Yemek Efeler’de tandır festivali yapılacak

Efeler’de tandır festivali yapılacak

Paylaş
Efeler’de tandır festivali yapılacak

Efeler Belediyesi tarafından 2017 yılında coğrafi işaret tescili alınan Dalama Tandırı’nın ülke genelinde tanıtılması için 22-23 Ekim tarihlerinde Dalama Tandır Festivali düzenlenecek.

2017 yılında Efeler Belediyesi tarafından coğrafi işaret tescili alınan Dalama Tandırı’nın ülke genelinde tanıtılması için 22-23 Ekim tarihlerinde Dalama Tandır Festivali düzenlenecek. Efeler Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı olağan toplantısının birinci oturumu Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay başkanlığında gerçekleştirildi. Gündemin en dikkat çeken maddesi ise Dalama Tandır Festivali’nin düzenlenmesi oldu.

Haberin Devamı

2017 yılında Efeler Belediyesi tarafından coğrafi işaret tescili alınan Dalama Tandırı’nın ülke genelinde tanıtılması için 22-23 Ekim tarihlerinde Dalama Tandır Festivali’nin düzenlemesi ile ilgili görüşülen gündem maddesi oy birliği ile kabul edilerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi

Yörük kültürünün egemen olduğu Aydın mutfağının önemli lezzetleri arasında bulunan "Dalama Tandırı", 2017 yılında Efeler Belediyesi'nin başvurusuyla Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi'ni aldı. Aydın'da kuzu ve oğlağın özel kuyularda pişirilmesiyle sofraları süsleyen Coğrafi İşaret ve Tescil Belgeli Dalama Tandırı, tadı ve etinin yumuşaklığıyla farklı lezzetler arayanların ilgisini çekiyor.

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı bir mahalle olan Dalama'da yapılan tandır, deriden çıktığı gibi kuyuya sallanıyor. Bu yüzden Dalama'nın tandırının lezzeti diğer tandırlara göre farklı. Dalama tandırı için bölgeye İzmir'den, İstanbul'dan, Ankara'dan ve dış ülkelerden gelen pek çok misafir var.

Haberin Devamı

DALAMA TANDIRININ ÖZELLİĞİ

Dalama tandırı, Madran Çayı kenarından toplanan taşlardan örülen 1 metre yüksekliğinde ve genişliğinde özel yapılmış kuyularda pişiriliyor; kuzu ve oğlakların döş kısmı ayrılarak etin daha iyi pişirilmesi sağlanıyor.

Kuzu tandıra atılıp üzeri demir bir kapakla kapatılıyor ve hava almaması için kenarlarına çamurdan sıva yapılıyor. 1 saat 20 dakika sonra kuyu açılarak hayvanın çıkartılıyor. Daha sonra devamlı sıcak olan vitrine getiriliyor. Kuzu tandıra koyulurken veya çıkartılırken herhangi bir şekilde baharat ya da soslama yapılmıyor.