'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (24 Eylül 2021)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak patates çorbası tarifi, tavuklu patlıcan dolama tarifi, çiçek soğan tarifi ve haşhaşlı revani tarifi tarifleri.
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak patates çorbası tarifi, tavuklu patlıcan dolama tarifi, çiçek soğan tarifi ve haşhaşlı revani tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
PATATES ÇORBASI TARİFİ
Patates çorbası malzemeler
- 2 adet patates
- 1 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 litre su
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta sarısı
- Birkaç damla limon
- Tuz
Üzeri için;
- Tereyağı
- Pul biber
PATATES ÇORBASI YAPILIŞI
Öncelikle soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip patatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. 10 dakika kadar sonra suyunu da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Diğer yanda terbiyesi için, yoğurt, un, yumurta sarısı ve limonu çırpıyoruz. Çorbamız kaynayınca terbiyesini ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra üzerine tereyağı ve pul biberi ekleyip servis edebiliriz.
TAVUKLU PATLICAN DOLAMA TARİFİ
Tavuklu patlıcan dolama malzemeler
4 adet tombul patlıcan
500 gram tavuk göğsü
1 soğan
5-6 küçük boy domates
2 adet orta boy havuç
2 adet yeşil biber
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
Kaşar peyniri
Sıvı yağ
TAVUKLU PATLICAN DOLAMA YAPILIŞI
Patlıcanları fotoğraftaki gibi dik duracakları şekilde taban kısımlarından düz bir şekilde kestikten sonra içlerini oyun. Patlıcanları bol sıvı yağda çevirerek kızartın borcama dik duracakları şekilde delmeden tahta spatulayla dikkatli bir şekilde alın. Tavada ince doğranmış soğan ince doğranmış havuç, yeşil biber ve küp küp doğranmış tavukları bir kaşık biber salçası ile az sıvı yağda kavurun. Domatesleri de ekleyip bir sure daha pişirdikten sonra en son dere otu maydanoz tuz yeni bahar ve karabiber ekleyip karıştırıp altını kapatın. Borcama aldığınız patlıcanların içine karışımı doldurun. Üstlerine ikişer ince dilim kaşar peyniri koyun. Harcın fazlasını da borcama koyup üstüne kaşar koyabilirsiniz. Bir su bardağı suyla sulandırdığınız bir kaşık salçayı da borcama ilave edip önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yarım saat daha pişirin.
ÇİÇEK SOĞAN TARİFİ
Çiçek soğan malzemeler
- 1 adet beyaz soğan
- 2 adet yumurta
- 250 mililitre süt
- 200 gram un
- 1 çay bardağı nişasta
- 4 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı
- 2 tatlı kaşığı kekik
- 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 2 tatlı kaşığı sarımsak tozu ya da 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
ÇİÇEK SOĞAN YAPILIŞI
Mümkün olan en büyük ve düzgün şekilli soğanı kullanmaya çalışın. Tepesini kesip kabuklarını soyun ancak kökünü ayırmayın. Soğanı ters yüz edip kökü üstte kalacak şekilde kesme tahtasına yerleştirin. Kökten 1 santimetre kalacak şekilde soğanı dik, yatay ve diyagonal olmak üzere dört kez kesip 8 parçaya bölün. Yeniden kaldırıp kökü alta gelecek şekilde tahtanın üzerine hafifçe atın ve parçaların çiçek gibi açılmasını sağlayın. (Soğanı buzlu suya koyarsanız daha kolay açılır.) Diğer yanda un, nişasta, ekmek kırıntısı, tuz, sarımsak ve baharatları güzelce karıştırın. Yumurtayı ve sütü de ayrı bir yerde çırpın.
Sıvı yağı derin bir tencerede ısıtmaya başlayın. Açılan soğanı kurulayıp önce unlu sonra yumurtalı sonra tekrar unlu karışıma bulayın. Buladığınız malzemelerin soğan parçaları arasına güzelce girdiğinden emin olun. Güzelce kapladığınız soğanı bir kevgir yardımıyla yağa alın ve tencerenin ortasında tutarak kızartın. Kızaran soğanı yağdan alıp kağıt havlunun üzerinde fazla yağını çektirin.
Ketçap, hardal gibi soslarla servis edebilirsiniz.
HAŞHAŞLI REVANİ TARİFİ
Haşhaşlı revani malzemeler
- 1 su bardağı un
- 1 çay bardağı şeker
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 kahve fincanı haşhaş
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı limon kabuğunun rendesi
Şerbeti için:
- 3,5 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 3-4 damla limon suyu
HAŞHAŞLI REVANİ YAPILIŞI
Önce şerbeti hazırlayın, bir tencereye şekeri ve suyu koyun. Ocağın üstüne aldığımız tencere önce orta derecede, kaynadıktan sonra kısık ateşte olmalıdır.2-3 dakika sonra altını kaptın. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyin. Kek malzemelerini, kek yaparken kullandığınız sıralama ile yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın. Yoğurt ve yağ ekledikten sonra çırpın, limon kabuğunu, diğer malzemeleri eleyip ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı, yağladığınız cam tepsiye dökün. 175 derecede ısınmış fırında, üstü kızarıp, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra, 4-5 dakika ılınması için bekleyin, keki de tepside dilimleyerek, üzerine soğumuş olan şerbeti kepçeyle azar azar yedirin. Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırın. En 4-5 saat buzdolabında dinlendirin, arzu ettiğiniz şekilde üzerini süsleyip servis edin.