22 Ocak 2022 - 12:39
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (22 Ocak 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tarhana çorbası, etli sultan kebabı, fellah köftesi, narlı roka salatası ve fıstıklı şekerpare tarifi.
22 Ocak 2022 - 12:39
Son Güncelleme:
2
TARHANA ÇORBASI MALZEMELERİ
- 3 yemek kaşığı toz haldeki tarhana
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
3
TARHANA ÇORBASI YAPILIŞI
- 1 çorba kaşığı tereyağı bir tencereye alınır ve eritilir.
- 1 çorba kaşığı salça da tencereye eklenir ve yağda kızdırılır.
- 5 su bardağı su ilave edilir.
- Bir başka kabın içerisinde de 1 su bardağı suya, toz tarhana eklenir ve karıştırılır.
- Kaynar halde bulunan tencerenin içerisine bu karışım ilave edilir.
- 15 ile 20 dakika arasında pişirilir.
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1 çay kaşığı nane ilave edilerek servis yapılır.
- Afiyet olsun.
4
ETLİ SULTAN KEBABI MALZEMELERİ
Etli sultan kebabı malzemeler
- Yarım kg iri doğranmış kuşbaşı dana veya kuzu eti
- Yarım su bardağı bezelye
- Bir adet havuç
- Bir adet büyük patates
- Bir adet orta boy kuru soğan
- Üç - dört diş sarımsak
- Bir yemek kaşığı sıvı yağ
- Bir adet yufka
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber
Patatesi kızartmak için:
- Sıvı yağ
Beşamel sos için:
- Bir su bardağı süt
- Bir silme yemek kaşığı un
- Bir yemek kaşığı tereyağı
- Karabiber
- Çay kaşığının ucuyla tuz
Üzeri için:
- Bir çorba kasesi kaşar peyniri rendesi
5
ETLİ SULTAN KEBABI TARİFİ
- Havuçların kabukları soyulup küp küp doğranır.
- Bezelye ile birlikte haşlanır ve süzdürülür.
- Patatesin kabuğu soyulur ve havuçlarla aynı büyüklükte doğranarak sıvı yağda kızartılır, bir kenara alınır.
- Etler yıkanıp yapışmaz tabanlı bir tencere veya tavada yüksek ısıdaki ateşte mühürlenir ve üzerine sıcak su konularak yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak veya düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişirilir.
- Tencereye sıvı yağ konulur.
- Kabukları soyularak yemeklik doğranan soğan ve sarımsaklar ilave edilir.
- Soğan pembeleşince salça ilave edilir.
- Salça çok katı değilse su ilavesi ile eritip açmaya ihtiyaç yoktur.
- Kokusu çıkana kadar kavrulur.
- Etler, kızarmış patatesler, haşlanan havuç ve bezelyeler eklenerek harmanlanır.
- Üç - dört dakika kadar birlikte kavrulur.
- Varsa pişirilen etin suyundan yoksa normal sıcak sudan bir çay bardağı kadar ilave edilir.
- Tuzu ve baharatı eklenir, tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte on dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınır.
- Tencerede yemeğin fazla suyu kalmamalıdır.
- Bir büyük yufka dört eşit üçgen parçaya bölünür.
- Üçgenlerin bir parçası büyük bir çorba kâsesinin içine kenarları sarkacak şekilde yerleştirilir.
- Üçgenin en uçtaki bir iki parçası koparılarak kâsenin tabanına yerleştirilir.
- Bir miktar soğumuş olan etli karışımdan delikli kepçe veya kevgir yardımıyla dikkatlice yufkanın içine yerleştirilir.
- Kâseden sarkan yufka parçaları kâsenin içine doğru katlanarak kapatılır.
- Kapatma yeri alta gelecek şekilde ısıya dayanıklı yağlanmış orta boy bir borcama veya fırın kabına yerleştirilir.
- Diğer yufka parçaları da aynı şekilde hazırlanır.
- Bu arada küçük bir tencereye bir kaşık tereyağı konur, eriyince un eklenir ve unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
- Üzerine oda sıcaklığında süt, karabiber ve çay kaşığının ucuyla tuz konulur, unun topak kalmaması için sürekli çırpma teliyle karıştırılır ve beşamel sos katılaşmaya başlayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
- Topaklaşma halinde blendır ile giderilebilir.
