"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (30 Aralık 2020)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem? " diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak domates çorbası tarifi, pideli köfte tarifi, mevsim salata tarifi ve irmikli kesme tatlısı tarifleri.
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak günün menüsünde domates çorbası tarifi, pideli köfte tarifi, mevsim salata tarifi ve irmikli kesme tatlısı tarifi var.
"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü
Domates çorbası tarifi
Domates çorbası malzemeleri
- 5 adet büyük boy sulu domates
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 su bardağı sıcak et suyu
- 2 çay bardağı sıcak süt
Domates çorbası yapılışı
1 yemek kaşığı tere yağını bir tavada eritin. 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte, tere yağında kavurun. 5 adet rendelenmiş domatesi kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin. Üzerine 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin. Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız 2 çay bardağı sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın. Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
Pideli köfte tarifi
Pideli köfte malzemeleri
- 500 gram kıyma
- 3 adet kebaplık küçük pide
- 250 gram tereyağı
- 250 gram yoğurt
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Domates salçası
Pideli köfte yapılışı
Kıyma ekmek ile makinede çekilerek buzdolabında bir gün bekletilir. Ertesi gün kimyon ve karabiber ile yoğrularak köfte hamuru hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yassı köfteler yapılır. Izgarada veya kömür ateşinde köfteler kızartılır. Aynı ızgarada yada mangalda pideler de kızartılarak küp şeklinde doğranır ve servis tabağına yerleştirilir. Pidelerin üzerine kızarmış köfteler, tabağın kenarına yoğurt konur, köftelerin üzerine salçalı sos ve kızgın tereyağı ilave edildikten sonra servis yapılır.
Mevsim salatası tarifi
Mevsim salatası malzemeleri
- Yarım kırmızı lahana
- 2 havuç
- 1 göbek marul
- 3-4 kaşık konserve mısır
- Yarım demet roka
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Limon suyu
- Zeytinyağı
Mevsim salatası yapılışı
Göbek marulu yıkayıp dörde kesin. Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın. Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle ovun. Havucu rendeleyin. Roka ve maydanoz yapraklarını yıkayıp kurulayın. Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin. Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun. Mısırı üzerine serpin. Roka ve maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin. Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.
İrmikli kesme tatlısı tarifi
İrmikli kesme tatlısı malzemeleri
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 4-5 damla limon suyu
Hamuru için :
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı yada margarin
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 paket vanilya
- 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
- 3,5-4 su bardağı un
Bulamak için:
- 1 çay bardağı irmik
İrmikli kesme tatlısı yapılışı
Öncelikle su ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp 10 dakika daha kaynatın. Limon suyu sıkıp ocaktan alıp soğumaya bırakın. Un hariç tüm hamur malzemelerini kaba alın. Üzerine kontrollü olarak un ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayacak kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Uzun rulolar haline getirin. İrmiğe bulayıp 2 parmak kalınlığında kesip yağlanmış tepsiye aralıklı dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. Fırından alıp ilk sıcaklığı gidince 3-5 dakika sonra şerbetini tek tek dökün. Arada tatlıları alt üst çevirirsen iyice şerbetini çekecektir. 2-3 saat dinlendirin. Üzerini Antep fıstığı ile süsleyin. Servis edin.