02 Ocak 2022 - 10:06
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (02 Ocak 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası tarifi, imam bayıldı tarifi, içli köfte tarifi ve istiridye tatlısı tarifi.
02 Ocak 2022 - 10:06
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı yayla çorbası tarifi, imam bayıldı tarifi, içli köfte tarifi ve istiridye tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır.
- Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, nane ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır.
- Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve sıcak servis edilir.
4
İMAM BAYILDI TARİFİ
İmam bayıldı malzemeler
- 5 adet patlıcan
- 4 adet domates
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 6-7 diş kuru sarımsak
- 2-3 adet yeşilbiber
- 2 su bardağı sıvı yağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
İMAM BAYILDI YAPILIŞI
- Soğan, domates, yeşil biber, ince ince doğranır.
- Sarımsaklar soyulur.
- Patlıcanlar alacalı soyulur ve yeşil sapları koparılmadan bıçak yardımıyla kesilir.
- Patlıcanlar yağda yumuşayana kadar kızartılır ve peçete serilmiş bir kaba konulur.
- Geri kalan soğan, domates, biber, sarımsak(bütün olarak) atılarak kavrulur, domatesler suyunu çekince iç hazır.
- Patlıcanlar fırın tepsisine dizilerek içleri genişletilir.
- Hazırlanan iç patlıcanların içine doldurulur.
- Fırında 10-15 dk. daha pişirilerek servis edilir.
5
İÇLİ KÖFTE TARİFİ
İçli köfte tarifi malzemeler
İçli köfte dışı için;
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı irmik
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağından biraz az un
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1, 5 su bardağı sıcak su
İçli köfte içi için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 500 gram kıyma
- 5 orta boy soğan
- Yarım tatlı kaşığı salça
- Yarım demet maydanoz
- 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
İçli köfte kızartmak için;
- Sıvı yağ
- İÇLİ KÖFTE YAPILIŞI
- Tavaya sıvı yağ eklenir ve kıyma eklenip üstünü kapatıp kıymanın suyunu bırakması beklenir.
- Soğanları rondodan geçirip suyunu çeken kıymanın üzerine eklenir ve 1 yemek kaşığı daha sıvı yağ eklenerek 10 dakika kadar kıymayla birlikte pişirilir.
- Daha sonra salça eklenir 3 dakika daha kavrulur.
- Tuz, ceviz, istenilen baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır.
- Soğumaya bırakılır. İnce bulgur 1, 5 bardak sıcak su ile kısır yapar gibi ıslatılır.
- Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dakika boyunca azar azar ılık su eklenip iyice yoğurulur.
- Ortalama yarım saat yoğurulur.
- Daha sonra un eklenir 5 dakika daha yoğurulur.
- Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa kıvamı olmuştur.
- Ele yapıştığında eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz.
- Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır.
- İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır.
- Hepsine aynı işlem uygulanır.
- Derin bir tencerede, bol kızgın yağda içli köfteler kızartılır.
6
İSTİRİDYE TATLISI TARİFİ
İstiridye tatlısı malzemeler
İstiridye tatlısı şerbeti için
- 3 su bardağı toz şeker
- 3. 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
İstiridye tatlısı hamuru için
- 250 gram oda ısısında bekletilmiş tereyağı ve ya margarin
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içi
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 su bardağı kadar un
İSTİRİDYE TATLISI YAPILIŞI
- Şerbeti için su ve şekeri tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın üzerine limon suyu koyup kaynatın ve soğumaya bırakın.
- Yoğurma kabına un dışında malzemeleri alıp karıştırın.
- Unu yavaş yavaş ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.
- Çay bardağının ağzıyla aynı yerden başlayarak istiridye kabuğu şeklini verin.
- Tepsiye dizin yağlamaya gerek yok.
- Tamamlanan tatlıyı önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.
- Fırından yeni çıkmış tatlıyı 3-5 dakika dinlendirin sonra şerbetin tamamını döküp çekmesini bekleyin.