08 Mayıs 2022 - 10:28
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (08 Mayıs 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yoğurtlu yuvalama çorbası tarifi, kirde kebabı tarifi, çoban salata tarifi, brownie cheesecake tarifi.
08 Mayıs 2022 - 10:28
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı yoğurtlu yuvalama çorbası tarifi, kirde kebabı tarifi, çoban salata tarifi, brownie cheesecake tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3
YOĞURTLU YUVALAMA ÇORBASI TARİFİ
Yoğurtlu yuvalama çorbası malzemeler
Çorba için
- 500 gram kuzu kemiği
- 50 gram nohut (Bir gece önceden ıslatılmış)
- 1 adet soğan
- 2 l su
Minik köfteler için
- 150 gram kuzu kıyma (İnce çekilmiş)
- Tuz (Yeteri kadar)
- Karabiber (Yeteri kadar)
Yoğurtlu sos için
- 1 adet yumurta
- 40 gram un
- 200 ml su
- 150 gram süzme yoğurt
Üzeri için
- 50 gram tereyağı
- 2 gram pul biber
- 2 gram kuru nane
YOĞURTLU YUVALAMA ÇORBASI YAPILIŞI
- Islatılmış nohutu bir tencereye alarak haşlayın.
- Başka bir tencereye kuzu kemiğini alarak üzerini suyla kaplayacak şekilde doldurun.
- Bir taşım kaynattıktan sonra süzün.
- Soğanın yarısını iri parçalar halinde doğrayarak kanını aldığınız kemiklerin içine ilave edin.
- Son olarak su ekleyerek önce yüksek ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte 1,5 saat kaynatın.
- Süre sonunda suyu süzün ve bir başka tencereye alarak kaynamaya bırakın.
- Yoğurtlu sos için yumurta, un ve yoğurdu bir kaseye alarak iyice çırpın.
- Suyu azar azar ve ölçülü bir şekilde ilave edin ve iyice karıştırın.
- Kaynayan et suyundan ilave ederek karışımların ısısını dengeleyin.
- Yoğurtlu karışımı azar azar kaynayan et suyuna ilave ederken çırpma teli kullanın.
- 10 dakika kadar kaynattıktan sonra kenara alın.
- Köfteler için kuzu kıyma ile yarım kalan soğanı çok küçük parçalar halinde doğrayıp bir kaba alın.
- Tuz veya karabiber ekleyerek yoğurun.
- Bezelye veya nohut büyüklüğünde köfteler yaparak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Süre bitiminde tereyağında soteleyerek çorbaya ilave edin.
- Son olarak haşlanmış nohutu ilave edin.
- Çorbanın üzeri için bir tavada tereyağını eritin ve köpürmeye başladığı zaman pul biber ve kuru naneyi ekleyin.
- Hazırladığınız tereyağını çorbaya ilave ettikten sonra sıcak servis edin.
4
KİRDE KEBABI TARİFİ
Kirde kebabı malzemeler
- 500 gr jülyen kuzu eti (Tercihe göre dana eti de kullanılabilir.)
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıvıyağ
- Karabiber
- Tuz
- 5 adet lavaş
Üzeri için;
- Yoğurt
Et marinasyonu için;
- 1 adet soğan suyu
- 1 çay bardağı süt
- 1 adet defne yaprağı
- Birkaç dal taze kekik
(Marinasyon etin daha yumuşak olmasını sağlarken baharatın ve soğanın lezzetini içine çeker. Yapılması lezzetin artışı için önerilir.)
KİRDE KEBABI YAPILIŞI
- Tava ocağa alınır ve bir süre ısınması sağlanır.
- Tava ısındıktan sonra içerisine yağ eklenir. (Isı ne kadar yüksek olursa etin mühürlenmesiyle etin suyu içinde kalır.)
- Yeterince ısınan tavanın içerisine etler atılır ve güzelce renk alana kadar kavrulur.
- Küçük doğranmış soğanlarda tava eklenir ve pembe renk alana kadar kavrulur.
- Salça eklenir ve kavrulur ardından domates eklenir.
- Baharat ve tuz ilave edildikten sonra 10 dk daha kavrulur ve altı kapatılır.
- Lavaşın biri bir servis tabağına alınır ve üzerine hazırlanan et sote eklenir.
- 5 kat bu şekilde dizildikten sonra en üstü kapatılır.
- Üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.
5
ÇOBAN SALATA TARİFİ
Çoban salata malzemeler
- 2 adet salatalık
- 4 adet domates
- 3 adet yeşil biber
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı limon suyu
ÇOBAN SALATA YAPILIŞI
- Öncelik sebzeleri bol su ile yıkayın. Domatesleri ince ince doğrayın.
- Salatalıkların kabuğunu soyduktan sonra, ince ve küçük parçalar halinde doğrayın.
- Yeşil biberleri ortadan ikiye ayırın ve çekirdeklerini çıkartın. Ardından yarım ay şeklinde doğrayın.
- Kuru soğanı piyazlık doğradıktan sonra maydanozu ince ince kıyın.
- Doğradığınız malzemeleri salata kasesine aktarın.
- Küçük bir kapta yağ, tuz ve limon suyunu karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerinde gezdirin.
- Salatayı güzelce harmanladıktan sonra bekletmeden servis edin.
6
BROWNİE CHEESECAKE TARİFİ
Brownie cheesecake malzemeler
Peynir karışımı için
- 400 gr labne peyniri
- 60 gr un
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yumurta
- 1 paket vanilya
Kek için
- 200 gr bitter çikolata
- 170 gr tereyağı
- 1 yemek kaşığı granül kahve
- 3 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
BROWNİE CHEESECAKE YAPILIŞI
- Çikolata ve tereyağını küçük parçalara ayırıp bir kaseye alın.
- İçi kaynar su dolu tencerenin üzerine yerleştirip benmari usulü eritin.
- Kahveyi ekleyip ılınmaya bırakın.
- Yumurtaları ayrı bir yerde çatalla çırpın ve çikolataya ekleyin.
- Şeker ve unu da ilave edip karıştırın.
- Labne peyniri, vanilya ve şekeri mikserle çırpın.
- Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin.
- Unu ilave edin.
- Kare kabın içerisine yağlı kağıt serin.
- Kek karışımının 3/2’sini kabın içine alın.
- Üzerine peynir karışımını ekleyin.
- Kalan kek hamurunu en üste yayın ve 170 derece fırında 30 dakika veya kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirin.
- Oda ısısına gelince buzdolabına alın ve en az 2-3 saat beklettikten sonra servis yapın.