06 Aralık 2021 - 10:51Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (6 Aralık 2021)
1
"Bugün ne pişirsem" diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak buhada bulgurlu pazı sarması, terbiyeli sebze çorbası, fırın mücver, mevsim salatası ve elmalı muhallebi tarifleri...
06 Aralık 2021 - 10:51 Son Güncelleme:
2
BUHARDA BULGURLU PAZI SARMASI MALZEMELERİ
- 750 gr pazı (Antep'te pancar da denir)
- 250 gr yağlı kıyma
- 1 su bardağı ince bulgur (pilavlık bulgur)
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçasI
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 adet kırmızı biber
- 1 adet domates
- 1 limon suyu
- Karabiber
- Tuz
- Zeytinyağı
3
BUHARDA BULGURLU PAZI SARMASI TARİFİ
- Pazıları iyice yıkayın, sap kısımlarını ayırın.
- Yapraklarını sıcak suyun içine atın.
- Pazıları su kaynayana kadar haşlayın. Ortalama 1 dakika içinde haşlanacaktır.
- Kaynayan pazıyı yaprakların yeşilliğini kaybedip kararmaması için haşlandıktan sonra, tencereden alır almaz soğuk suya alın.
- Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın. Soğanların ve sarımsakların ince olması önemli çünkü pazı sarmasını buharda pişireceğiz.
- Soğanı, sarımsağı kıymayı, zeytinyağını, biber ve domates salçasını ve bulgur, limon ve baharatları ekleyip iç harcı yoğurun.
- Biber salçası miktarını acı eşiğinize göre ayarlayabilirsiniz. 1 kaşık veya 2 kaşık, dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz ancak biber salçasının domates salçasından fazla ölçüde olmaması gerekir. En fazla bire bir ölçüde olması makbuldur.
- Harcı iyice yoğurduktan sonra pazıları sarmaya başlayın.
- Sararken her yaprağın kalın yerlerini bıcağınızın tersi ile hafifçe ezin. Damar kısımlarını inceltin.
- Pazıyı buharda pişeceğiniz için yaprakların çok kalın olmaması gerekir. Bu nedenle yaprakların fazla kısımlarını alın.
- Daha iyi bir şekilde sarabilmek için yaprakların iki ucunu kesin. Ancak kestiğiniz kısımları ziyan etmeyin. Örneğin soğanla kavurarak lezzetli bir başka iç harç hazırlayabilirsiniz.
- Hazırladığınız sarmaları buharda pişirin.
- Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
Buharda bulgurlu pazı sarması yapmak istemezseniz, alternatif olarak poşe tavuk yapabilirsiniz. Tarifi hemen aşağıdaki ilgili haberde.
4
TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI MALZEMELERİ
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet havuç
- 1 adet kırmızı dolmalık biber veya evde tek tek kalan biberlerden
- 1 adet kereviz sapı
- 1 adet kabak
- 2 dal taze soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı su
TERBİYESİ İÇİN MALZEMELER
- Yarım su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta sarısı
- 3-4 damla limon
5
TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI YAPILIŞI
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağını tencerede kızdırın.
- Üzerine küp doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
- Üzerine 1'er dakika arayla 2 adet küp doğranmış havuç, 1 adet dolmalık kırmızı biber, 1 adet kereviz sapı, 1 adet kabak ve 2 dal doğranmış taze soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Ardından 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 6 su bardağı suyu tencereye ekleyip karıştırın.
- Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynamaya başlarken terbiyesi için yarım su bardağı yoğurt eklediğiniz bir kasede 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve 3-4 damla limonu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Üzerine kaynamakta olan çorbanın suyundan bir kepçe alıp yavaş yavaş dökün ve ısılarını eşitleyin.
- Kaynamış olan çorbanın altını kısın ve terbiye karışımını çorba tenceresine azar azar ilave edin.
- 10 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.
6
FIRINDA KABAK MÜCVER MALZEMELERİ
- 4 kabak
- 4 taze soğan
- 3 yumurta
- Yarım demet maydanoz
- 1,5 su bardağı un
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 1 paket kabartma tozu
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
7
FIRIN MÜCVER YAPILIŞI
- Kbaklar soyun ve rendeleyin.
- Suyunu sıktıktan sonra, rendelenmiş kabakları üzerine yumurtaları kırın.
- Önceden rendelediğiniz beyaz peyniri karışımın içerisine dökün.
- Kabartma tozunu kabın içine ilave ettikten sonra, azar azar un ekleyerek karıştırma işlemine başlayın.
- Tuz, karabiber ve pul biberi de karışıma ekleyin, koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.
- Kullanacağınız tepsinin içine yağlı kağıt serin.
- Hazırladığınız harcı, kaşık yardımı ile alarak tepsinin içerisine yerleştirin. Kullandığınız kaşık ile harcın kenarlarını ve üzerini düzeltin.
- Önceden ısıtılan 180 derecelik fırına, hazırladığınız karışımı atabilirsiniz. Üzeri kızarana kadar pişirin.
- Sıcak veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
8
MEVSİM SALATASI TARİFİ
- Yarım kırmızı lahana
- 2 havuç
- Büyük bir kıvırcığın yarısı
- 3-4 kaşık konserve mısır (İsteğe göre)
- Yarım demet roka
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Limon suyu
- Zeytinyağı
MEVSİM SALATA YAPILIŞI
- Kıvırcık salatayı yıkayıp iyice kurutun
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle ovun.
- Havucu rendeleyin.
- Roka ve maydanoz yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Tüm malzemeleri birbirine eşit büyüklükte olacak şekilde doğrayıp karışıtırın.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.
9
ELMALI MUHALLEBİ MALZEMELERİ
Elmalı muhallebi malzemeler
Harcı için:
- 3 adet büyük boy kırmızı elma
- 1 çay bardağı şeker
- Yarım su bardağı su
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı ceviz içi
Muhallebisi için:
- Yarım litre süt
- Yarım su bardağı un
- Yarım su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 100 ml krema
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
10