07 Aralık 2021 - 12:00
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (7 Aralık 2021)
1
"Bugün ne pişirsem" diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mantı, domates çorbası, karnabahar salatası, mercimek köftesi ve yalancı tavuk göğsü tarifleri...
07 Aralık 2021 - 12:00
Son Güncelleme:
2
MANTI MALZEMELERİ
- 1,5 su bardağı un
- 1/4 su bardağı su
- 1 adet yumurta
- 200 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 4 su bardağı su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyu kullanılabilir)
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
3
MANTI NASIL YAPILIR?
- Önce mantının iç harcını hazırlayın.
- İç harç dinlenirken, hamuru hazırlarsanız, harç hazırlanır hazırlanmaz hamur kurumadan iç harcı koyarak bohçaları hazırlayabilirsiniz.
- Kuru soğanları rendeleyin.
- Üzerine kıyma, tuz, karabiber ekleyin ve iyice karıştırın.
- Üzerini streç filmle kapatıp serin bir yerde dinlendirin.
- Şimdi mantı hamurunu hazırlayalım.
- Derin bir karıştırma kabının içerisine unu alıp ortasını açın.
- Yumurtaları ekleyip azar azar su ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Hamur iyice toparlanacak ve biraz sert olacaktır.
- Hazırladığınız hamuru 10 dakika bekletin.
- Hamuru iki beze olacak şekilde bölün.
- Tezgah üzerinde hamuru unlayarak merdane yardımıyla açın.
- İnce açtığınız hamuru iki parmak kalınlığında kesin.
- Enine ve boyuna kesilmiş küçük kare hamurların içine kıymaları koyup ister üçgen olacak şekilde köşeleri birleştirin.
- İsterseniz de bohça şeklinde 4 köşesini birleştirerek kapatın.
- Bütün hamurları aynı şekilde kapatmaya özen gösterin.
- Kıymanın iyi pişmesi için bohçalar çok kalın ve büyük olmasın.
- Mantı haşlanırken sosunu ve yoğurdunu hazırlayın.
- Ezilmiş sarımsakları yoğurdun içine koyup iyice çırpın.
- Sosu içinde tereyağını küçük bir sos tenceresine alın ve eritin.
- Biber salçasını ekleyip 3 dakika kavurun.
- Naneyi ekleyip karıştırın.
- Mantıyı haşladığınız et suyundan biraz ilave edip sosun kıvamını açın.
- Süzgeç yardımıyla aldığınız mantıların üzerine yoğurt ekleyip onun üzerine de sos ekleyin ve sıcak servis edin.
4
KREMALI DOMATES ÇORBASI MALZEMELERİ
- 200 gram doğranmış domates konservesi
- 5 su bardağı su
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı un
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 100 gram labne peyniri
- 30 ml krema
- Yarım demet roka
- Tuz
- Karabiber
- İsteğe göre maydanoz
5
KREMALI DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
- Zeytinyağını tencerede ısıtın.
- Unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun.
- Su ve doğranmış domatesi ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Üzeri fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
- 5 dakika daha pişirip ocaktan alın ve el blenderi ile çırpın.
- Labne peyniri ve kremayı çırpın.
- Çorbayı kaselere paylaştırıp birer kaşık peynirli krema ekleyip roka ile süsleyin.
- Dilerseniz maydanoz ile de süsleyebilirsiniz.
6
KARNABAHAR SALATASI MALZEMELERİ
- 1/2 kg karnabahar
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 1 çorba kaşığı mozarella peyniri veya süt peyniri
- 1/2 kapya biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 limon
- Biraz tuz
7
KARNABAHAR SALATASI NASIL YAPILIR?
- Buharda haşlanan karnabaharları küçük küçük doğrayın.
- Mozarella peynirini, İnce doğranan dereotu ve maydanozu ekleyerek karıştırın. Dilerseniz mozarella peyniri türünde süt peyniri gibi bir peynir de kullanabilirsiniz.
- Zeytinyağı, tuz, limon suyunu ilave ettikten sonra en üstünü doğranmış kapya biberle süsleyin.
8
MERCİMEK KÖFTESİ MALZEMELERİ
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 baş kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 demet taze soğan
- 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
- 3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)
- Yeteri kadar tuz
- Kimyon
- Pul biber
- Karabiber
- Servis için limon
- Yine servis için marul, kıvırcık veya roka yaprakları
9
MERCİMEK KÖFTESİ YAPILIŞI
- Mercimekleri yıkayın ve derin bir tencereye koyup üzerine 3 su bardağı su ekleyin.
- İyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Suyunu çekince bulguru içine atın ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletin.
- Soğanları ince ince kıyın. Zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
- Ardından çine salça ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurup ocakltan alın.
- Yarım saat dinlenen mercimeklere, kavurduğunuz salçalı soğanı ekleyin ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde yoğurmaya başlayın.
- İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatları ilave edip tekrar yoğurun.
- Son olarak ince kıyılmış maydanozları ve yeşil soğanları ilave edin.
- Malzemeleri iyice karıştırın.
- Köfte harcı biraz soğuduktan sonra, bütün malzemeleri el ile yoğurarak yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın.
- Köftelere şekil verdikten sonra marul veya roka yapraklarını üzerine dizip, limon dilimleri ile servis edin.
10
YALANCI TAVUK GÖĞSÜ MALZEMELERİ VE YAPILIŞI
Yalancı tavuk göğsü malzemeleri
- 125 gram tereyağı (isteğe göre margarin kullanılabilir)
- 1 su bardağı un
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 litre süt
- 1 paket vanilya
Yalancı tavuk göğsü yapılışı
- Un yağı pembeleşene kadar kavurun.
- Üzerine süt ve şeker ilave edip koyulaşıncaya kadar karıştırın.
- Ocaktan aldıktan sonra vanilya ilave edip 3-4 dk. mikserle karığştırın.
- Bir kabı ıslatın. Karışımı ıslatılmış kaba dökün.
- Soğuduktan sonra buzdolabında 2-3 saat dinlendirin.
- Üzerine arzuya göre tarçın, Hindistan cevizi veya file Antep fıstığı döküp servis edin.
Tavuk göğsünün gerçeğini yapmak isterseniz şu tarifimize bakabilirsiniz: Orijinal lezzet: Tavuk göğsü