23 Mayıs 2022 - 10:00
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (23 Mayıs 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası tarifi, semizotu yemeği tarifi, mevsim salata tarifi, burma kadayıf tarifi.
23 Mayıs 2022 - 10:00
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı yayla çorbası tarifi, semizotu yemeği tarifi, mevsim salata tarifi, burma kadayıf tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, nane ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır.
- Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve sıcak servis edilir.
4
SEMİZOTU YEMEĞİ TARİFİ
Semizotu yemeği malzemeler
- 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 1 demet semizotu
- 1 soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıcak su
- Tuz
- Kırmızı pul biber
Sunum için
- Sarımsaklı light yoğurt
- Kırmızı pul biber
SEMİZOTU YEMEĞİ YAPILIŞI
- İlk olarak bulguru bol suyla yıkayıp suyunu süzün.
- Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
- Ardından salçaları ekleyip kavurmaya devam edin.
- Yıkanmış ve kökleri temizlenmiş semizotlarını da ilave edin.
- Üzerine sıcak su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Bulguru ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Tuz ve kırmızı pul biber ekleyip kapağı kapalı olarak 5-10 dakika dinlendirin.
- Yemeği servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
5
MEVSİM SALATA TARİFİ
Mevsim salata malzemeler
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı
MEVSİM SALATA YAPILIŞI
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin. (Kıvırcık da kullanabilirsiniz)
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun.
- Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
- Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur.
- Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da
- kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
- İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
- Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Dereotu ile süsleyin.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.
- Kırmızı lahanayı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.
6
KADAYIF BURMA TARİFİ
Kadayıf burma malzemeler
- 500 gram çiğ burma kadayıf
- 250 gram tereyağı
- 3 su bardağı dolusu Antep fıstığı
Şerbeti İçin;
- 3 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
KADAYIF BURMA YAPILIŞI
- Öncelikle, şeker ve suyu tencereye koyarak ocağa alalım.
- Şerbet 5 dakika kaynadıktan sonra, limonu ekleyelim ve 7 dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım.
- Kadayıfları tezgahın üzerine yan yana açalım ve içine bolca fıstık atarak, her tarafına eşit olarak yayalım.
- Daha sonra kadayıfın iki ucundan elimizle tutarak, ters yönlere doğru çevirerek kapatalım ve yağımızın hepsini eritmeden, altına yaydığımız tepsimize dolayarak yerleştirelim.
- Bütün kadayıfı yerleştirdikten sonra, tepsiyi ocağa alalım ve her yeri eşit derecede kızarana kadar orta ateşte döndüre döndüre pişirelim.
- Bir bıçakla altına bakarak, piştiğini kontrol edelim ve düz bir kapak ya da aynı boyutlarda bir tepsi yardımıyla fazla yağını bir kaseye süzelim.
- Diğer tarafını çevirelim ve süzdüğümüz yağı, tekrar üzerine dökelim ve gerekirse 1-2 kaşık daha ekleyerek, aynı şekilde bu tarafını da pişirerek ocaktan alalım.
- Pişen kadayıfa hemen şerbetini dökelim ve servis tabağına alarak afiyetle yiyelim.
- Şerbet ılık olmalıdır.