Yemek Kırşehir'e özel lezzet: Cemele biberi ile kuru biber dolması

Kırşehir'e özel lezzet: Cemele biberi ile kuru biber dolması

Paylaş
Kırşehir'e özel lezzet: Cemele biberi ile kuru biber dolması

Cemele biberi; ‘Coğrafi İşaret’ almış, Kırşehir’in Cemele Köyü’nde yetişen özel bir sebze çeşidi. Ürün Cemele dışında yetiştirilirse aynı aromayı elde etmek çok zor. Biz de bu nedenle MasterChef Mehmet Yalçınkaya'dan sizler için cemele biberinin tohumdan hasata tüm yolculuğunu öğrendik. Cemele biberinden kuru biber dolması nasıl yapılır, tüm detaylarını Şef Yalçınkaya'dan aldık.

Kırşehir’in Cemele Köyü’nde yetişen cemele biberi; ‘Coğrafi İşaret’ almış özel bir şebze çeşidi. Bu biber Cemele dışında yetiştirildiğinde aynı aromayı elde etmek oldukça zor. Zira kendine has aroması ve damakta bıraktığı özel bir tatlı-acı hissi var. Cemele biberi Kırşehirliler tarafından yakından biliniyor. Cemele biberi yaş olarak yemeklere katılabiliyor, aynı zamanda dolması yapılıyor. Kışın tüketmek için ise kurutuluyor. Cemele biberinden dolmanın en sevileni ise kuru biber dolması.

Haberin Devamı

CEMELE BİBERİ NASIL ÜRETİLİYOR, DOLMASI HAZIRLANIYOR?

Cemele biberi önceki seneden kalan tohumlarla şubat ayında küçük tüplerde büyütülüp mayıs ayında fide şeklinde toprakla buluşturuluyor. Ağustos-eylül ayı gibi hasadı gerçekleştiriliyor. Ürün her ne kadar yeşil biber dolması olarak taze bir şekilde yenilse de tercih edilen tüketim şekli kuru biber dolması.

  • Tarladan toplanan ürünün içindeki çekirdekler ve sapı temizlendikten sonra güneş altında kurumaya bırakılır.
  • Yaklaşık 20-30 günlük bir kurutma işleminden sonra bez torbalarda oda sıcaklığında muhafaza edilir. 
  • Biberlerin yemek yapılacağı zaman torbalardan sadece kullanılacağı kadar çıkarılması ve ılık suda 10-15 dakika bekletilmesi gerekir. 

CEMELE BİBERİNDEN KURU BİBER DOLMASI TARİFİ

  • Kurutulmuş cemele biberini kullanacağınız zaman, torbadan sadece kullanacağınız kadarını çıkarın ve yumuşaması için 10-15 dakika ılık suda bekletin.
  • Ardından biberlerin kenarlarına kesikler atın ve yaprak gibi açılmasını sağlayın.
  • Bunun için bulguru yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın ve zeytinyağında soteleyin.
  • Bulgur ilave edip biraz daha kavurun. Ardından salça ilave edip 2 dk kadar kavurun. 
  • Biraz su ilave edip çok az pişirin (bulgur diri kalmalı).
  • Bulgur ile zeytinyağıyla hazırladığınız içi, açılmış olan biberlere yerleştirin ve biberleri yaprak dolma şeklinde sarıp pişirin.
  • Sarımsaklı yoğurtlu sosla veya sade olarak servis edin.