'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (31 Aralık 2021)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak közlenmiş domates çorbası tarifi, fırında tavuklu pilav tarifi, şakşuka tarifi, narlı roka salatası tarifi ve elmalı rulo pasta tarifi ve yılbaşına özel bir sofra hazırlamak isteyenler için özel yılbaşı menüsü listeleri...
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı közlenmiş domates çorbası tarifi, fırında tavuklu pilav tarifi, şakşuka tarifi ve elmalı rulo pasta tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Közlenmiş domates çorbası malzemeler
- 3 adet orta boy domates
- 5-6 diş sarımsak
- 6 dal taze kekik
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 750 ml tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
- Domatesleri ortadan ikiye bölün ve fırın tepsisine yerleştirin, içlerine birer diş sarımsak saplayın.
- Üzerlerine birer dal kekik, tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin.
- 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
- Fırından çıkan domatesleri kabuklarından ayırın.
- Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Domatesleri ilave edin ve kavurmaya devam edin.
- Tavuk suyunu ekleyin ve kıvam alıncaya kadar kaynatın.
- Dilerseniz tadına bakıp tuz ve karabiber ilavesi yapabilirsiniz, sıcak servis edin.
FIRINDA TAVUKLU PİLAV İÇİN MALZEMELER
- 700 gr tavuk baget ya da but
- 3 su bardağı pirinç
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 100 gram tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
FIRINDA TAVUKLU PİLAV TARİFİ
- Tavukları düdüklü tencereye alıp üzerine 8 su bardağı su ekleyin.
- Kapağını kapattığınız tavukları haşlanmaya bırakın.
- Tavuklar haşlanırken soğanı yemeklik doğrayın.
- Tereyağını bir tencerede ısıtıp soğanları yağda kavurun.
- Salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Pirinçleri yıkayıp süzün ve tenceredeki soğanlara ilave edin ve 5 dakika daha kavurun.
- Pirinçleri bir fırın kabına aktarın.
- Tavuğun haşlama suyunu süzüp pirinçlerin üzerine ekleyin.
- Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına verdiğiniz pilavı 10 dakika kadar fırınlayın.
- Ardından tavukları da pirinçlerin üzerine dizip tepsiyi yeniden fırına verin.
- Sıcaklığı 200 dereceye çıkarıp 20 dakika daha pişirin.
- Tavuklar iyice kızaracak ancak pilav hafif sulu kalacak şekilde olmalı. Bu nedenle pilav suyunu tamamen çekerse fırından almadan önce üzerine 1 kepçe kadar daha tavuk suyu gezdirebilirsiniz.
- Üzerine bir tepsi kapattığınız pilavı 10 dakika dinlendirip demlendirin.
ŞAKŞUKA TARİFİ
Şakşuka malzemeler
- 1 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 1 adet patates
- 3 adet sivri biber
- Sıvı yağ
Şakşuka sosu için:
- 2 adet domates
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı sirke
- 1 adet küp şeker
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı ceviz
- Tuz
- Karabiber
- Fesleğen
ŞAKŞUKA YAPILIŞI
- Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suya alın.
- 20-30 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süzüp patlıcanları kurulayın.
- Patates ve kabakları da küp küp doğrayın.
- Sivri biberleri de 1-1,5 santimetre uzunluğunda doğrayın.
- Sıvı yağı tavaya koyup güzelce kızdırın.
- Önce patatesleri, sonra kabakları, sonra patlıcanları, son olarak da biberleri kızartın. Malzemeleri bir kasede karıştırın.
- Bu esnada sos için yağı tavada ısıtın. İnce ince kıydığınız kuru soğan, sarımsak ve biberleri sırasıyla ekleyip kavurun.
- Domatesleri rendeleyin.
- Şeker, tuz, karabiber, fesleğen ve sirkeyle birlikte tavaya ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin.
- Son olarak içine arzu ederseniz ince dövdüğünüz cevizi ekleyip karıştırın.
- Malzemeleri kızarttığınız sebzelerin üzerine gezdirin.
NARLI ROKA SALATASI MALZEMELERİ
Sofranıza yılbaşının renklerini katmak isterseniz, narlı roka salatası ile misafirlerinizin hem gözlerine hem de midesine hitap edebilirsiniz.
MALZEMELER
- 2 demet roka
- 2 yemek kaşığı nar tanesi
- 2-3 yemek kaşığı lor peyniri (veya beyaz peynir)
- Az tuz
- Yarım limon
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
NARLI ROKA SALATASI TARİFİ
- 2 demet rokayı iyice yıkayın.
- Ardından elinizle küçük küçük koparıp bir kaseye koyun.
- Üzerine 2-3 yemek kaşığı lor ve 2 yemek kaşığı nar tanesi, az tuz, limon ve zeytinyağı ekleyerek servis edin.
- Dilerseniz narlı roka salatanıza lor yerine beyaz peynir de katabilirsiniz.
ELMALI RULO PASTA TARİFİ
Elmalı rulo pasta malzemeler
Elmalı harç için:
- 6 elma
- 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Keki için:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1,5-2 su bardağı un
ELMALI RULO PASTA YAPILIŞI
- Öncelikle harcı hazırlayın. Elmaları soyup rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine toz şekeri ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.
- Ocağın altını kapatıp cevizi ve tarçını ekleyip karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve elmalı harcı ince tabaka halinde yayın. O bir kenarda beklerken hamuru yapın.
- Keki için yumurta ile şekeri güzelce çırpın.
- Sütü ekleyin ve biraz karıştırıp peşine hamur kabartma tozu, vanilyayı ekleyin.
- Daha sonra unu ekleyin ve hamuru elmalı harcın üzerine yayın.
- 180 derecede alt üst ayarda kontrollü şekilde pişirin. Pişen pastanın sıcaklığı geçmeden başka bir yağlı kağıt üzerine alın ve ters çevirin. Üstte kalan elmalı tarafın yağlı kağıdını sıyırın.
- Pastayı alttaki yağlı kağıt yardımıyla sıkı şekilde rulo biçiminde sarın.
- Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin, dilimleyip servis edin.
YILBAŞI ÖZEL SOFRASI İÇİN TARİFLER
Bugün, sevdikleriniz için özel bir yılbaşı sofrası hazırlamak istiyorsanız, sizler için alternatif tarif önerilerimizi de aşağıda haberlerde görebilirsiniz:
YILBAŞI SOFRALARI İÇİN MENÜ ÖNERİLERİ
- Jamie Oliver'dan yılbaşı hindisi tarifi ve yılbaşı sofrası önerileri
- Michelin yıldızlı ünlü şef Gordon Ramsey'den yılbaşı hindisi tarifi
- Yılbaşı sofralarına özel: Portakallı ördek nasıl yapılır? Portakallı pekin ördeği tarifi, malzemeleri, yapılışı
- Yılbaşı yemek menüsü! Yeni yıl sofralarına özel 8 farklı tarif...
- Yılbaşı sofralarını ziyafete çevirecek 3 tarif
- Yılbaşı sofralarına lezzet katacak 6 meze tarifi
- Gingerbread cookie nasıl yapılır? Gingerbread cookie tarifi, yapılışı, malzemeler, püf noktası
- Alternatif tatlı: Muhallebili balkabağı pastası
- Balkabaklı tatlı ekmek nasıl yapılır? Balkabaklı ekmek tarifi, malzemeleri, yapılışı
- Yılbaşı yemekleri ve tarifleri... Yılbaşında hangi yemekler yenir?