'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (13 Haziran 2025)

Bugün ne pişirsem diye kara kara düşünenler, leziz ve pratik tariflerle dolu bir menüyle karşınızdayız! Akşam yemeği için farklı ve lezzetli seçenekler arıyorsanız, bu menü tam size göre! Sizi hem doyuracak hem de damak tadınıza hitap edecek ayran aşı çorbası, mücver, patlıcanlı pilav ve enfes etimek tatlısı tarifleriyle sofralarınız şenlensin.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Bugün, yeni tatlar ve şık sunumlar arayanlar için harika bir menü önerimiz var! Sofralarınızı renklendirecek ayran aşı çorbası, nefis mücver, lezzetli patlıcanlı pilav ve tatlı krizi için etimek tatlısı tarifiyle karşınızdayız. Hem lezzetli hem de pratik bu tariflerle akşam yemeğinizi farklı bir lezzet şölenine dönüştürün!
AYRAN AŞI ÇORBASI TARİFİ
Ayran aşı çorbası malzemeler
- 1 su bardağı yarma (buğday)
- 1 su bardağı nohut (önceden ıslatılmış)
- 1 çay bardağı kuru fasulye (önceden ıslatılmış)
- Karıştırılmış 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un ve 1 su bardağı su
- 1 küçük soğan (ince doğranmış)
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
AYRAN AŞI ÇORBASI YAPILIŞI
- Yarma, buğday ve kuru fasulyeyi bol su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Suyun bir kısmı pişirme sırasında buharlaşacağı için suyu baştan bol koymak önem taşıyor.
- Bakliyatlar pişince yoğurt, un, su karışımını önce sıcak çorbadan ekleyip yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak çorbaya ilave edin.
- Tuzu da eklemeyi unutmayın.
- Karıştırarak pişirmeye devam edin, kıvamı eğer çok koyu olduysa su eklenebilir.
- Ayrı bir kapta soğanı tereyağı ile kavurun. İçine kuru nane ekleyip yanmasına izin vermeden çorbaya ekleyin.
- Karıştırıp bir taşım kaynatınca çorba hazır olacaktır.
- Eğer istenirse bahar aylarında doğadan toplanan kuzukulağı, pazı, semizotu gibi pek çok yabani ot ince doğranarak bu çorbaya yeşillik olarak eklenebilir.
-
MÜCVER TARİFİ
Mücver malzemeler
- 3 adet yumurta
- 3 adet kabak
- Yarım su bardağı un
- 2-3 dal yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- Bir tutam dereotu
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
MÜCVER YAPILIŞI
- İlk olarak mücver malzemelerini hazırlayalım. Kabakları soyarak rendenin iri kısmında rendeleyelim. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotu minik minik doğrayalım.
- Kabak Mücver harcını hazırlayalım. Yumurtaları derince bir kaba alalım un ilave edilerek pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım. Baharatları, suyunu iyice sıktığımız kabakları ve doğranmış dereotu, yeşil soğan ve maydanozu eklenerek karıştıralım. Mücver harcımız hazır.
- Mücveri tavada pişirelim. Teflon tavaya az miktarda sıvı yağ alalım, kabak karışımından bir kaşık dökelim. Mücverlerin her iki yüzü de kızardıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alalım.
PATLICANLI PİLAV TARİFİ
Patlıcanlı pilav malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- 2-3 kemer patlıcanı
- 2 orta boy rendelenmiş soğan
- 1 rendelenmiş domates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tarçın
Kızartmak için
- 1 çay bardağı zeytinyağı
PATLICANLI PİLAV YAPILIŞI
Patlıcanları yıkadıktan sonra, kabuklarını alaca soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Pirinci başka bir kaba alın. Üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip 10 dakika beklettikten sonra soğuk suda birkaç kez yıkayın ve süzülmeye bırakın. Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp suyunun gitmesi için hafifçe sıkıp kağıt havlu ile kurulayın. Zeytinyağını tavaya alıp ısıtın. Küp kesilmiş patlıcanları ekleyip kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp yağını süzün. Yarım çay bardağı zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Rendelenmiş soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Rendelenmiş domatesleri soğanlara ilave edip kavurmaya devam edin. 2 su bardağı suyu, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı şekeri,1 çay kaşığı karabiberi, 1 tatlı kaşığı yenibaharı, 1 tatlı kaşığı naneyi ve 1 çay kaşığı tarçını ekleyin. Su kaynayınca süzülmüş pirinci ekleyin. Bir kere karıştırın. Üstüne patlıcanları yayın. Kapağını kapatıp önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra kapağı kapalı olarak dinlendirin. Tahta kaşıkla pilavı harmanlayın.
ETİMEK TATLISI TARİFİ
Etimek tatlısı malzemeler
- 1 paket etimek (orta boy borcama sığacak kadarını kullanmanız yeter)
ŞERBETİ İÇİN
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
MUHALLEBİSİ İÇİN
- 4,5 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin.
ÜZERİ İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt
SERVİS İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- İsteğe göre ekmek tatlısının üzerine ceviz, fındık ya da fıstık dökebilirsiniz.
- Orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz...
ETİMEK TATLISI YAPILIŞI
- Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetine başlamak gerekir.
- 2 su bardağına 1,5 su bardağı toz şeker konulur ve şerbet kaynamaya bırakılır.
- Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar dinlendirilir, ılımaya bırakılır.
- Bu sırada etimekler orta boy bir borcama dizilir.
- Eğer borcamınız daire şeklindeyse veya farklı bir şekilde servis etmek istiyorsanız, etimekleri tek parça değil, parçalayarak da dizebilir ve daha sonra dilim pasta gibi servis edebilirsiniz.
- Dinlenmiş şerbet, etimeklerin üzerine dökülür. Etimekler şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanmaya başlanır. Bıunun için bir tencereye süt, şeker, nişasta ve un konulur, koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
- Muhallebi kıvamını aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağı eklenir. Karıştırılıp acaktan alınır.
- Vanilyanın 1 dakikadan fazla pişmemesi gerekir, bu nedenle terayağı erir erimez muhallebiyi almak gerekir.
- Ardından muhallebinin biraz daha ılınması için karıştırılmaya devam edilir.
- İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır.
- Son şeklini aldıktan sonra muhallebi dolapta dinlendirilmeye bırakılır. İyice dinlendikten ve soğuduktan sonra servis edilir.
- Ekmek tatlısı genelde üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlı. Bu nedenle hemen değil, buzdobında dinlendikten ve etimekler şerbetle, muhallebi ile iyice kıvam aldıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır.