'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Mayıs 2022)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız, bir de üzerine özel misafirleriniz gelecekse bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak popüler hale gelen Macaristan usulü et yemeği gulaş, zerdelli pilav, cacık ve tatlı olarak dondurmalı irmik helvası tarifi...
GULAŞ TARİFİ
Macaristan mutfağının popüler lezzetlerinden birisi olan gulaş, bol etle yapılan enfes bir lezzet. Peki, gulaş yemeği nasıl yapılır? Kaç dakikada hazırlanır? Tadına doyamayacağınız gulaş tarifi, hazırlanışı, yapılışı, malzemeler ve püf noktası.
Gulaş malzemeleri
- 1 kg dana kuşbaşı
- 3 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 200 ml domates püresi
- 1 litre su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı mercanköşk
- 1 adet defne yaprağı
Gulaş yapılışı
- Tereyağını tencerede eritin ve doğradığınız soğanları ilave edin.
- Soğanlar pembeleştikten sonra doğranmış sarımsakları atın ve 2-3 dakika daha kavurun.
- Kuşbaşı etleri tencereye alın ve suyunu çekene kadar pişirin.
- Baharatlarla birlikte mercanköşk, defne yaprağı ve domates püresi de ilave edilerek karıştırın.
- Suyu ekledikten sonra unu ilave edin.
- Unu eklerken bir yandan yemeği yavaşça karıştırmaya devam edin ki topaklanma olmasın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve bir taşım kaynatın.
- Bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte etler yumuşayana dek pişirin.
ZERDELİ PİLAV TARİFİ
- 1,5 bardağı pirinç
- 1 çay bardağı pekmez
- 1 avuç badem
- 1 avuç kuru üzüm
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 çay kaşığı Hindistan cevizi
ZERDELİ PİLAV YAPILIŞI
Pirinçleri en 2 saat önceden soğuk suya koyun ve güzelce yıkayarak nişastasından arındırın.
Zerde pilavı için 1,5 su bardağı pirinci bir tencereye alın. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek haşlanmaya bırakın. Pişen zerde pilavının fazla suyunu süzün.
Ayrı bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı koyun. Üzerine 2 çay kaşığı Hindistan cevizi ekleyin.
Haşlanmış pirinci de tencereye alın. Üzerine üzüm pekmezi dökün ve pekmezi çekene kadar 10 dakika kadar demlendirin. Kabukları soyulmuş badem ve kuru üzümü demlenen pilava ekleyin.
Karıştırıp ocağın altını kapatın. Kek kalıbının zeminini bademli ve üzümlü zerde pilavı ile kaplayın. İkinci katı nohutlu pilav ile kaplayın. Büyük bir servis tabağına ters çevrilerek çıkarın.
SARIMSAKLI KIVAMLI CACIK TARİFİ
- 3 su bardağı yoğurt
- 1,5 su bardağı soğuk su
- 4 adet orta boy salatalık
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 demet dereotu
Servisi için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı Sirke (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
NASIL YAPILIR?
Bol suda yıkayıp kuruladığınız salatalıkların uç kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.
Küçük parçalar halinde kestiğiniz sarımsakları tuz ilavesiyle havanda ezin.
Dereotunu incecik kıyın. Salatalık küpleri, ezilmiş sarımsak ve incecik kıyılmış dereotunu yoğurda katın.
Azar azar eklediğiniz soğuk suyla karıştırdığınız cacığın kıvamını ayarlayın.
Servis öncesinde zeytinyağı ve kuru nane ilave ettiğiniz cacığı servis kaselerine paylaştırın.
DONDURMALI İRMİK HELVASI
- 500g irmik
- 1 paket margarin veya tereyağı (250g)
- Şerbeti için:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
2 su bardağı şeker (Ben 2,5 bardak kullandım, bize biraz tatlı geldi gerçi eşim çok beğendi ama ben çok tatlı sevmediğimden 2 bardak şekerin daha iyi olacağını düşünüyorum. )
Üzeri için:
- Fıstık
- İçi için:
- Sade dondurma
NASIL YAPILIR?
Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın.
Kaynamasına gerek yok şeker erise yeterli gelecektir.
Sonra ocağı kapatarak irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz.
İrmiği rahatça kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eriyene kadar bekleyin.
Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin.
Tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
İrmiğin rengi dönüp nefis kokularını saldığında isterseniz küçük bir kaba bir kaşık irmikten alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz.
Daha sonra 6-7 dk kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin.
Ocağı kapatın ve tencerenin de kapağını kapatarak helvanın demlenmesini bekleyin.
Helva soğuduktan sonra hatta ılıkken daha çok seviyorum. Karıştırıp küçük bir kaseye streç film sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin.
Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin.
Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.