24 Nisan 2022 - 10:06
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (24 Nisan 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak arpa şehriye çorbası tarifi, fırında patates köfte tarifi, kuru domatesli arpa şehriye pilavı tarifi, karamelli magnolia tarifi.
24 Nisan 2022 - 10:06
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı arpa şehriye çorbası tarifi, fırında patates köfte tarifi, kuru domatesli arpa şehriye pilavı tarifi, karamelli magnolia tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3
ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ
Arpa şehriye çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı arpa şehriye + 1 çorba kaşığı daha arpa şehriye
- 2 çorba kaşığı salça
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 adet et veya tavuk bulyonu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 litre sıcak su
ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞI
- Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin.
- 1 dk kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin.
- 2-3 dk kadar kısık ateşte kavurun.
- Şehriyeyi ilave edip 2 dk daha kavurun, baharatını ekleyin.
- Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın.
- Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz.
- 5 dk kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın.
- Kapağı kapalı şekilde 5-10 dk dinlendikten sonra servise hazır.
4
FIRINDA PATATES KÖFTE TARİFİ
Fırında patates köfte malzemeler
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet orta boy kırmızı biber
Köfte harcı için:
- 500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu (ya da bayat ekmek içi)
- 10 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yenibahar
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Yarım çay kaşığı tuz
FIRINDA PATATES KÖFTE YAPILIŞI
- Kuru soğanı rendeleyin ve yoğurma kabına aldığınız kıymaya ilave edin.
- Galeta unu, yumurta ve ince ince doğradığınız maydanozları da kıymaya ekleyin.
- Tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyip yoğurun.
- Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Kıymadan küçük parçalar koparıp elinizle köfte şekli verin.
- Sıvı yağı sos tenceresinde kızdırıp içine domates salçasını ekleyin ve kısa bir süre kavurun.
- Ardından içine rendelediğiniz domatesleri de ekleyin ve 5 dakika kadar pişirin.
- Kuru soğanları piyazlık, patatesleri ise elma dilim doğrayın.
- Fırın kabının tabanına önce soğanları üzerine patatesleri yerleştirin.
- En üste de köfteleri dizin.
- Kırmızı biberi küp küp doğrayıp köftelerin üzerine serpin.
- Hazırladığınız domatesli sosu da malzemelerin üzerine yayın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip 35-40 dakika kadar pişirin.
- Sıcak sıcak servis yapın.
5
KURU DOMATESLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI TARİFİ
Kuru domatesli arpa şehriye pilavı malzemeler
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 1 su bardağı domates rendesi
- 2 su bardağı sıcak su (isteyenler et suyu kullanabilir)
- 1 adet dolmalık kırmızı biber (kapya)
- 1 adet çarliston biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- 10-15 adet kuru domates
- Tuz
KURU DOMATESLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI YAPILIŞI
- Külbastının yanına çok yakışacak kuru domatesli arpa şehriye pilavını şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Biberlerin saplarını kesin, boyuna 2 parçaya bölün.
- Çekirdeklerini çıkarın ve olabildiğince eşit küpler halinde kesin.
- Kuru domatesleri sıcak suya koyun hafif diri olacak şekilde yumuşamasını bekleyin.
- Bıçakla keserken dağılmayacak kadar yumuşaması yeterli.
- Kahvaltılık cevizli kuru domatesten biraz daha diri olmalı.
- Ardından ağıza gelecek kadar parçalara bölün.
- Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritin.
- Üstüne arpa şehriyeyi ekleyip rengi koyulaşmaya ve hafiften kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
- Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Domates rendesini ekleyip 2-3 kez karıştırın.
- Suyunu ve tuzunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Son aşamada kuru domatesleri ekleyin.
- Kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin. (Biraz ıslak olacak yoksa dibi tutabilir) Ocağın altını kapatın.
- 15-20 dakika kadar kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıp servis yapın.
- Servis ederken baz olarak domatesli arpa şehriye pilavını kullanın.
- Üzerine külbastı etlerini dizin.
- Bu pilav, kuzu külbastı tarifine de çok yakışacaktır.
6
KARAMELLİ MAGNOLİA TARİFİ
Karamelli magnolia malzemeler
- 1 litre süt
- Yarım çay bardağı un
- Yarım çay bardağı nişasta
- 2 yumurta sarısı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket krema
- Ara kat için petibör
Karamel için:
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 yemek kaşığı su
- Birkaç damla limon suyu
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 120 ml krema
KARAMELLİ MAGNOLİA YAPILIŞI
- Vanilya ve krema haricindeki tüm malzemeyi bir tencereye alarak çırpın ve ocağa alıp koyulaşana kadar pişirin.
- Ocaktan alıp içine vanilya ve kremayı ilave edin ve mikser ile ılınana kadar çırpın.
- Karamel için şeker, su ve limonu tavaya alıp karıştırmadan arada sallayarak eritin.
- Hafif kahverengi rengini aldığında içerisine tereyağını ilave edip eriyene kadar karıştırın.
- Tamamen eridikten sonra kremayı da ekleyip hızlıca karıştırarak ocaktan alın.
- Servis kuplarına önce muhallebiyi, ardından karameli ve ufalanmış bisküviyi ekleyip kupları doldurun.
- Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Buzdolabına alın ve soğuduktan sonra servis yapın.