26 Ocak 2022 - 10:17
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (26 Ocak 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tel şehriye çorbası tarifi, fırında çupra tarifi, mor lahana salatası tarifi ve kadayıflı muhallebi tarifi.
26 Ocak 2022 - 10:17
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı tel şehriye çorbası tarifi, fırında çupra tarifi, mor lahana salatası tarifi ve kadayıflı muhallebi tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3
TEL ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ
Tel şehriye çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı tel şehriye + 1 çorba kaşığı daha tel şehriye
- 2 çorba kaşığı salça
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 adet et veya tavuk bulyonu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 litre sıcak su yaklaşık
TEL ŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞI
- Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin.
- 1 dakika kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin.
- 2-3 dakika kadar kısık ateşte kavurun.
- Şehriyeyi ilave edip 2 dakika daha kavurun, baharatını ekleyin.
- Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın.
- Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz.
- 5 dakika kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın.
- Kapağı kapalı şekilde 5-10 dakika dinlendikten sonra servise hazır.
4
FIRINDA ÇUPRA TARİFİ
Fırında çupra malzemeler
- 2 adet deniz çuprası
- 2 orta boy kuru soğan
- 5 diş sarımsak
- 1 adet limon
- 2 adet defne yaprağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
FIRINDA ÇUPRA YAPILIŞI
- Fırında çupra yapmak için kişi sayısına göre çupra alın.
- Ayıklanmış çupraları iyice yıkayın ve 20 dakika süzgeçte süzülmesini sağlayın.
- Çupra süzülürken soğanı halka halka doğrayın.
- Tepsinin altına önce halka soğanlar yerleştirip balığın alt zeminini hazırlayın.
- Bıçakla balıkların yüzeyine yatay 2 çizik atın. İç kısımlarına 1'er adet defne yaprağı koyun.
- Limonu halka halka dilimleyin ve balıkların içerisine birer dilim yerleştirin.
- Kalan limon dilimlerini tepsiye yayın.
- Zeytinyağı ve kırmızı biberi bir kasede karıştırın.
- Fırça yardımıyla balıkların üzerine sürün.
- Son olarak tuz, karabiber ve sarımsakları bütün olarak serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama 40 dakika pişirin.
5
MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
- 1/2 adet mor lahana
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı ceviz içi
- 1 adet kırmızı elma
- 1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
- Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
- Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.
6
KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI TARİFİ
Kadayıflı muhallebi tatlısı malzemeler
- 350 gram kadayıf (kuru kadayıf)
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- Bir su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krema (200ml)
KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI YAPILIŞI
- İlk olarak derin bir tencerede kadayıf ve tereyağı alınız ve kavurmaya başlayınız.
- Topaklanma olmaması için sürekli karıştırarak kavurunuz.
- Tereyağı tamamen eridikten sonra 6 yemek kaşığı toz şeker atıp kavurmaya devam ediniz.
- Kadayıflar renk değiştirmeye başlayınca dövülmüş 1 su bardağı cevizi ekleyip 8 - 9 dakika daha kavurup kadayıfları ocaktan alınız.
- Kavurduğunuz kadayıf ve cevizleri başka bir kaba alıp soğumaya bırakınız(aynı tencerede kalırsa yanabilir).
- Başka bir tencereye 4 yemek kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 yumurta alıp iyice karıştırın.
- Üzerine 1 litre sütü ekleyip muhallebiyi pişirmeye başlıyoruz.
- Muhallebi kaynamaya başlayınca üzerine vanilyayı koyup tekrar karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz.
- Muhallebi soğuduğunda 1 paket kremayı üzerine ekleyip mikser yardımıyla karıştırıyoruz.
- Kadayıflı muhallebi tatlısını yapacağımız kabın yarısına kavurduğumuz tel kadayıfları ekliyoruz.
- Eşit şekilde yaydığımız kadayıfların üzerine eşit şekilde muhallebiyi yayıyoruz.
- Geri kalan kadayıfları da eşit şekilde muhallebinin üzerine döküyoruz.
- 1 - 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
İPUCU
- Servis ederken üzerine çilek, muz veya yaban mersini koyabilirsiniz.
- Muhallebisi 5 - 6 saat dinlenirse daha lezzetli olacaktır.
- Kadayıfları çok yakmamaya çalışın.
Eğer kuru kadayıf bulamazsanız yaş kadayıfları 1 gün önceden buzdolabının derin dondurucu kısmında bekletin.