
MALZEMELER
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı
MEVSİM SALATASI YAPILIŞI
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur.
- Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
- İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
- Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Dereotu ile süsleyin.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.
- Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.
6
BİBERLİ SUSAMLI EKMEK
MALZEMELER
- Yarım paket yaş maya
- 1 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
Üstü için
- 1 büyük kuru soğan
- 1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 2 çorba kaşığı çiğ susam
- 50 gr margarin
- Yarım kahve fincanı zeytinyağı
BİBERLİ SUSAMLI EKMEK YAPILIŞI
- Mayayı yarım bardak su ve şekerle ezin.
- Unu hamur kabına alıp mayalı su, süt ve tuz ekleyin.
- Azar azar un ekleyerek pürüzsüz ve kıvamlı bir hamur olana kadar yoğurun.
- Üzerini örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Sonuçta hamur, iki katına ulaşmalı.
- Kuru soğanı yemeklik boyda küp doğrayın.
- Zeytinyağı ve margarinde soğanı kavurun.
- Salça ve pul biber ekleyin, tekrar kavurun.
- Susamı ilave edip karıştırın, tavayı indirip soğumaya bırakın.
- Fırını 170 dereceye ayarlayıp ısıtın.
- Hamuru bir kez daha yoğurup unlanmış zeminde merdaneyle parmak kalınlığında açın.
- Su bardağının ağzı ile yuvarlak parçalar halinde kesin.
- Bu hamurları, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklarla dizin.
- Hamurlar biraz kabarıncaya kadar tepsiyi ılık ortamda bekletin.
- Salçalı-soğanlı karışımı hamurların üzerine kaşık kaşık döküp fırında 25-30 dakika pişirin.
- Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
7
ŞEKERPARE TARİFİ VE MALZEMELERİ
MALZEMELER
- 3 su bardağı un
- 3 çay bardağı pudra şekeri
- 2 adet yumurta
- 250 gram oda sıcaklığında bekletilmiş margarin
- 1 çay bardağı irmik
- 2 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
Şerbeti için:
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Üzeri için
- Fındık
8