- Pişen sos hazırlanan yufkaların üzerine kaşık yardımıyla paylaştırılır.
- En üste rendelenmiş kaşar serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kaşarlar eriyip hafifçe kızarana kadar pişirilir.
- İç malzeme zaten pişmiş olduğundan önce beşameli kızartıp sonra fırından çıkarıp kaşar rendesi ekleyerek tekrar fırınlamaya gerek yoktur.
6
FELLAH KÖFTESİ MALZEMELERİ
Köfte için
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 soğan
- 1 su bardağı irmik
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3~4 yemek kaşığı un
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Yarım çay bardağı su
Sosu için
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Karabiber
- 1 demet maydanoz
Üzeri için
- Yarım su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
7
FELLAH KÖFTESİ TARİFİ
- İnce bulguru bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. O esnada soğanları rendeleyin.
- Şişen bulgura rendelediğiniz soğan ve kalan malzemeleri ilave edin. Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
- Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın. Köftelerin ortasına parmağınızla bastırıp düğme şekli verin ve un serpilmiş bir tepsiye yayın.
- Sosunu hazırlamak için ezdiğiniz sarımsakları ve salçaları zeytinyağında kavurun. Salçaların kokusu çıkınca ocaktan alıp ince kıydığınız maydanozun yarısını ilave edin ve karıştırın.
- Sosu geniş bir kaba alın. Köfteleri tuzlu kaynar suda haşlayın. Köfteler suyun üzerine çıkmaya başlayınca bir kevgir yardımıyla süzün ve sosun olduğu kaba alın.
- Tüm köftelerin sosa bulanması için karıştırın ve soslu köfteleri bir servis tabağına alın. Üzerine ezdiğiniz sarımsakla beraber hafif çırptığınız yoğurdu gezdirin.
8
NARLI ROKA SALATASI TARİFİ
- 2 demet rokayı iyice yıkayın.
- Ardından elinizle küçük küçük koparıp bir kaseye koyun.
- Üzerine 2-3 yemek kaşığı lor ve 2 yemek kaşığı nar tanesi, az tuz, limon ve zeytinyağı ekleyerek servis edin.
9
NARLI ROKA SALATAS
- 2 demet roka
- 2 yemek kaşığı nar tanesi
- Az tuz
- Yarım limon
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
10
FISTIKLI ŞEKERPARE MALZEMELERİ
Şekerpare için
- 1 adet yumurta
- 125 tereyağı veya margarin
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 2 çay bardağı toz fıstık
- 1,5 su bardağı un (kontrollü dökün)
- 1 kabartma tozu
- 1 vanilin
Şerbeti için
- 2 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- 5-6 damla limon
11
FISTIKLI ŞEKERPARE TARİFİ
- Öncelikle tencereye su, şekeri koyup kaynatın, kaynadıktan sonra limon sıkın. Şerbeti hazırlayıp kenara koyun.
- Daha sonra un hariç tüm malzemeleri kaba alın. Eğer margarin oda sıcaklığında olursa tatlınız daha güzel olacaktır.
- Unu en son koyup toparlayın.
- Cevizden biraz büyük yuvarlak yapıp yağlı kayıt koyulan tepsiye dizin. Ortalama 20 -22 adet çıkıyor.
- 180 derece önceden ısıtılan fırına koyup ortalama 15 – 20 dakika pişiyor pişirin.
- Çıkardıktan 1 dakika sonra şerbetini dökün ve şerbetini çekince servis edebilirsiniz.
12
ŞİMDİ KAHVE ZAMANI
Lezzetli bir sofradan kalktıktan sonra içilen Türk kahvesinin tadını hiçbir şeye değişmem diyorsanız, sizin için bol köpüklü ve lezzetli Türk kahvesi yapmanın sırlarını araştırdık.
Çok daha lezzetli Türk kahvesi nasıl yapılır? öğrenemek için haberimize göz atın: En iyi Türk kahvesinin sırları...